„Cel mai mare regret al meu e că nu am fost lăsat de CFR Cluj, după jumătate de sezon în Liga 1, să plec la Rapid. M-au declarat netransferabil, iar după trei săptămâni m-am accidentat. În acea perioadă, la Rapid era antrenor Răzvan Lucescu și Dinu Gheorghe era președinte. Se luptau pentru câștigarea campionatului. După accidentare, cariera mea a luat-o în jos, din păcate.” Este confesiunea unui fotbalist care a promovat cu echipa clujeană în sezonul 2004-2005 și peste care au trecut anii și regretele. Cosmin Goia are acum 33 de ani și evoluează pentru Hoang Anh Gia Lai, club din Vietnam. Se gândește des la fisura de metatarsian pe care a suferit-o în iarna în care, în tricoul echipei CFR Cluj, se simțea cu adevărat fotbalist.
10 este locul în campionat pe care îl ocupă Hoang Anh Gia Lai, echipă la care joacă Cosmin Goia
Fundașul dreapta a vorbit pentru ProSport despre viața în Vietnam, tabieturile, mâncarea specifică, nivelul fotbalului din campionat, sportivul român preferat și nu a evitat nici subiectul delicat legat de meciurile aranjate din Vietnam, dezvăluind faptul că blaturile sunt prezente peste tot în lume, inclusiv în Liga 1. „Meciuri aranjate în orice campionat din lume găsești”, recunoaște franc Cosmin Goia, cel care a jucat în România, Ungaria și acum Vietnam.
3 este numărul echipelor din Vietnam la care a evoluat Cosmin Goia: SHB Da Nang, Sanna Khanh Hoa FC și Hoang Anh Gia Lai
Cosmin Goia (foto, al doilea din stânga sus) spune că s-a îndrăgostit de Vietnam și că nu regretă nicio clipă faptul că a acceptat să joace într-un campionat total necunoscut chiar și pentru el
„Până să ajung aici, asociam Vietnamul cu războiul, cu jungla”
ProSport: Joci într-un campionat atipic, unul despre care noi, cei din România, nu știm foarte multe lucruri. Ce te-a convins să accepți oferta unei echipe din Vietnam? Cosmin Goia: În Europa nu se vorbește prea mult despre fotbalul din partea aceasta a Asiei și nu se cunosc foarte multe detalii despre el. Recunosc, nici eu nu știam nimic când am acceptat să vin. Aveam nevoie de o astfel de provocare, de o motivație. După 4-5 sezoane în Ungaria (n.r. – a jucat pentru Nyregyhaza Spartacus și Pecsi Mecsek) am simțit că mă plafonez, că trebuie să schimb ceva. Atunci a apărut această oportunitate. Evident că am fost atras și din punct de vedere financiar.
Cum este viața în Vietnam? Ce ți s-a părut neobișnuit la început, atunci când ai avut primul contact cu țara? Viața în Vietnam este altfel din toate punctele de vedere: mult mai ieftină, mai lipsită de stres, mai relaxantă decât în Europa. Vietnam este o țară plină de tradiții și simboluri, pe care oamenii le-au păstrat și pe care le respectă cu sfințenie. Încă de la început am fost profund impresionat de tot ce înseamnă Asia. Când am luat primul contact cu Vietnamul, prima problemă a fost căldura sufocantă, dar și diferența de fus orar, de cinci ore. Până să ajung aici, asociam Vietnamul cu războiul, cu jungla, cu lipsa de civilizație. Surprinzător, țara aceasta a cunoscut un ritm alert de dezvoltare, iar procesul continuă.
Cum ai descrie fotbalul din Vietnam? E mai bun sau la fel ca în România? Aici fotbalul se bazează mai mult pe latura fizică și mai puțin pe cea tehnico-tactică. Fotbalul din România este peste nivelul celui de aici.
Vietnamul oferă unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume. Conform spuselor lui Cosmin Goia, ai nevoie de foarte mult timp pentru a vedea toate locurile senzaționale din țară
Delicatese culinare: câine și șarpe
Care este mâncarea cea mai ciudată pe care ai gustat-o în Asia? Îți lipsesc ciorba, sarmalele și alte preparate specifice românești? Mâncarea în Vietnam este foarte picantă, aproape fiecare fel conține chili, ghimbir și lemongrass. Am încercat tot felul de preparate din bucătăria vietnameză. Baza sunt orezul, peștele și fructele de mare. S-a întâmplat să gust din mâncăruri care aveau gust cel puțin ciudat, dar probabil că era din cauza sosului de pește sau a altor ingrediente. În nordul țării se consumă ceea ce ei numesc delicatese culinare: câine și șarpe. Nu îmi lipsește mâncarea tradițională românească. Aici se mănâncă mai sănătos, fiecare masă se bazează pe foarte multe legume și verdețuri.
Ai reușit să înveți limba? E dificilă? Limba este grea, cu o pronunție mai ciudată. Din acest motiv toate echipele au translatori de limba engleză. Unde sunt eu, antrenorul este francez și comunică cu noi în engleză. Aici este o academie de fotbal în parteneriat cu Arsenal Londra și copiii încă de la vârsta de 10-11 ani sunt obligați să învețe engleza. Primele cuvinte pe care le-am învățat au fost > și >.
Știu că ai renunțat vreme de jumătate de an la cariera de fotbalist, când erai încă la început. Aveai un plan B atunci? Am renunțat la vârsta de 19 ani, când jucam la Poli Timișoara. Nu vedeam nicio perspectivă la acea echipă. Mă gândeam să urmez o facultate, dar nu am putut sta departe de fotbal prea multă vreme, după cum se vede.
Despre CFR: „aroganței”
Ce înseamnă pentru tine CFR Cluj? Presupun că ești la curent cu situația actuală a clubului. Ai promovat cu echipa în Liga 1 și acum e pe punctul să retrogradeze și se află în insolvență. CFR Cluj este primul club la care am avut o performanță notabilă, adică promovarea în Liga 1. Am citit presa și îmi pare rău de ce se întâmplă acum acolo. După cum se spune, aroganța se plătește. Păcat, că s-a investit mult în club, iar dacă nu recuperează cele 24 de puncte, sunt șanse infime de a se salva de la retrogradare. Cred totuși că o bună organizare managerială i-ar ajută să revină din nou în forță în fotbalul românesc în câțiva ani.
Cum ți se pare nivelul fotbalului românesc? De la națională la echipele de club. Fotbalul în România, în ultimii ani, a regresat mult. Majoritatea jucătorilor români care pleacă în campionatele puternice ale Europei nu se impun și stau pe bancă. Din această cauză avem o națională slăbuță, care în aceste preliminarii pentru Campionatul European din 2016 a avut totuși șansa să joace într-o grupă mai mult decât accesibilă. Cu siguranță se va califica la turneul final, dar situația nu pare prea roz, pentru că la multe echipe din Liga 1 sunt foarte mulți străini și jucătorii noștri tineri nu pot evolua și progresa.
Ce ofertă regreți că nu ai acceptat până în acest moment și de ce nu s-a concretizat ea și a rămas în amintirea ta doar ca ceva ce ar trebuit să se întâmple, dar nu s-a întâmplat? Cel mai mare regret al meu pe plan sportiv îl reprezintă oferta de la Rapid, venită după un tur foarte bun la CFR Cluj, care însă m-a declarat netransferabil. Rapidul era atunci o forță în fotbalul românesc, cu Răzvan Lucescu antrenor și Dinu Gheorghe președinte. După ce am ratat transferul, la 2-3 săptămâni, am suferit o accidentare care m-a ținut pe tușă tot returul și m-a scos din circuitul primei ligi.
Familia cum s-a adaptat la faptul că ești tocmai în Vietnam? Ce compromisuri ai făcut pentru a putea menține relația pe care o ai? Din punctul ăsta de vedere, nu a fost nevoie să fac mari compromisuri. Logodnica mea a fost mereu cu mine, indiferent de echipa la care am evoluat.
Nu am niciun jucător român preferat în acest moment. Am copilărit cu Generația de Aur, i-am apreciat întotdeauna pe acei jucători, cu o mentalitate sănătoasă, care și-au propus lucruri îndrăznețe pe care le-au și realizat. Cosmin Goia, fost fundaș CFR Cluj
Logodnica lui Cosmin Goia a fost alături de el în ultimii ani în România, Ungaria și Vietnam. Din acest motiv, fundașului dreapta nu pare să îi lipsească România
„Mi s-a propus să particip la meciuri aranjate”
Ai fost lăudat în perioada în care evoluai în țară, ba chiar s-a spus despre tine că ești unul dintre cei mai bun fundași români. Crezi că ai greșit într-un anumit moment al vieții și nu ai reușit să îți atingi potențialul din cauza a ceva anume? Am avut evoluții bune în turul sezonului în care am evoluat în Liga 1, nu știu dacă am greșit undeva. Să reușești depinde și de noroc, de alegerea impresarului potrivit. Nu regret prea multe, sunt mulțumit de ceea ce am realizat. Cu siguranță puteam face mai mult, dar am încercat să fiu tot timpul profesionist și să profit de șansele care mi s-au oferit.
La ce vârstă ai vrea să te retragi din fotbal și ce te gândești să faci după aceea? Mi-aș dori să mai pot juca 3-4 sezoane la nivel mai înalt și după să continui la un nivel mai mic. Ducând o viață sportivă, nu aș vrea să mă rup în totalitate de fotbal. Înainte de toate, e o pasiune.
Se vorbește foarte mult despre meciurile aranjate din Vietnam. Este un mit, te-ai lovit de așa ceva până în prezent? Meciuri aranjate găsești în orice campionat din lume. De exemplu, în ultimele etape din Italia sau Spania, se înregistrează niște rezultate destul de ciudate. În Vietnam nu am cunoștință să se fi întâmplat la vreun meci în care am jucat. Cunosc o situație însă: acum două sezoane, o echipă cu condiții financiare foarte bune a pierdut un meci în deplasare, iar patronul a hotărât să retragă echipa din campionat, bănuind că ceva a fost în neregulă.
Nu doar în Vietnam se vorbește despre blaturi, ci și în România încep să iasă la iveală, ușor, ușor. Ai fost vreodată abordat pentru a trânti un meci din campionatul intern, în Liga 1 sau în ligile inferioare? Eu cred că peste tot se fac reciprocități, mai ales în ultimele etape ale campionatului. În trecut mi s-a propus să particip, dar nu am acceptat. Nu am dorit să intr într-un anturaj greșit.
„Nu îmi doresc să mă întorc în România, nu îmi lipsește nimic”
Ce îți place să faci în timpul liber? Ce poți să faci în timpul liber în Vietnam? Primele două sezoane în Vietnam, am locuit într-o zonă turistică la mare. Aici timpul se scurge repede, pare că se comprimă și niciodată nu a fost suficient pentru a vizita toate punctele de atracție. Însă plajele idilice și panorama de vis, pentru care țara este renumită, oferă cea mai bună relaxare.
Îți lipsește ceva anume din România? Poate părea ciudat, dar nu-mi lipsește nimic din România. Vietnamul oferă mai mult decât aș avea nevoie.
Ai vorbit de curând cu cineva din fotbalul românesc pentru o posibilă revenire în țară? Mi s-a propus în vara anului trecut, de către Sorin Balu, un antrenor tânăr și foarte bun, să merg în Liga 2, la Caransebeș. Am refuzat, pentru că am preferat să mă întorc în Vietnam. Nu cred că voi mai juca fotbal în România. Nu la nivel înalt.
De ce ai accepta și de ce ai refuza o ofertă din campionatul intern? Nu doresc să mă întorc în România din mai multe motive. Cantonamentele înaintea partidelor sunt lungi, salariile de multe ori nu sunt primite, fanii aproape lipsesc de la meciuri. Din ce am auzit, în Liga 1 și în Liga 2 sunt multe echipe care nu au primit bani de luni bune. Și toate astea în condițiile în care viața de fotbalist e destul de scurtă.
Goia susține faptul că, în Liga 1, ca și în alte campioante, există meciuri aranjate. I-a fost propus să participe la un blat, dar a refuzat
E fan Cristina Neagu
Cum sunt suporterii vietnamezi? Există un cult al fotbalului acolo, un interes ridicat pentru meciuri? Oamenii sunt foarte pasionați de fotbal. Jucăm fiecare meci cu stadionul plin, indiferent de rezultatele obținute. Suporterii însoțesc echipa și în deplasare. E măgulitor să vezi tribuna plină. Atmosfera este gălăgioasă și antrenantă. Am avut meciuri la care au venit să ne vadă chiar și 40.000 de oameni.
Care sunt cele trei lucruri fără de care nu ai putea să trăiești? Îmi este greu să aleg. Sunt atașat de foarte multe lucruri. Fără să mă gândesc prea mult, aș spune un ziar de sport, televizorul și o cafea. Vietnameză.
Dacă ar fi să te întorci în timp, ce sfat ți-ai oferi? Cred că mi-aș pune să încep fotbalul la o vârstă mai fragedă și să lucrez de mic la coordonare și viteză. Eu am început fotbalul organizat abia la 16 ani.
Ce alte sporturi urmărești cu interes și îți plac? Apreciezi un anumit sportiv, fie el și din afara fenomenului fotbalistic? Îmi plac toate sporturile, urmăresc cu interes orice fel de competiție. Ca sportivi, îi apreciez mult pe Federer, un talent înnăscut, și pe Djokovic, care care un psihic puternic și o mentalitate de învingător. De la noi, îmi place Cristina Neagu. E o luptătoare, reușește întotdeauna să tragă echipa după ea.
Cristina Neagu este sportivul român preferat al lui Cosmin Goia. Aceasta a ocupat în 2015 locul 2 în topul IHF al celor mai bune jucătoare de handbal din lume
Știai ca avem o pagina de Facebook în care discutam doar subiectele speciale?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER