„Nimic nu este mai rău în viață decât să fii obișnuit„, este motto-ul tatuat pe brațul drept al lui Borna Coric. Croatul care pe cimentul californian a intrat pe teren cu echipament Nike asemănător celui din gama purtată de Rafael Nadal în 2015, are rezultate neobișnuite și foarte impresionante în circuitul ATP: două victorii uriașe în fața reprezentanților din „Big Four” și prezență în Top 60, după ce la 16 ani puncta pe poziția 180 ATP. Potrivit profilului său ATP, Coric îl admiră pe „Iron Mike” Tyson și dacă nu ar fi fost jucător de tenis, ar fi urcat cu siguranță în ring, țintind o carieră de profesionist.
Video: brilliant match point. @borna_coric secures his first @ATPWorldTour Masters 1000 win. #BNPPO15 http://t.co/zg2znl9cLP — TennisTV (@TennisTV) March 13, 2015
Video: brilliant match point. @borna_coric secures his first @ATPWorldTour Masters 1000 win. #BNPPO15 http://t.co/zg2znl9cLP
— TennisTV (@TennisTV) March 13, 2015
Performanțele de la 18 ani ale croatului, campion de juniori în 2013 la US Open, sunt comparabile cu ascensiunea lui Rafael Nadal, unul dintre idolii săi în tenis, chiar dacă stilul său de joc, „în zilele bune”, îl apropie de Novak Djokovic. De altfel, statistica va reține mereu că cel care a primit sfaturi de la Goran Ivanisevic, fără a-l avea oficial în colțul tehnic, este primul jucător de 17 ani care se impune în fața unui tenismen de Top 3, după Rafael Nadal, călău pentru Federer, în 2004, la Miami.
3 borne dintr-o lovitură: în 2014, la Swiss Open, Coric reușea primul succes în fața unui jucător de Top 15 (victorie în fața lui Ernest Gulbis, 13 ATP), apoi îl învingea în minimum de seturi pe Rafael Nadal (3 ATP) și se califica în prima semifinală de turneu ATP a carierei. La patru luni distanță, Coric făcea o nouă victimă de renume: Andy Murray, învins la la Dubai, în februarie 2015, tot în minimum de seturi.
Coștient de potențialul său, declarând, în ianuarie, „sunt cel mai bun din generația mea” și fiind nevoit să explice sensul afirmației „când sunt la nivel maxim, sunt ca Djokovic, când nu, sunt ca Murray„, (Coric a lămurit pe Facebook că este vorba despre dozarea agresivității: când ocul nu îi merge, tinde să devină defensiv precum Andy Murray), croatul rămâne totuși mai reținut în declarații decât Bernard Tomic sau Nick Kyrgios (19 ani), care a punctat la rândul său într-un clasament al precocității ca primul adolescent care învinge un lider mondial (Rafael Nadal, la Wimbledon, în 2014) și cel mai mai tânăr sfert-finalist într-un turneu de Mare Șlem după Bernard Tomic (2011). De asemenea, Coric este, la 18 ani, peste alte „speranțe ale sportului alb”:
Coric va fi prezent pe zgura de la Arenele BNR, la ediția aniversară, de 20 de ani, care va debuta începând cu 18 aprilie, și având finalele de simplu și dublu programate duminică, 26 aprilie.
Publicul a fost mult mai puțin „pus în gardă” de „materialul” pe care l-au avut în față la acel moment, în cazul altor adolescenți care au venit la București, ca necunoscuți, și apoi au progresat spectaculos în circuit (Djokovic și Dolgopolov au jucat primul meci ATP la București, iar Ferrero juca pe suprafața sa favorită cu ani buni înainte de a se impune la Roland Garros, iar Wawrinka s-a prezentat fără sclipire și fără vreun rezultat anterior). Coric, cel mai tânăr jucător în Top 100 la finalul lui 2014, devansat doar de Nick Kyrgios, cu un an mai mare, ca rezultat, este deja pe radarul sportului alb.
Jucători de top care în adolescență au jucat pe zgura de la București:
3 declarații despre Borna Coric ale „greilor din tenis”:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER