DEZBATERE | „Ce ați băut sau ce ați fumat atunci când ați votat?”. Regula privind extracomunitarii e contestată de aproape toți, după ce a fost aprobată. Liga 1 a devenit mai exclusivistă decât Premier League

Redactor:
Florin Marian
DEZBATERE |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a luat o decizie importantă pe data de 5 martie. Începând cu sezonul 2015-2016, jucătorii extracomunitari care se transferă în Liga 1 trebuie să aibă minimum trei convocări la echipa națională a țării din care provin, în ultimele 12 luni. Subiectul nu a fost dezbătut prea mult în presă, deși va avea consecințe importante pe viitor. Un fotbalist precum Wesley, de două ori câștigător al titlului de golgheter în Liga 1 și votat tot de atâtea ori cel mai bun străin din Liga 1, nu va mai putea ajunge să joace în România.  

De multe ori, cluburile din Liga 1 au căutat soluții mai bune în străinătate, iar țări precum Brazilia, Argentina și Serbia au oferit deseori un raport bun calitate-preț în comparație chiar și cu piața românească. Din cauza concurenței valorice, fotbaliștii din astfel de țări nu ajung să îmbrace vreodată tricoul echipei lor naționale, dar cu siguranță sunt mulți care și-au făcut un nume în Europa și fără să fie selecționați la loturi.


Wesley Lopes a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști străini care au evoluat în România

Zvonko Miloijkovic e un agent sârb care colaborează de ani buni cu cluburile de fotbal de la noi din țară. Nu e important numele lui, ci ceea ce el remarcă. Faptul că s-a dat acum această regulă îi afectează business-ul și normal că are tot interesul să critice o astfel de hotărâre a Comitetului Executiv, pentru că el obișnuia să aducă fotbaliști sârbi în țara noastră. „E o decizie aberantă, prin care România riscă să se facă de râs în toată lumea! Gândiți-vă că, spre exemplu, Nemanja Vidic de la Inter Milano, care n-a mai fost convocat la națională din 2012, nu ar avea cum să ajungă vreodată în Liga 1. Desigur, o să se spună că România nu are bani de un astfel de jucător, dar eu am oferit doar un exemplu, să vedeți cât de ridicolă e situația”, a spus el.

Un sârb acuză: „Ce ați băut, ce ați fumat când ați votat așa ceva?”

Motivul oficial pentru care s-a restricționat accesul jucătorilor extracomunitari e acela de a oferi mai multe șanse tinerilor fotbaliști români. „Dacă acesta era scopul, puteau să mărească numărul jucătorilor formați la nivel național și de club, de la 8 la 12, de exemplu. Nu mai spun că puțini sunt cei care acordă atenție copiilor și juniorilor în România. Dați-mi voie să cred că nu asta e intenția. Mai degrabă, mă gândesc că printr-o astfel de decizie, propusă de LPF, un club precum Steaua iese clar în avantaj. Are bani și cumpără tot ce e mai bun din țară, iar celelalte cluburi, o să vedeți, vor fi slăbite. Eu nu înțeleg de ce majoritatea echipelor a fost de acord cu această decizie, care e clar în defavoarea lor! Îi întreb pe președinții acestor cluburi: ce ați băut sau ce ați fumat atunci când ați votat?”, a mai spus el.

După care, a mai adăugat: „Liga 1 a devenit mai restrictivă din acest punct de vedere chiar și decât Premier League. Dar măcar acolo există o comisie prin care se poate acorda o dispensă unui fotbalist străin care, chiar dacă nu a jucat pentru națională, are totuși valoare. Ministerele de sport din Franța, Spania și Grecia au acorduri cu Serbia pentru ca sportivii care provin din această țară să fie considerați comunitari. Au nevoie de ei în fotbal, baschet, handbal. Și la voi, în România sunt mulți sârbi, dar să vedem dacă MTS-ul va face același lucru”.

Situația e dramatică pentru mulți fotbaliști extracomunitari de la noi din țară care nu beneficiază de vreun pașaport al unui stat comunitar. Deși și aici ar fi de investigat cum se obțin astfel de acte pentru a beneficia de un asemnea statut, iar în 2008 s-a înregistrat un scandal imens pe această temă în fotbalul italian.


Eric, unul dintre cei mai spectaculoși fotbaliști din Liga 1, trebuie să devină cetățean român pentru a putea continua să joace în România

Singura șansă a lui Eric e să fie declarat cetățean român 

Brazilianul Eric, un fotbalist popular în România, mai are trei luni de contract cu Pandurii. Singura lui șansă să mai joace fotbal în România e să obțină cetățenia română, dosar pentru care deja a aplicat și așteaptă răspunsul cât de curând. Extracomunitarii care deja evoluează în Liga 1 și au angajamente pe perioade mai lungi își vor putea duce contractele la bun sfârșit, dar apoi vor trebui să-și caute de lucru în altă parte. Brandan (32 de ani) are și el contract cu CSU până la finalul acestui campionat. Conducerea susține că poate rămâne, datorită unei clauze de prelungire a angajamentului. 

ProSport a vorbit aproape cu toți conducătorii cluburilor de fotbal din Liga 1. Unii dintre ei susțin că nu au fost consultați sau că nu știu să se fi aprobat o astfel de decizie! E o situație hilară, pentru că ProSport s-a interesat la LPF și FRF despre cum s-a ajuns să fie dată undă verde acestei reguli care, culmea, acum îi nemulțumește pe cei mai mulți din Liga 1!

Cluburile chiar nu știu ce votează?

Pe 27 ianuarie, în Adunarea Generală Extraordinară a LPF, cluburile au fost invitate să voteze, printre altele, și această regulă. În afară de Astra, toate celelalte grupări au fost de acord cu inițiativa lui Gino Iorgulescu, om de fotbal care, pe când era la FC Național, a propus mărirea numărului de străini în Divizia A!  Propunerea a ajuns astfel să fie ratificată în Comitetul Executiv al FRF, unde și Argăseală și Horoba sunt reprezentanții cluburilor din Liga 1. „Legea” privind extracomunitarii a fost aprobată „de principiu”. Acest termen „de principiu” înseamnă că mai trebuie consultate cluburile din Liga 2, Liga 3 și sindicatul fotbaliștilor din România, nicidecum cluburile din prima ligă. După care, paragraful va fi inclus în ROAF și aprobat în ședința Comitetului de Urgență. Practic nu se mai poate face nimic. 



Propunerea care s-a regăsit pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a LPF pe data de 27 ianuarie. Deci cluburile nu pot susține că nu au fost consultate


Ce spun cluburile din Liga 1:

Daniel Stanciu – manager general Dinamo: „E o decizie lipsită de orice logică și vom vedea efectele ei cât de curând. Nu va salva fotbalul românesc, credeți că vom vedea o explozie de jucători români valoroși în următorii ani? Mai bine se decidea mărirea numărului de jucători formați la nivel național. Îi ajuți pe fotbaliștii români investind în centrele de copii și juniori. Păi, credeți că mai vin în România jucători de echipă națională, avem bani pentru ei? Dacă aduci un jucător din prima ligă braziliană, ăla face spectacol în Liga 1”.

Narcis Răducan – președinte executiv ASA Târgu Mureș : „În timpul ședinței Comitetului Executiv am ridicat problema jucătorilor extracomunitari din Argentina și Brazilia. Sunt de acord cu filtrarea valorii străinilor care ajung în Liga 1, dar totuși în aceste două țări sunt fotbaliști foarte buni care nu ajung să evolueze pentru echipele naționale. Sunt fotbaliști mult mai buni decât ceea ce găsim prin România. Mă surprinde că s-a aprobat sub această formă, pentru că ni s-a promis că vor fi modificări după ce vor mai fi consultate cluburile. O astfel de decizie avantajează o echipă cu buget mare, care are bani să cumpere ce e mai bun la noi, și dezavantajează o formație care caută să se întărească din străinătate, mai ales din America de Sud, unde raportul calitate preț e mai bun”

Cristi Tănase – președinte Concordia Chiajna: „Această decizie e destul de aberantă la fel ca și cea privind structura campionatului din sezonul viitor, cu play-off și play-out. Cred că se încalcă și dreptul la muncă al omului. Să nu uităm că CFR Cluj l-a făcut pe Lacina Traore jucător de echipa națională și a luat apoi 6 milioane de euro, din ce am citit, de la Kuban Krasnodar. Cu Pereira, la fel!”

Claudiu Popa – președinte executiv Astra: „Noi cei de la Astra nu am fost de acord cu această decizie. Este și ilegală conform legislației europene. Noi am făcut demersuri la Ligă, am explicat de ce nu sunt de acord și am oferit chiar și soluții alternative. Să se stabilească o grilă salarială pentru extracomunitari sau chiar să se plătească o taxă, știu eu, fiecare club care aduce un extracomunitar să dea 10.000 de euro Ligii sau Federației și banii să fie folosiți în folosul fotbalului românesc. Nu s-a ținut cont de ce am susținut noi. Astra a fost singurul club care s-a opus acestei chestiuni la Adunarea Generală, apoi s-a ajuns la Comitetul Executiv și nu aveam ce să mai facem. E o decizie care nu favorizează fotbalul românesc. Tinerii români trebuie să aibă lângă cine să crească. Stați liniștiți că și cei de la LPF știu cum e situația în Franța, Spania și Grecia, dar asta e. Nu știu dacă Steaua e în spatele acestei decizii, nu vreau să intrăm în polemici”

Iuliu Mureșan – președinte CFR: „Și eu susțin că e o decizie aberantă. O să vedeți că nivelul fotbalului de la noi va scădea și mai mult. Valoarea evidențiază un jucător bun, nu pașaportul. Nu vom mai putea aduce argentinieni, brazilieni, sârbi, care sunt la mare căutare. E o decizie care s-a dat pentru a ajuta fotbalul românesc, dar eu cred că efectul va fi invers”.


Tchite e un atacant din Burundi cu pașaport belgian care are contract semnat doar până în vară.  Rednic ar fi vrut să aducă mai mulți extracomunitari la echipă

Mircea Rednic – antrenor Petrolul: „Dar chiar s-a dat până la urmă? Eu m-am lovit chiar în iarna asta de decizia asta, nu am putut să aduc la Petrolul câțiva fotbaliști extracomunitari de mare valoare, care nu au jucat la echipele lor naționale. Nu știu dacă sunt avantajați cei de la Steaua, dar nu poți da o asemenea decizie dacă nu faci o analiză mai întâi. Măcar pui un criteriu de vârstă. Am vrut să aduc un fotbalist de 19 ani din Venezuela, foarte bun, de picior stâng, dar nu am putut din cauza acestei reguli. A ajuns în campionatul belgian pentru numai 300.000 de euro”.     

Eugen Pîrvulescu – președinte Pandurii: „Această decizie nu ne-a prins nepregătiți. Avem un centru de copii și juniori foarte bun, avem echipa a doua, chiar și o formație în Liga a 3-a. Însă, pe de altă parte, mi se pare că această decizie a fost dată așa, prea pe grabă. Ar fi trebuit cluburile consultate. Noi îl avem pe Eric. Dacă nu primește cetățenia română până la vară, nu mai avem cum să-l ținem. Erico, la fel. Trebuia măcar ca unul dintre cei trei extracomunitari să nu fi fost obligat să fi evoluat pentru echipa națională. Noi am investit niște bani în acești jucători”.   

Florin Prunea – președinte CSMS Iași: „Noi așteptăm normele de aplicare ale acestei decizii. Pe noi nu ne-a consultat nimeni în legătură cu această modificare. Nu suntem consultați nici de schimbările din fruntea CCA, nu am fost întrebați nici despre schimbarea sistemului competițional. Și toate aceste lucruri nu sunt normale. Să vedem cum se va aplica această regulă, pentru că noi avem contracte în derulare cu extracomunitari, jucători care au demonstrat că pot juca în Liga 1”.

Vlad Răpișcă – administrator special Oțelul Galați: „Pe noi nu ne afectează imediat această măsură pentru că sunt în insolvență și nu mai putem legitima oricum jucători extracomunitari. Dar pe viitor, s-ar putea să ne afecteze. Nu vom putea aduce fotbaliști de nivelul propus de LPF. Nu am fost consultați, ni s-au dat niște broșuri, dar decizia aceasta eu nu cred că va fi adoptată în cele din urmă”.

Felix Grigore – președinte CS Universitatea Craiova: „Cluburile au fost întrebate despre acest lucru în ultima Adunare Generală Extraodinară și s-a votat pentru adoptarea acestei măsuri. CSU Craiova e de acord cu orice măsură luată în folosul fotbalului românesc”.


Pablo Brandan e unul dintre fotbaliștii buni extracomunitari care evoluează de mulți ani în Liga 1

 

Ioan Horoba – președinte Gaz Metan Mediaș: „Nimeni nu e încântat de o asemenea măsură, dar dacă așa s-a votat? Eu am propus ca extracomunitarilor care sunt deja de ani buni în Liga 1 să le fie permis să joace în continuare”

Gheorghe Hagi – patron Viitorul: „Mare regulă ce s-a dat! Nu are nicio valoare pentru mine. Dacă nu avem bani să aducem străini, să cumpărăm numai români! Și ce dacă nu mai apare vreun Wesley? A dat vreun gol pentru România? Și-a făcut treaba la echipa la care a jucat, bravo lui! Noi ca țară trebuie să ne gândim cum să formăm jucători români pentru echipa națională. Problemele sunt altele. De ce s-a scos criteriul financiar din dosarul de licențiere încă din timpul competiției? De ce se va juca cu playoff și playout, când sunt atâtea echipe în insolvență și nu pot participa în cupele europene? Acestea sunt întrebări pentru cei care conduc”

Valeriu Argăseală – președinte Steaua FCSB: „A fost o propunere votată în cadrul Adunării Generale a Ligii, înaintată Comitetului Executiv al FRF. E o decizie bună, pentru că astfel pot fi aduși jucători străini de valoare, iar aici mă refer la extracomunitarii care provin din țări care nu au un acord cu România. Pentru că există unele țări care, nefiind membre ale Uniunii Europene, au totuși un acord semnat cu România și atunci există alte reglementări în privința lor. Condiția de a avea cel puțin trei convocări la echipa națională în ultimul an le poate certifica valoarea. Pe de altă parte, măsura aceasta poate însemna un drum și o invitație adresată jucătorilor români de a privi cu mai multă seriozitate spre campionatul intern, lucrul acesta putând fi un plus pentru echipa națională”.

 

  

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
"Nu mai au oamenii discernământ". Gigi Becali a erupt la adresa finalistei din cursa prezidenţială: "Votează femeie văduvă"
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×