1 iunie 2009. Pe terenul Suzanne Lenglen, Sorana Cîrstea (19 ani) scria cea mai importantă filă a carierei sale: calificarea în primul sfert de finală al unui turneu de Mare Șlem. Victima agresivei Sorana, care a returnat mingi din fiecare colțișor al terenului al doilea al complexului de la Roland Garros, alergând din panou publicitar în panou publicitar și a rupt ritmul meciului prin urcări la fileu și atacuri în rafale, a fost Jelena Jankovic, adversara Simonei Halep din finala Indian Wells.
Ce n-a văzut Parisul
Meciul plin de dramatism din optimile French Openului s-a încheiat 3-6, 6-0, 9-7 în favoarea Soranei, după un du-te-vino în primul set în care „JJ” a pornit ca din tun, în primele trei game-uri, distanțându-se pe tabelă. „Sori” s-a agățat cu îndârjire de game-uri și de puncte, replicând cu break în game-ul șapte, înainte de a fi trimisă la 0-1 la seturi, de forcing-ul de final al jucătoarei din Belgrad.
Setul doi a dezlănțuit-o pe Sorana, care nu a cedat nici un game, în timp ce decisivul a fost testul de anduranță, examenul psihologic și proba de luciditate pentru tricoloră, împinsă în schimburi maraton de mult mai experimentta sa adversară, aflată în căutarea unui triumf prin extenuarea fizică și mai ales psihică a puștoaicei aflate de partea cealaltă a fileui. Jankovic s-a lovit însă ca de un zid și a plătit ea prețul schimburilor maraton. Sportiva din Târgoviște a dat replica perfectă după ce la 4-4 și-a cedat game-ul de serviciu, anulând game-ul pentru calificarea în sferturi al sârboaicei JJ, care nu a putut ajunge la minge de meci, oprindu-se la două puncte distanță, la 30-30. Cu re-break în buzunar în decisiv, Sorana a simțit momentul ultimului asalt la 7-7. Serviciu, apoi game de retur în care a atacat-o pe Jankovic cu toate loviturile din sportul alb: voleu, baloane încărcate de top spin, scurtă, cross, lung de linie, variația impusă de sportiva din Târgoviște fiind prea mult de dus pentru favorita cinci, epuizată fizic de duelul brutal.
Toronto 2013: Sorana Cîrstea reușea un parcurs important pentru cariera sa, până în finala turneului Premier 5 de la Toronto (singura a carieri): în optimi, în drumul spre meciul de titlu cu Serena Williams, sportiva din Târgoviște trecea din nou de Jelena Jankovic, de această dată în minimum de seturi. 6-3, 6-4.
Agassi, numele comun pentru Sorana și Simona înainte de meciul cu Jelena Jankovic
Parcursul Soranei Cîrstea de la Roland Garros, din 2009, a venit după o pregătire de iarnă temeinică și ședințe repetate de antrenamente la Las Vegas, cu Gil Reyes, garantul succeselor legendarului Andre Agassi. La Indian Wells, în colțul Simonei Halep a apărut un alt fost antrenor al lui Andre Agassi. Darren Cahill, consultant în cadrul programului Adidas Player Development
2 dintre victoriile Simonei Halep în fața Jelenei Jankovic au fost pe muchie de cuțit: constănțeanca a salvat mingi de meci ale adversarei. În plus, în 2010, Simona debuta pe tabloul principal de la US Open cu un meci împotriva lui Jankovic: 6-4, 4-6, 7-5, victorie strânsă pentru fostul lider mondial.
Dacă Simona Halep se impune în finala de la Indian Wells cu Jankovic, tricolora își trece în palmares cel mai „greu” trofeu al carierei, după două succese În concursuri de categorie Premier 5 (2014 – Doha și 2015 – Dubai). în 2014, la Madrid, Halep o întâlnea în finală pe Maria Șarapova, dar pierdea 6-1, 2-6, 3-6.
Parcursul Simonei Halep la Indian Wells, 2015:
Parcursul Simonei Halep la Madrid, 2014:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER