Priviți imaginile cu Dinu Gheorghe lipit de geamul casei de pariuri din zona Dorobanți. Probabil, era la o cafea în zonă, în acest buric al învârtelilor din București, locul în care printre mii de combinații cu terenuri și mașini se combină și rezultate de fotbal.
Dinu Gheorghe a primit pontul și, în ciuda părului tot mai alb, s-a grăbit ca un adolescent. S-a dus personal să parieze „50” sau „150”, nu se înțelege exact suma și nici unitatea de măsură indicate casieriței, pe X2 și 2 solist la FC Botoșani – ASA Târgu Mureș. A sesizat că e filmat și a anulat biletul, dar informația a rămas, iar meciul chiar s-a terminat 1-2. Dacă nu exista un îndrăzneț cu telefonul, episodul ar fi ajuns în arhiva uriașă a meciurilor neștiute cu rezultate dinainte cunoscute. Doar de unii.
Fostul șef de la Rapid și Astra, omul atât de dorit într-o vreme la Steaua de George Becali, nu are momentan un loc de muncă în fotbal și nu poate fi în niciun fel tras la răspundere pentru intrarea într-o casă de pariuri. Singura problemă este una de imagine: contractul său de analist la DigiSport. Poate moderatorul Vali Moraru îi inventează o rubrică de ponturi la pariuri unde cel poreclit „Vamă” să împărtășească, dacă vrea, informațiile auzite prin cafenelele din Dorobanți sau de pe la relațiile sale din fotbal. Slavă Domnului, are o grămadă de relații și de informații. La pariu că o să susțină, însă, că era pentru prima oară într-o casă de pariuri. Așa spun toți atunci când sunt prinși. Până atunci, toți se jură că habar n-au cum se calculează cotele, dar dacă ai transforma toate pariurile online și offline plasate de fotbaliștii români, conducători sau apropiații lor într-o bandă de hârtie continuă ai înconjura Pământul de câteva ori.
„Toți fotbaliștii din Liga 1 pariază„ Victor Becali
Aici e marea problemă. Dinu Gheorghe este unul dintre oamenii care trec drept marii conducători ai fotbalului românesc. „Cel mai mare”, se lăuda el, ros de laudele care i se aduceau într-o vreme altui titan, Mihai Stoica, actualmente în închisoare. Diferența dintre cei doi e doar una de vârstă. Dinu Gheorghe pariază offline, adică se duce la ghișeu și primește bilete de hârtie, în timp ce Mihai Stoica – susțin apropiații – paria pe internet. Avea conturi la marile case online pe care, probabil, acum nu le mai accesează sau le-a lăsat în grija cuiva.
Fostul șef al vămilor care a rezistat eroic lângă George Copos și Ioan Niculae, doi bărbați de nădejde ai regimului Ceaușescu, e un personaj implusiv atunci când e încolțit. Pe reportera ProSport care l-a întrebat despre prezența în casa de pariuri a numit-o „proastă”. Acum 9 ani, autorul acestor rânduri a trecut printr-un moment similar. Era în primăvara lui 2006, pe finalul sezonului Eurofantastic în care Steaua și Rapid se băteau pentru Cupa UEFA, dar și pentru titlul de campioană. Mihai Stoica, amuzantă ironie, tocmai anunțase că partida CFR Cluj – Rapid, de la Dej, urma să fie blat.
Era nevoie de o reacție de la Rapid, așa că a fost sunat, firesc, Dinu Gheorghe. A răspuns malițios, mecanic, „Cine e Mihai Stoica? Nu îl cunosc! Altă întrebare”, la primele patru întrebări. A urmat o întrebare directă: „Va fi blat la Dej?”. Atunci, Dinu și-a pierdut cumpătul: a înjurat direct de mamă și a închis. Confruntat cu un SMS despre absența celor șapte ani de acasă, a revenit și și-a cerut scuze. Meciul, însă, s-a terminat 3-1 pentru Rapid după ce jucătorii de la CFR Cluj s-au purtat ca niște clovni în echipament de fotbaliști.
Despre Dinu Gheorghe au apărut de-a lungul anilor o mulțime de legende. Unii spun că, pe vremea când Mircea Lucescu antrena la Rapid, conducătorul intra în pauză în vestiarul oaspeților prea determinați să joace pe bune și îi anunța că „iese 5 și intră 10”. Nu era vorba despre o schimbare de jucător, ci despre suma de bani, în mii de dolari, pe care urmau să o primească adversarii dacă Rapid avea în cele din urmă o zi bună.
Cornel Dinu, atunci antrenor la rivala Dinamo, l-a numit „omul cu geanta”, alții vorbeau despre capacitatea fantastică a lui Dinu Gheorghe de a memora numerele de telefon ale fotbaliștilor din Liga 1, într-o vreme în care alți conducători de club erau nevoiți să țină carnețele misterioase cu aceste date și cu sumele cerute de fiecare jucător în parte pentru a trânti un meci.
Ani de-a rândul, toate au rămas la stadiul de legendă. Episod minor, prezența lui Dinu Gheorghe în casa de pariuri nu ține loc de dovezi pentru faptele trecute și deja prescrise, însă poate avea o importanță mai mare. E capătul de fir de care trage un magician. Din mânecă, încep să apară porumbei, iepuri, confetti, bilete la pariuri, nume de fotbaliști implicați, de conducători care pariază, de arbitri care stau mai mult în casele de pariuri decât acasă. Procurorii DNA nu trebuie decât să apuce capătul de ață și să tragă. Fotbalul românesc ar putea avea parte de un miracol.
PS – Mai facem un pariu? La prima emisiune de la DigiSport la care va fi invitat, subiectul prezenței în casa de pariuri va fi temă de bășcălie. Vă ține?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER