DEZVĂ‚LUIRI | Fotbalul românesc în sclavagism. Calvarul îndurat de Georgian Păun la FC Brașov întrece orice imaginație: șantajat, intimidat, obligat să joace pe gratis. „Se folosesc de insolvență pentru a se răzbuna pe jucători”

DEZVĂ‚LUIRI | Fotbalul românesc în sclavagism. Calvarul îndurat de Georgian Păun la FC Brașov întrece orice imaginație: șantajat, intimidat, obligat să joace pe gratis.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Insolvența, fenomenul care a lovit în ultimii ani fotbalul românesc, a făcut, de-a lungul timpului, numeroase victime în rândul fotbaliștilor din Liga 1. Mulți dintre ei s-au ales cu salariile micșorate, alții se judecă luni la rândul pentru lefe restante. De curând, cluburile din Liga 1 au trecut la un alt nivel, acela în care contractele jucătorilor sunt reziliate unilateral, fără ca oamenii care asigură spectacolul fotbalistic să aibă măcar cea mai mică șansă de a se apăra.

Pe 11 martie, dinspre Brașov venea o știre tristă. Echipa din localitate rezilia unilateral contractele a șase fotbaliști: Mugurel Buga Andrei Marinescu, Alin Șeroni, Georgian Păun, Sebastian Remeș și Călin Cristea. Modalitatea prin care au fost anunțați a fost de-a dreptul sadică: numele lor au fost trecute pe tabla pe care antrenorul Vjekoslav Lokica obișnuia să le ofere indicații tactice. Au urmat, apoi, zile de antrenament fără un medic și, inevitabil, momentul excluderii definitive din lot.

Marian Păun, fratele lui Georgian Păun (29 de ani), a povestit pentru ProSport, cu lux de amănunte, situația pe care fotbalistul și colegii săi au îndurat-o în ultimele luni la FC Brașov. În doi ani, Georgian Păun s-a transformat dintr-un jucător important al echipei și om de bază într-un fotbalist blocat de conducerea clubului, plimbat pe drumurile dese, rămase fără rezultat, între AFAN și comisiile LPF și FRF. Desigur, salariile neplătite, marginalizarea, cauzată de neacceptarea unei micșorări de salariu, meciurile văzute din tribună și strigătele de ajutor îndreptate spre comisiile LPF și FRF nu au lipsit din „aventura” mijlocașului dreapta sub Tâmpa.

ProSport: Marian, care era situația fratelui tău la începutul contractului cu FC Brașov?
Marian Păun: Pe 30 mai 2012 semnează cu FC Brașov. Un contract pe un an, cu un salariu de 4.000 de euro pe lună. E totul în regulă, ne înțelegem foarte bine cu conducerea clubului, iar primul an e unul foarte bun. Georgian joacă, marchează goluri, Brașovul obține cel mai bun loc în clasament din ultimii ani.

Ce s-a întâmplat apoi?
El avea o clauză în contract prin care, dacă lucrurile mergeau bine în primul an, înțelegerea îi era prelungită. În vara anului 2013, Constantin Zotta vine la Brașov. El e cel care-l cheamă la negocieri, îi spune că patronul e mulțumit de cum a jucat și semnează prelungirea contractului, iar salariul lui crește de la 4.000 la 5.000 de euro pe lună.

Când au început problemele?
După două luni, Zotta îl cheamă în biroul lui și îi spune că are un salariu foarte mare, pe care clubul nu-l mai poate suporta, și îi propune micșorarea de la 5.000 de euro pe lună la 2.000. Evident, el nu acceptă să primească mai puțin de jumătate față de cât primea înainte, iar de aici i se trage totul.

„I-a fost teamă că va fi suspendat sau amendat de club”

Ce s-a întâmplat?
Vine răzbunarea din partea conducerii. Zotta îl cheamă din nou la birou și îi spune că nu va mai juca dacă nu acceptă micșorarea contractului. În condițiile în care înainte era titular și om de bază, începe să nu mai prindă echipa sau joacă doar câteva minute la finalul meciurilor.


„De când am venit eu la Brașov au fost vreo opt antrenori și niciunul nu s-a bazat pe Georgian Păun. Uitați-vă câte meciuri a jucat! Pentru mine este un eșec că nu a jucat, că prin ceea ce a făcut la antrenamente nu i-a convins pe antrenori, pentru că are niște calități tehnice foarte bune, dar nu s-a impus.”
Constantin Zotta, președinte FC Brașov



Georgian Păun (foto, într-un meci cu Astra Giurgiu) a fost unul dintre oamenii de bază ai FC Brașov în sezonul 2012-2013

În perioada aceea, el își primea banii?
Își primea în continuare banii, dar să vă spun în ce condiții. În ultimii doi ani, conducătorii de acolo au o anumită practică. Pentru a nu avea probleme cu caietul de licențiere, îi chemau pe jucători, le ofereau jumătate sau mai puțin din salariu, iar aceștia semnau. Astfel, clubul nu avea datorii în momentul în care venea vorba despre licență și putea juca liniștit în competiții, dar fotbaliștii se alegeau cu mai puțini bani decât aveau în contract.

El cum a reacționat? Tu ce l-ai sfătuit?
Eu i-am spus să iasă în presă și să spună care e situația, dar el nu a vrut, deoarece i-a fost teamă că va fi amendat sau suspendat de club.


24 de meciuri a jucat Georgian Păun în sezonul 2012-2013. A marcat de 5 ori și a ajutat FC Brașov să termine pe locul 7


„Șapte luni în care nu a fost plătit

Se termină sezonul 2013-2014, apoi începe actuala ediție a campionatului. Cum evoluează situația lui Georgian Păun?
Pentru el se adună o perioadă de șapte luni în care nu e plătit. Între timp, renunță la chiria pe care i-o plătea clubul. Se poate spune că a făcut ceva pentru echipă, nu? Cu atâtea restanțe, nu prea mai avea opțiuni și, în octombrie 2014, când se strânseseră șapte luni de când nu primise banii, înaintează  memoriu, pentru că nu mai putea face față.

În acel moment au mai fost jucători de la Brașov care și-au depus memorii?
El a fost primul care a depus memoriu, primul din lot care a luat atitudine, apoi au urmat și alți coechipieri care au luat exemplu de la el.

Din ce înțeleg, el era neplătit din martie până în septembrie, dar nu a înaintat un memoriu pentru toată această perioadă, ci două. Cum ați luat decizia asta?
El a înaintat memorii pentru două perioade. Primul pentru trei luni în care nu a fost plătit și al doilea pentru alte patru. Nefiind obișnuiți cu astfel de situații, am mers la AFAN pentru a cere sfaturi, iar cei de acolo mi-au recomandat să nu înaintez un singur memoriu, ci două. Eu acum vin și întreb, de ce AFAN nu ne-a sfătuit să înaintăm un singur memoriu, pentru a putea deveni jucător liber de contract? Pentru că Georgian asta își dorea, să scape de FC Brașov și să rămână liber de contract. Nu aș vrea să acuz AFAN, dar nu înțeleg ce s-a întâmplat.

Poate cei de la AFAN au considerat că, înaintând un memoriu pentru doar trei luni, are șanse mai mari de a recupera o sumă de bani. Te-ai gândit la lucrul acesta?
El se săturase să nu mai joace, nu-l interesau banii, dorea să fie liber de contract. În cazul în care FC Brașov nu-i plătea restanțele, echipa urma să fie depunctată.


Emilian Hulubei, președintele AFAN, a explicat pentru ProSport care este situația memoriilor lui Georgian Păun:  „A cerut să-i depunem memoriu pentru lunile aprilie, mai și iunie ale sezonului 2013-2014. În regulament scrie că, în cazul în care clubul a achitat 75% din drepturile financiare ale unui jucător într-un sezon, acesta nu poate fi declarat liber de contract. Iar lui i se plătiseră 75% din drepturile financiare în perioada iulie 2013-iunie 2014. Eu l-am sfătuit să-și depună memoriu doar pentru bani pe lunile aprilie, mai și iunie, apoi să aștepte puțin și să înainteze memoriu pentru celelalte luni, iulie, august, septembrie, octombrie, care făceau cauza altui sezon, 2014-2015„.

Conducătorul sindicatului fotbaliștilor a continuat: „Din păcate, lui i s-a modificat contractul printr-o notificare. Din punctul nostru de vedere, această notificare nu este valabilă, chiar dacă a fost luată în considerare de comisii. Notificarea i-a schimbat termenul de plată pe fiecare lună. Noi ne-am luat după contract, unde scria că trebuia să-și primească banii până pe data de 25 a fiecărei luni. A fost o diferență de două zile pentru care nu a putut fi declarat liber de contract”.


10 meciuri a strâns Păun la FC Brașov în sezonul 2013-2014


„De la data în care și-a înaintat memoriul nu a mai jucat”

Care a fost rezultatul memoriilor?
Pentru primul memoriu, LPF obligă FC Brașov, prin hotărârea Camerei Naționale pentru Soluționarea Litigiilor din data de 19.11.2014, la plata a 15.000 de euro în parte, adică datoriile acumulate în perioada aprilie-iunie 2014. Sfătuit de AFAN, el a cerut și banii de chirie, unii care oricum nu-l mai interesau, iar clubul a făcut recurs, pe care Camera l-a respins.

Dar pentru al doilea?
La fel, obligă FC Brașov la plata a 20.000 de euro, adică salariul pe patru luni, dar respinge cererea noastră de a deveni jucător liber de contract. Acum, eu vin și întreb, de ce nu a fost declarat jucător liber de contract, dacă nu a fost plătit de șapte luni? Ei s-au legat de o notificare la contractul cu clubul, făcută în momentul în care a semnat prelungirea, în care scria că banii vor fi achitați în cursul lunii următoare pentru care se va face plata. Ca să înțelegeți, scadența în primul contract era pentru cea de-a 25-a zi a lunii, iar în notificare nu au mai trecut acest lucru. Practic, noi am depus memoriul pe 28 noiembrie și, profitând de faptul că Zotta nu a trecut în notificarea prelungirii data 25 ca scadentă, pentru o diferență de trei zile (n. red. – de pe 28 până pe 30), Camera nu l-a lăsat liber de contract, deși avea mai mult de 90 de zile de când nu a fost plătit.


„Din păcate, lui i s-a modificat contractul printr-o notificare. Din punctul nostru de vedere, această notificare nu este valabilă, chiar dacă a fost luată în considerare de comisii. Notificarea i-a schimbat termenul de plată pe fiecare lună. Noi ne-am luat după contract, unde scria că trebuia să-și primească banii până pe data de 25 a fiecărei luni. A fost o diferență de două zile pentru care nu a putut fi declarat liber de contract.”
Emilian Hulubei, președinte AFAN


Care au fost urmările memoriilor?
De la data în care și-a înaintat memoriul nu a mai jucat deloc. Cum nu a fost declarat liber, a sperat că-și va primi măcar cei 35.000 de euro. Eu nu înțeleg de ce FC Brașov nu a fost depunctată. Au tergiversat, au tras de timp și le-au trimis o notificare în care erau obligați să plătească banii până pe 4 martie, în condițiile în care recursul s-a judecat la începutul lunii ianuarie!


Păun (foto dreapta, în duel cu Gelu Velici de la Ceahlăul) a căzut în dizgrația conducătorilor de la FC Brașov după ce
și-a depus memoriu pentru a deveni jucător liber de contract


„Ambele memorii sunt câștigate din punct de vedere financiar. Trebuie să se înscrie la masa credală, conform procedurii insolvenței, suma care îi este datorată va fi inclusă în planul de organizare și își va primi banii.”
Emilian Hulubei, președinte AFAN


În tot acest timp, ce se întâmplă cu memoriile înaintate de ceilalți fotbaliști de la FC Brașov?
Ceilalți fotbaliști au înaintat memoriile la o lună sau două după el și au primit aceleași decizii. Chiar și așa, de ce Georgian Păun a fost nevoit să aștepte după ceilalți jucători, dacă a înaintat memoriul mai devreme? Pentru că decizia de pe 4 martie a fost dată în cazul a șase jucători, nu doar al lui.

Ați discutat cu conducerea clubului în intervalul acesta?
Nu am vorbit cu nimeni. Nici cu Zotta, nici cu Neculaie, pentru că nimeni de la club nu era de găsit.

În iarnă, la FC Brașov a fost adus un antrenor nou, Lokica, și mai mulți jucători croați. A schimbat lucrul acesta cu ceva situația fratelui tău?
În Antalya, în cantonament, a jucat în meciurile amicale, cu Lokica pe bancă. Antrenorul l-a chemat, a discutat cu el, i-a spus că e un jucător cu experiență și că vrea să se bazeze pe el, dar la revenirea din cantonament l-a ignorat, nu i-a mai acordat nicio șansă. Cel mai probabil, așa cum are obiceiul, Zotta a intervenit. Nu a prins lotul și, spre surprinderea mea, nu a fost trimis nici la echipa a doua.


„Eu nu știu ce a vorbit el cu Lokica. Nu răspund de partea tehnică, dar am fost în pregătiri și am văzut nivelul lui.”
Constantin Zotta, președinte la FC Brașov


„Totul a fost programat”

Acum, în martie, clubul intră în insolvență. Ce a însemnat asta pentru jucători?
Haideți să vă spun cum e și cu insolvența. În ianuarie, SILNEF (n.r. – firmă care asigura paza), către care FC Brașov are o datorie de 70.000 de lei, depune actele pentru intrarea clubului în însolvență. Jucătorii se aflau în cantonament, dar află știrea abia pe 4 februarie, din presă. Între timp, clubul plătește 40.000 de lei din datorie, iar jucătorilor li se spune să stea liniștiți, ca nu este nicio problemă și clubul nu intră în insolvență.

Mai rămâne, totuși, o datorie de 30.000 de lei.
Da, mai rămâne o datorie de 30.000 de lei, dar totul a fost programat. În jurul datei de 10 februarie, clubul primește banii din drepturile de televiziune. În momentul acela, după ce s-au văzut cu banii în conturi, nu au mai avut nimic de pierdut. Clubul nu plătește nici jucătorii, nici datoria de 30.000 de lei către SILNEF, iar pe 4 martie Tribunalul Brașov adminte intrarea în insolvență.  FC Brașov mai are un termen de șapte zile în care poate plăti, dar nu o face. Intrând în insolvență, n-au mai fost nici depunctați pentru datoriile pe care le au față de jucători.

Tu crezi că au intrat în insolvență deliberat?
Eu am vrut să plătesc din buzunarul meu datoria către SILNEF, doar ca să nu intre în insolvență. În perioada în care puteau evita insolvența, Neculaie și Zotta au promis la televizor că vor plăti. Credeți că nu aveau? Aveau bani, pentru că altfel nu puteau promite prime la meciul cu Astra.

Cum vă afectează pe voi intrarea în insolvență?
Ei au făcut treaba aceasta pentru a putea suspenda toate litigiile. Din momentul în care ei au intrat în insolvență, toate dosarele noastre au fost suspendate, ca să vă dați seama cum s-a tras de timp.


Sezonul 2014/2015 e unul de coșmar pentru fostul dinamovist. Prinde doar două meciuri în 23 de etape

Care e situația clubului în momentul de față?
Acum, jucătorii croați veniți în iarnă sunt plătiți de cluburile de care aparțin. Ei au venit la Brașov, nu știu care a fost contextul, conducătorilor de aici li s-a impus și un antrenor croat, iar acum joacă în fața fotbaliștilor români. În rest, angajații sunt neplătiți de 6-7 luni, dar le este frică de oamenii care-i conduc.


„Este eronat, el nu a vrut să rămână liber de contract. Doar a vrut să-i păcălească pe cei din jur. A făcut un memoriu în care a cerut drepturi financiare pentru trei luni, a avut câștig de cauză pentru că noi nu i-am plătit banii, după care, printr-un alt memoriu, a cerut rezilierea contractului, dar cerând banii pe două luni, ceea ce nu e conform cu regulamentul.”
Constantin Zotta, președinte la FC Brașov


„De jucat nu poate juca, banii nu-i poate lua”

A urmat un moment controversat: rezilierea unilaterală a contractului….
Vă spun cum s-a făcut și demersul acesta. Pe o tablă pe care antrenorul scria indicațiile tactice au fost trecute șase nume, cu jucătorii ale căror contracte urmează să fie reziliate. Apoi li s-a spus să nu se mai prezinte la echipe. Ei s-au pregătit separat trei zile cu preparatorul fizic, fără doctor, fără medicamente, apoi nu i-au mai primit la antrenament.


„A fost pentru antrenament. Ei au făcut antrenament separat. Au fost cei șase plus alți jucători care s-au antrenat separat. Nu are nicio legătură, chiar nicio legătură. Îi înțeleg supărarea.”
Constantin Zotta, președinte la FC Brașov



În etapa a 23-a, jucătorii au intrat pe teren cu bannere de susținere pentru colegii afectați de rezilierile unilaterale. Ce s-a întâmplat la Brașov?
La Brașov, singura echipă care a reziliat contracte (n.r. – situația nu este singulară în Liga 1, la CFR Cluj au fost, de asemenea, reziliate unilateral mai multe contracte), nu se intră cu banner pe teren. Jucătorii de la FC Brașov nu au fost lăsați de conducere. Celor de la Dinamo li s-a propus acest lucru, dar au refuzat, pentru că nu în sânul echipei lor erau problemele.

Ce va face Georgian Păun până la vară, când îi expiră contractul?
De jucat nu poate juca, banii nu-i poate lua, cu altă echipă nu poate semna, cel puțin până la vară. În momentul de față, litigiile pe care el le are cu clubul sunt suspendate, din cauza intrării în insolvență, și, practic, până la vară nu are altă opțiune. Am mers la LPF și FRF, dar mi-au spus că nu se poate da nicio derogare pentru a putea juca. Eu de aici trag concluzia că ei se folosesc de insolvență pentru a se răzbuna pe jucători.


CV
Georgian Păun

Data nașterii: 24 octombrie 1985
Locul nașterii: Ploiești
Înălțime: 178 cm
Greutate: 71 kg
Poziția în teren: mijlocaș dreapta
Echipe la care a jucat: Gloria Buzău, Dinamo, Astra, Petrolul, Politehnica Iași, ȚSKA Sofia, FC Brașov
Liga 1: 76 de meciuri și 13 goluri
Liga 2: 83 de meciuri și 33 de goluri
Europa League: 3 meciuri și niciun gol
Performanțe: Câștigător al Cupei României în 2012, cu Dinamo

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×