Lumea handbalului este scindată în mai multe părți după ultimele evenimente. Tensiunile s-au amplificat la Cupa României, din cauza arbitrajului, și a condus la o decizie istorică: HCM Constanța s-a retras din competiție, după ce s-a simțit „furată”. În acest context au venit și discuțiile vizavi de modul cum s-a atribuit dreptul de organizare al Cupei României, după „o licitație cu cântec”.
Pentru că nu tot ce se spune ar fi corect, iar anumite speculații sunt exagerate, președintele FRH, Alexandru Dedu, a avut câteva reacții pe toate aceste teme. Discuția cu șeful handbalului românesc a plecat de la titlul unui articol apărut în ProSport, „Prime fără număr pentru angajații FR de Handbal”, considerat tendențios.
Puteți citi aici despre acest subiect
„Nu sunt prime fără număr, ci sunt niște bonusuri oferite în urma unor performanțe sportive. V-ați pus vreodată întrebarea de ce la alte sporturi, fotbal, volei, baschet nu se vorbește despre prime? Pentru că nu reușesc să se califice la turneele finale. Mai corect ar fi să spunem, în urma unor calificări fără număr la Campionatele Europene și Mondiale de handbal și angajații au fost premiați„, a susținut Alexandru Dedu.
Președintele FRH a instituit această regulă după calificările echipelor naționale, de a premia tot personalul salariat, pentru că „fiecare este și mai motivat să contribuie la performanțe extraordinare. Știți cât este salariul unui antrenor federal? 2.500 de lei pe lună! Atât câștigă, spre deosebire de un antrenor sau conducător de club care primește, probabil, cel puțin 2.000 de euro lunar. Când era mai bine, când erau salarii neplătite pe 9 luni? Atunci nu mai era o situație neplăcută? Da, inclusiv calificările la turneele finale sunt niște performanțe deosebite!”.
Anumiți conducători reclamă faptul că toate premierile angajaților vin în contextul în care cluburile sunt sufocate de taxe. „Aceleași taxe au fost și până să venim noi. Singura taxă apărută în plus a venit la transferul fără număr al jucătorilor străini. Eu am vrut să încurajez să fie adusă numai spuma din afară, 2-3 jucători de cea mai bună calitate. Dacă vrei însă lepre, te costă! Și poate o să și mărim taxele la acest capitol. Nu-i obligă nimeni pe conducători să aducă 10 handbaliști străini. În rest, taxele sunt aceleași, nu s-a mărit nimic!”.
Profitând de această ocazie, Alexandru Dedu și-a precizat poziția și după scandalul iscat la Cupa României. „Fiecare echipă a economist în jur de 4.000 de euro prin organizarea acestei competiții în Baia Mare. În anii trecuți, toate echipele s-au plâns că au cheltuieli în plus dacă participă în Cupa României. Și fără bani cheltuiți, tot nu e bine!”, a susținut șeful FRH.
Sunt mulți oameni în handbal care trăiesc cu impresia, după cum a decurs întrecerea din Baia Mare cu arbitrajul la „pachet”, că trofeul Cupei României a fost cu dedicație, adică pentru Minaur. „Dinainte de a avea loc competiția au fost oameni care au spus că este cu dedicație. Noi am anunțat încă din noiembrie 2014 licitație pentru organizarea Cupei României. Niciun oraș nu a fost împiedicat să se înscrie, Constanța, București, oricare localitate a avut această șansă. Și la anul, dacă CSM București organizează la fete, vom avea același circ, că totul este cu dedicație. Indiferent ce se face, avem circ pentru că unii sau alții au interese”, a precizat Dedu.
Alexandru Dedu a făcut referire și la anumite arbitraje din handbalul românesc: „Este Dedu cel care trimite arbitrii la meciuri, este federația cea care face delegări la comandă? Sau este vorba despre lucrurile > în spate de 20-30 de ani și poate și mai bine. Sparg arbitrii vreo bancă? Sunt sătul de chestii de genul acesta”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER