Philippe Gilbert (BMC Racing Team) este marele favorit pentru a-și trece în palmares a patra victorie din carieră în Amstel Gold Race. Cursa transmisă duminică de EuroSport, de la ora 15:00, nu și-a schimbat traseul față de anul trecut, iar câștigătorul se va decide pe Cauberg, unul dintre cele 34 de dealuri pe care le au de trecut rutierii, programat cu doar doi kilometri înainte de finalul cursei.
John Degenkolb și Alexander Kristoff au fost eroii acestei primăveri în cursele clasice. Dacă Degenkolb a devenit primul ciclist din ultimii 30 de ani care face dubla Milano-Sanremo – Paris-Roubaix, Kristoff a fost ultradominant în Belgia, reușind să câștige Cele Trei Zile de la De Panne, Turul Flandrei și Scheldeprijs. Însă vremea celor doi sprinteri care devin cicliști tot mai buni în curse clasice a trecut. Pavatele din Paris-Roubaix și dealurile dure din Flandra au fost înlocuite pentru următoarele două săptămâni cu seriile interminabile de dealuri din Ardeni. Până la Săgeata Valonă și Liege-Bastogne-Liege, cicliștii trebuie, însă, să treacă peste 34 de dealuri olandeze.
Gilbert cunoaște excelent Cauberg, dealul din apropiere de Berg en Terbijt fiind locul preferat de atac al belgianului
Cauberg, punctul decisiv al cursei
Amstel Gold Race este cea mai „tânără” clasică, prima importantă din Ardeni, însă din cauza vârstei sale, 50 de ani, prima ediție fiind alergată doar în 1966, nu face parte din clasicele monument din plutonul profesionist. Totuși, cel mai important eveniment ciclist din Olanda atrage întotdeauna un line-up select la start. Motivul? Traseul extrem de selectiv, dar care le oferă șanse bune la victorie atât puncheur-ilor, cât și sprinterilor sau baroudeur-ilor, îi convinge pe mulți dintre cei mai buni rutieri să vină la start. Spre exemplu, cursa a fost câștigată și de unul dintre cei mai titrați sprinteri din ultimele două decenii, Erik Zabel, însă și atacanți de marcă, precum Erik Dekker sau Davide Rebellin, rutieri care nu aveau alte șanse de victorie decât evadarea, au victorii în ultimii ani.
Așa arată profilul cursei Amstel Gold Race, o luptă permanentă cu dealurile
Particularitatea Amstel Gold Race, o cursă care se întinde pe 258 de kilometri, o reprezintă, evident, cele 34 de dealuri de pe traseu. Acestea nu sunt extrem de dificile, nu se compară cu un Paterberg sau un Oude Kwaremont. Dar Geulhemmerberg (1000 de metri, pantă medie de 5,8%) și Cauberg (800 de metri, 12% pantă medie), ultimul care vine cu 2 kilometri înainte de finalul cursei, sunt momente decisive, care pot schimba soarta cursei, fiind greu de negociat după o cursă atât de lungă. Mai ales una pe șosele extrem de înguste cu multe viraje strânse, traseu care duce, inevitabil, către căzături.
Gilbert, din nou mare favorit
De data aceasta, însă, există un singur mare favorit. E vorba despre belgianul Philippe Gilbert (BMC Racing Team), ciclistul care are trei victorii în ultimele cinci ediții ale cursei. Fostul campion mondial are toate calitățile necesare pentru a fi favorit în această cursă. Știe perfect dealul Cauberg, ultimul din cursă, câștigând atât trei ediții din Amstel Gold Race, cât și Mondialul disputat pe aceste șosele în 2012. Belgianul de 32 de ani, poreclit Mistrețul din Ardeni, este un puncheur prin excelență, având viteza necesară să susțină un atac pe mai multe sute de metri, chiar și când drumul e înclinat la peste 10%. Totodată, Gilbert are și un sprint destul de puternic, suficient cât să se impună în fața unor alți puncheuri.
Atenție la căzături! Anul trecut, Purito Rodriguez a abandonat, după ce a fost proiectat într-un șanț
Imprevizibilitatea cursei naște și o dispută interesantă, însă, pentru „titlul” de rival al lui Gilbert. Alejandro Valverde și Joaquim Rodriguez, doi rutieri care s-au bătut la victorie în Marile Tururi, au calitățile necesare pentru a câștiga competiția. Totuși, Rodriguez pare mai interesat de Liege-Bastogne-Liege, de săptămâna viitoare, dar forma sa excelentă din Turul Țării Bascilor, cursă în care a câștigat clasamentul general și două etape, îl transformă pe Purito într-un om de urmărit. Cel mai bun rezultat al ibericului de la Katiușa e un loc în 2011, dar rutierul de 34 de ani n-a terminat ultimele două ediții ale cursei.
5 victorii în Amstel Gold Race are olandezul Jan Raas (1977, 1978, 1979, 1980, 1982)
Campionul mondial Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) vrea să șteargă blestemul tricoului cu dungile în culorile curcubeului. În ultimii ani, rutierul care a purtat tunica a avut un sezon foarte slab, iar polonezul de 24 de ani nu are decât o singură victorie, o etapă contratimp în Paris-Nisa. Rutierul de la Etixx-Quick Step a terminat pe locurile 4, respectiv 5 în ultimele două ediții, iar o victorie duminică ar reprezenta prima victorie într-o clasică cu adevărat importantă, după cea din Strade Bianche de anul trecut.
Cine ar putea, însă, să surprindă? O variantă este Michael Matthews (Orica-GreenEdge). Bling a slăbit mult în ultima iarnă și a venit în formă excelentă în acest sezon. A câștigat etape în Paris-Nisa și Turul Țării Bascilor, a terminat pe locul 3 în Milano-Sanremo și a venit pe locul secund în cursa pregătitoare pentru duminică, în Săgeata Brabantului, pe care a câștigat-o coechipierul lui Gilbert, Ben Hermans. Singura problemă a lui Matthews este Cauberg, unde trebuie să se plaseze excelent pentru a avea șanse la victorie.
CINE SUNT FAVORIȚII EDIȚIEI 50 DIN AMSTEL GOLD RACE
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER