Performanța fetelor de la tenis, în Fed Cup, și medaliile de la Europenele de gimnastică sunt dovada că sportul românesc produce încă la nivel înalt. Nu datorită unui program național de dezvoltare, nu datorită unui interes deosebit pentru sport al guvernanților, nu datorită unor facilități fiscale care să aducă mai mulți sponsori sau investitori. Pur și simplu pentru că suntem un popor talentat, care i-a dat lumii sportive pe Nadia, Năstase, Hagi, Birtalan, Gațu, Patzaichin.
După ani de sedentarism și de lipsă aproape totală de baze sportive, terenuri, săli, impresia mea este că se mișcă totuși ceva în România. La nivelul micilor investitori, la nivelul interesului pentru sport al oamenilor simpli.
Mulți părinți sunt interesați ca micuții lor să facă mișcare, pentru că și-au dat în sfârșit seama că mișcarea înseamnă sănătate. Un copil care face sport e un copil sănătos, se educă prin sport, e mai disciplinat, chiar mai respectuos, pentru că sportul înseamnă disciplină, fair-play, organizare, lucru în echipă, bucuria jocului, satisfacție, relaxare.
Sunt deja mai multe școli de fotbal și de baschet în București și în țară, au apărut suprafețe sintetice pentru fotbalul de cartier, între prieteni, sunt terenuri de tenis și baloane pe timpul iernii, se joacă squash, se patinează, se schiază, se aleargă la diverse maratoane, se face jogging în parcuri, se biciclește, așa cum s-a întâmplat în weekend la acțiunea organizată de ProSport.
Vorbeam de curând cu un prieten stabilit în Canada. Băiatul lui, în vârstă de 9 ani, și fetița de 5 ani fac hochei, pentru că în Canada hocheiul e religie. Comunitatea locală din Ottawa, în exemplul nostru, asigură baza de pregătire, suma care se plătește lunar pentru antrenamente e una modică, aproximativ 50 de dolari pe lună (cam 200 de lei pentru fiecare copil), antrenorul lucrează gratis, în schimbul afișării unor panouri publicitare ale firmei sale pe patinoar.
Soluții se pot găsi și la noi pentru tenis, gimnastică, handbal, acolo unde sportivii noștri au demonstrat că au talent cu carul, numai interes să existe. Din păcate, comunitățile locale de la noi sunt interesate să își facă echipe de fotbal, să plătească străini cu bani mulți, deși nu au voie, prin diverse subterfugii financiare, în loc să investească legal în copii și juniori.
Să mai lăsăm acest fotbal decăzut și să ne îndreptăm atenția cu toții, comunități locale, jurnaliști, sponsori, spre sporturile curate, frumoase, care ne aduc satisfacții imense, cum ne-au adus în weekend-ul ce-a trecut tenisul și gimnastica.
Felicitări încă o dată Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu, Irina Begu, Andreea Munteanu, Marius Berbecar!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER