Steaua și ASA Tg Mureș au demonstrat în aceste „semifinale” cu U Cluj, respectiv Pandurii că merită să fie finalistele acestui campionat. Steaua a arătat la Cluj că în etapele trecute a fost mai degrabă o problemă de concentrare, de stare, de karmă și mai puțin de valoare. Iar întruchiparea acestei descătușări a campioanei este Stanciu, jucătorul în care cerebralul Gâlcă a avut multă încredere în ultima vreme. Stanciu a marcat două goluri antologice, primul vanbastian, al doilea cristianoronaldian, și a amintit de puștiul care făcea senzație la începutul carierei când, la 17 ani, marca împotriva Stelei. Singura speranță pentru U Cluj care se întrevede pentru finala Cupei este să ducă acea înfruntare de pe Arena Națională până la penaltyuri, având în vedere cum execută steliștii penaltyurile și cum apără Veselovsky. Acesta pare a fi un călcâi al lui Achile la Steaua după ce finala de Cupă și Supercupa anul trecut, ca și playoff-ul de Champions League au fost ratate mereu la penaltyuri.
Falub, antrenorul clujenilor, s-a arătat de la începutul acestui mandat iritat de lamentările golgeterului său eșuat în acest sezon, Lemnaru. Încet încet, Falub a preluat stilul plângăcios pe care îl blama la Lemnaru și a început să se vaite că finala se dispută pe Arena Națională. Îl invit pe domnul Falub să se uite în țări uriașe din fotbal precum Anglia, Italia, Portugalia sau Franța. Aston Villa va juca la Londra finala cu Arsenal, Juventus vine să joace finala în capitala țării cu Lazio, Sporting Lisabona așteaptă să joace într-o suburbie a Lisabonei cu Rio Ave sau Braga, iar PSG își joacă cele două finale interne în care este calificată de asemenea în capitala Franței. Si nimeni nu se lamentează pe acolo, tradiția disputării acestui meci simbol pe arenele naționale ale acestor țări este respectată, fanii vin cu zecile de mii de la sute de km depărtare pentru astfel de evenimente. Iar Falub ar trebui să ia exemplul Astrei de anul trecut care a venit pe Arena Națională și i-a luat două trofee Stelei.
Falub a alcătuit o echipă „plângăcioasă” și în acest meci cu Steaua. S-a baricadat cu 3 fundași centrali, a renunțat la unul dintre aceștia de-abia după ce Steaua s-a dus la 2-0, a dat-o pe arbitru, l-a lăsat pe Mengolo să se zbată singur, fără nicio susținere reală. Cât de al Stelei, ca valoare, părea Mengolo și în acest meci, și cât de atacant molcom, ardelean, al unei echipe aflate la retrogradare părea Țucudean. Chiar și Veselovsky pare o soluție de luat în calcul în cazul în care despărțirea tot mai probabilă de Arlauskis se va produce.
Steaua a arătat că revine puternic nu numai pe teren, ci și pe frontul penumbrelor. Partizani ai Stelei de la CCA au trimis la Târgu Mureș o valiză cu bombă cu ceas pe care scria Cătălin Popa, acest arbitru care și-a arătat, pentru a câta oară, „valoarea” în meciul recent de la Mediaș când Varela a fost „iertat”, ce știe să facă mai bine un popă?, de eliminare. Popa a dictat o parodie de penalty împotriva celor de la ASA, sigur, cu acoperirea adiționalului Miron, l-a scăpat pe Răduț de eliminare când acesta avea deja un galben și a intrat periculos cu talpa la Mureșan și a arătat galbene aiurea pentru Marius Constantin și Hora. La 33 de ani, acest Popa arată că destinul său este al unui arbitru care va trăi doar din osânza unor astfel de decizii fără să aibă orizontul unei cariere onorabile.
Că tot am pomenit, ASA Tg Mureș pare a trăi din osânza lui Zicu, grăsunelul genial care a regăsit magia jocurilor excelente de la Rapid sau Timișoara după ce ajunsese batjocura tribunelor în tricoul Petrolului. Ciobotariu nu mai pune piedici propriei echipe, cum s-a întâmplat la Cluj când l-a ținut pe Bumba rezervă. Iar echipa arată ce forță are dacă, atunci când nu se poate baza pe pilonii Mureșan și N”Doye, poate strânge rândurile în jurul unui nucleu cu excelenții Voiculeț și Gorobsov.
Și, în final, o ironie legată de identitatea acestei finale. Helmuth Duckadam plânge pe umărul poporului român dacă acesta va trebui să fie apărat de militari precum cei care l-au deposedat pe Becali de stema și palmaresul istoric al Stelei. În acest timp, cealaltă „finalistă” a campionatului a „subtilizat” identitatea vechii echipe a Mureșului, ASA-ul armat al lui Boloni, Ispir sau Hajnal fără ca nicio frunză să tresară vreun pic la cartierul general al armatei românești din Transilvania aflat în Târgu Mureș. Vorba ceea, unele armate sunt mai rele și invidioase decât altele… Să le vedem pe câmpul de bătălie al Arenei Naționale…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER