Simona Halep (2 WTA) a pierdut, sâmbătă, semifinala disputată la Stuttgart, în fața Carolinei Wozniacki (5 WTA), într-o manieră aparent inexplicabilă, scor 5-7, 7-5, 2-6.
Deși și-a luat o minivacanță de trei săptămâni înaintea turneului, Simona a cedat fizic în setul decisiv. Chiar dacă Wozniacki își adjudecase doar 10 meciuri pe zgură în ultimele patru sezoane, ajutată de Halep, a făcut cel mai bun meci al carierei pe suprafața roșiatică. Și paradoxurile nu se opresc aici. Favorită clară înaintea meciului și posesoare a unui retur fantastic, a doua jucătoare a lumii s-a blocat la mingile de break. Toate aceste curiozități au un singur răspuns, un as pe care Caroline Wozniacki l-a avut în mânecă.
Sanchez Vicario a învățat-o pe Wozniacki formula câștigătoare pe zgură. Ioniță, depășit de miza meciului
Pentru a-și regla jocul pe suprafața lentă, daneza și-a achiziționat în urmă cu două săptămâni o sfătuitoare de clasă, pe Arantxa Sanchez Vicario (Spania). Tripla campioană de la Roland Garros, fost lider mondial, a câștigat dinaintea meciului lupta tactică cu Victor Ioniță, antrenorul româncei. Pentru că în timpul meciului, Piotr Wozniacki, celălalt tehnician, l-a făcut KO pe „invizibilul” Victor Ioniță. Piotr i-a ridicat moralul Carolinei sfătuind-o în patru rânduri, în timp ce Victor, nechemat de Simona, a rămas înmărmurit în scaunul său timp de două ore și 58 de minute, atât cât a durat chinul.
Doi antrenori fac parte din stafful Carolinei Wozniacki: Piotr Wozniacki (primul din stânga) și Arantxa Sanchez Vicario (a patra de la stânga la dreapta)
Arantxa Sanchez Vicario (43 de ani) este una dintre cele mai importante jucătoare din istorie, prin prisma performanțelor pe care le-a realizat mai ales pe zgură. Cu patru titluri de Grand Slam în palmares, dar cu conturile secate după ce a fost ruinată de părinții ei, Arantxa a pornit cu dreptul aventura alături Caroline. Chiar dacă Wozniacki a pierdut, duminică, finala turneului dotat cu 731.000 de dolari, scor 3-6, 6-1, 7-5 pentru Angelique Kerber (12 WTA), succesul obținut în fața Simonei Halep reprezintă o dovadă a inspirației pe care a avut-o Caro.
Avantajele cu care Simona începea semifinala de la Stuttgart:
Avantajul cu care Caroline începea semifinala de la Stuttgart:
Arantxa are în palmares 4 turnee de Grand Slam: Roland Garros 1989, 1994, 1998 și US Open 1994
Tactica a blocat-o mental pe Simona: 4 break-uri din 19 ocazii
Tactica adoptată de Victor Ioniță și Simona Halep pentru meciul cu Caroline Wozniacki a fost una solicitantă și autodistrugătoare. Constănțeanca s-a concentrat mai mult pe plasamentul loviturilor, nu și pe forța acestora. E adevărat că Halep a găsit bine unghiurile terenului, dar e cunoscut faptul că Wozniacki are o capacitate de efort imensă. Daneza a ajuns la fiecare minge, a întors totul în celălalt teren, pentru ca Halep să-și consume energia, lucru care s-a văzut din plin în setul trei.
Simona nu s-a aflat la un nivel înalt nici în ceea ce privește mentalul, irosind cu o ușurință debordantă mingile care îi ofereau șansa să rupă serviciul firav al adversarei. Doar 4 break-uri din 19 șanse a realizat Halep, în timp ce Wozniacki s-a concentrat mult mai bine, convertind 6 mingi de break din 11 maximum disponibile.
Singurele capitole la care Simona a fost mai bună în semifinala de la Stuttgart au fost loviturile câștigătoare, 41-30, și procentajul punctelor reușite la fileu (15 din 20 față de 17 din 25 de veniri la plasă ale Carolinei). Raportul greșelilor neforțate a fost însă zdrobitor (26 Caroline și 47 Simona)
Caroline Wozniacki a fost antrenată de tatăl ei în toți cei 13 ani de tenis profesionist. Din 2013 și până în prezent, danezul i-a avut lângă el, pe rând, pe Thomas Hogstedt (2013), Michael Mortensen (2014) și pe Arantxa Sanchez Vicario în 2015. De-a lungul timpului, Wozniacki a mai cooptat în staff alți doi tehnicieni, Ricardo Sanchez (2011) și Thomas Johansson (2012).
Simona Halep este antrenată de un tehnician fără prea mare experiență în circuit, iar în ultimele trei sezoane a mai lucrat cu alți 5 antrenori, deținând astfel un record pentru Top 10 WTA (Firicel Tomai, Andrei Mlendea, Adrian Marcu, Wim Fissette și Thomas Hogstedt). Victor Ioniță, fost jucător de nivel Challenger, a mai pregătit-o doar pe Sorana Cîrstea în perioada 2010-2014. În 2015, Simona a câștigat trei turnee, iar la două dintre ele a colaborat, în paralel cu Ioniță, cu Thomas Hogssted (Shenzhen) și Darren Cahil, fostul antrenor al lui Andre Agassi (Indian Wells).
Victor Ioniță, prieten bun cu Novak Djokovic, este antrenorul cu care Simona Halep dorește să lucreze pentru tot restul sezonului
Simona i-a reproșat chiar ea lui Victor, în două rânduri, faptul că sfaturile tactice pe care acesta i le oferă nu o ajută în timpul meciurilor: „Asta vrei tu să fac eu? Mișto… Și eu vreau să mă încurajați mai tare și să țipați pe acolo. Aștia de țipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok.. E în regulă”, i-a replicat Halep într-o pauză a meciului cu Jankovic, din finala de la Indian Wells. A urmat un alt episod controversat, la Miami, atunci când Halep i-a strigat „Bate din palmele alea, nu sta degeaba”, în meciul cu Flavia Pennetta, din optimi. Atunci când Ioniță i-a dat sfaturi pentru semifinala cu Williams, acesta și-a început discursul spunând că americanca joacă bine. Halep a reacționat iritată: „Știu și eu că joacă foarte bine”!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER