Sunt momente în care îți dai seama că arbitrii ajung mai interesanți decât fotbaliștii. Niciun voleu de-al lui Țucudean din meciul de aseară, nicio cursă de-a lui Bumba, niciun tackling de-al lui Marius Constantin, niciun șut de-al lui Chipciu, nici măcar golul lui Zicu nu suscită asemenea discuții precum neacordarea de către George Găman, în „complicitate” cu adiționalul George Rădulescu, a penaltyului, a PENALTYULUI! Poporul stelist aduce ca probă supremă în disputa pentru revendicarea virtuală a penaltyului sentința dată de duetul Crăciunescu – Porumboiu, că mult dorita lovitură de la 11 metri trebuia acordată Stelei. Nu mai contează că Porumboiu și Crăciunescu se bat și-n interiorul acestei sentințe cap în cap, primul spunând că a fost fault la Varela, pe lângă henț, „celălant”, în pronunție vasluiană, susținând că n-a fost nici vorbă de fault. Concluzia lui Porumboiu este, de asemenea, superbă în contrarietatea ei: Găman a arbitrat „perfect”, dar trebuia să dea penalty pentru Steaua. Ce dacă neacordarea acelui penalty poate decide campionatul dacă Steaua nu mai poate recupera diferența de două, de fapt trei puncte? Arbitrajul a fost „perfect”.
Și eu cred că Gaman a arbitrat perfect. Dar perfectul meu este ca la dicționar, nu precum cel absurd care include și o greșeală decisivă în stabilirea scorului. Cred că Găman a făcut bine când nu a dictat penalty la faza cu Sepsi și Varela, așa cum a făcut bine când nu a dictat penalty pentru ASA la tamponarea lui Axente de către Guilherme. La faza obsedantă pentru steliști a fost o decizie bună pentru că alunecarea lui Sepsi s-a făcut cu mâna într-o poziție firească, fundașul lui ASA nu-și putea tăia brațul în acel moment, și pentru că picioarele târgmureșeanului nu-l tamponează foarte tare pe un Varela care era deja dezechilibrat. Același motiv susține și justețea deciziei de a nu da penalty în favoarea lui ASA, Guilherme nu-l lovește foarte intens pe Axente, chiar dacă intrarea fundașului stelist a fost una riscantă, el neavând nicio șansă de a ajunge la minge.
Din fericire, Găman și nu Crăciunescu sau Porumboiu reprezintă viitorul arbitrajului românesc. Cu astfel de decizii curajoase, moderne, în care penaltyurile sunt dictate doar când sunt faulturi tari, clare, sau hențuri cu mâna aflată în poziții nefirești, care să ajute fundașul să-și mărească aria de acoperire, iar altfel este lăsat jocul să continue, Găman ar putea încheia așteptarea de decenii pentru un nou central român la un turneu final de Mondial sau European. Decenii în care nici Crăciunescu, nici Porumboiu n-au fost la centru pentru vreo partidă de la un astfel de turneu final.
Revenind la adevărații actori principali, fotbaliștii, Steaua nu joacă mai slab decât ASA. Este o echipă mai dominantă decât rivala sa din Târgu Mureș, s-a văzut lucrul acesta din plin și-n meciul direct. Dar, uneori, campionatul nu este neapărat despre cine joacă mai ofensiv, despre cine construiește mai mult, despre cine este mai pozitiv. Uneori este despre eficiență, despre soliditate, despre estimarea și utilizarea ideală a potențialului echipei. ASA Tg Mureș este acel Atletico Madrid care în sezonul trecut a uimit în La Liga depășind constelațiile extratereștrilor Messi și Cristiano Ronaldo. Cu un erou neașteptat, un Arda Turan cu burta suptă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER