Cum arată viitorul tenisului masculin românesc. Jucătorii de la Năstase-Țiriac Trophy își fac autoportretul pentru ProSport. „Sunt un talent nativ și doresc să mă cunoască tot globul”

Cum arată viitorul tenisului masculin românesc. Jucătorii de la Năstase-Țiriac Trophy își fac autoportretul pentru ProSport.
  • Publicat:
  • Actualizat:

România nu are niciun reprezentant în Top 100 ATP, iar o situație la fel de alarmantă nu a mai avut loc de foarte mult timp. Doar victoriile reușite în ultimii 20 de ani de Andrei Pavel sau Victor Hănescu mai fac subiectul unei conversații, între prieteni, legate de tenisul masculin românesc.

Pentru ca România să își recapete valoarea de Grupă Mondială și tenisul masculin să trăiască în prezent, există o singură condiție: ei să reușească! Este vorba despre noua generație, tinerii jucători care au participat în calificări la Năstase-Țiriac Trophy, turneu disputat săptămâna trecută, în perioada 18-26 aprilie la Arenele BNR.

Niciunul dintre cei 9 români nu a reușit să treacă de toate tururile de calificare, însă câteva evoluții entuziasmante generează speranțe. ProSport îți prezintă o analiză a tenismenilor români care au avut curajul de a alege sportul alb ca profesie, mergând pe un drum de pe care cu greu te mai poți întoarce.

Bogdan Apostol (18 ani) – locul 1305 ATP (1065 ATP – cel mai bun)

Posesor al unui wild-card, Apostol a trecut în prima manșă a calificărilor de la București de un jucător mai bine clasat cu 1.000 de locuri, bosniacul Aldin Sektic (229 ATP), scor 6-4, 6-3. În manșa secundă, tânărul din Iași a pierdut greu, cu un alt sportiv experimentat, Lorenzo Giustino (Italia, 366 ATP), scor 6-4, 3-6, 6-2. Despre Bogdan se spune că este unul dintre cei mai talentați tenismeni români, iar acesta a acceptat să-și caracterizeze stilul de joc, într-un dialog început de redactorul ProSport: „Îmi descriu stilul de joc ca fiind unul foarte solid de pe linia de fund a terenului. Loviturile cu care punctez adesea sunt forehandul și serviciul, iar deplasarea este un punct forte al meu! În schimb, mai am de lucrat la mental si la rezistența fizică. Îmi doresc să ajung în prima sută ATP și apoi să urc cât mai sus”.

Andrei Pătrui (18 ani) – locul 2141 ATP (1927 ATP – cel mai bun)


Pătrui și „dom” Pavel – așa cum îi spune el, căpitanului nejucător al echipei de Cupa Davis

Pătrui a primit și el wild-card pentru calificările pe zgura din București și a pierdut în primul tur în fața unui jucător care a acces pe tabloul principal, Nikola Mektic (Croația, 272 ATP), scor 6-2, 6-2. Andrei se află la începutul carierei, dar are un discurs plin de optimism: „Am toate stilurile într-unul singur, deci joc foarte bine în orice mod. Sunt un talent nativ, nu prea am slăbiciuni și doresc să ajung să mă cunoască tot globul pământesc”.

Victor Cornea (21 de ani) – locul 974 ATP (950 ATP – cel mai bun)

Cornea a reușit un succes mare în manșa inaugurală a calificărilor de la Năstase-Țiriac Trophy, trecând de croatul Toni Androic (343 ATP) cu scorul de 6-4, 6-4. Locul pe care îl ocupă în clasament nu spune multe, însă jocul lui Victor exprimă un potențial enorm: serviciu apăsat, forehand sigur și un vole pe care îl stăpânește excelent. Cu aceste arme l-a băgat sibianul în corzi, pe Terenul 2, pe cel care la începutul sezonului i-a luat set lui Marcos Baghdatis, finalist de Grand Slam (7-6, 2-6, 3-6 la Zagreb). „Îmi place să joc foarte mult dublu și de aceea urc des la fileu. Mă simt foarte confortabil cu serviciul și cu voleul. Îmi place foarte mult de Federer și, mai nou, de Djokovic, care emană o anumită energie pe teren și mă inspiră de fiecare dată când îl urmăresc. Țelul meu este să ajung în Top 10 ATP și muncesc în fiecare zi pentru asta cu perseverență și dedicație”, ne-a spus Victor.

Costin Pavăl (24 de ani) – locul 1203 ATP – locul 206 ATP la dublu

Costin Pavăl nu se aștepta să joace în calificările de simplu, pentru că țelul său era o victorie pe tabloul principal de dublu, alături de Patrick Grigoriu. A pierdut în fața lui Evgeny Donskoy (196 ATP, Rusia), scor 6-2, 6-0, dar Costin a primit complimente de la Horia Tecău, cel mai bun jucător român de dublu: „M-am antrenat cu Pavăl și cu Grigoriu și ambii lovesc mingea foarte bine. Le prevăd un viitor frumos la dublu”.

Costin spune că spera mai mult de la primul său turneu ATP 250: „La simplu m-am înscris doar pentru că s-a întâmplat să fiu acolo. Am fost complet nepregătit și nu m-am încălzit bine. În timpul primului set mi s-a încordat un mușchi la spate și am renunțat să joc 100%, de frică să nu se agraveze. Sunt un pic dezamăgit pentru meciul de dublu (n.r. pierdut cu perechea Schwartzman/Lajovic (Argentina/Serbia), scor 6-4, 2-6, 10-6). Nu ne-a lipsit mult. Au fost doar câteva momente de rătăcire care ne-au costat meciul. Și pe Challanger Tour avem de a face cu astfel de jucători, jocul e același, doar miza este diferită. Este momentul să avem și un grup de tenis masculin bun, chiar dacă se începe cu dublul”, au fost impresiile lui Pavăl după turneul care a pus la dispoziție 439.405 de euro.

Vasile Antonescu (25 de ani) – locul 471 ATP – cel mai bun din carieră

Antonescu a oferit șocul calificărilor, eliminându-l în turul doi pe Adrian Ungur (România, 197 ATP), component de bază al naționalei de Cupa Davis, cu scorul de 2-6, 6-4, 6-2. În manșa care punea la bătaie un loc pe tabloul principal, Antonescu a cedat cu scorul de 6-1, 6-1, în fața lui Nikola Mektic. Vasile are o vârstă la care trebuie să-și confirme talentul și să facă pasul din turneele Futures la un nivel superior. Iar acest lucru e perfect realizabil. Lovitura sa de rever reprezintă un avantaj care îi poate da elanul pentru a reuși să-și atingă scopul de a deveni cel mai bun din țară: „Ca atuuri, am reverul solid , viteza de deplasare în teren și o putere mare de a lupta pentru victorie. Ca slăbiciune aș nota o inconstanță în momentul de față și jocul la fileu. Îmi doresc să fiu cel mai bun jucător de tenis din țară”!

Tudor Șulea (21 de ani) – locul 1388 ATP (1347 ATP – cel mai bun)


Foto alexparaschiv.com

Tudor Șulea a pierdut în primul tur al calificărilor de la Arenele BNR în fața lui Vasile Antonescu, scor 6-4, 6-4. Tudor colaborează în prezent cu un tehnician de clasă, Adrian Marcu, fostul antrenor al Simonei Halep, în paralel cu Manuel Niculae. Are o atitudine relaxată pe teren, la fel ca și discursul său: „În urma testului făcut de BRD, tenisul este mai vizualizat decât fotbalul, deci viitorul nu poate fi decât foarte bun. Tenismenii români care au jucat la turneu sunt bine pregătiți și își pot pune în valoare calitățile jucând multe turnee importante, care să-i propulseze în elita tenisului mondial”.

„Vorbind despre mine, mă caracterizez ca un jucător agresiv, cu un serviciu bun, care mă ajută să închid punctele repede. Am însă probleme cu concentrarea pe toată durata meciului, făcând prea ușor multe greșeli tactice, strategice și technice. Aș dori să închei anul între primii 500 de jucători din clasamentul mondial la simplu și poate în primii 300 la dublu”.

Dragoș Dima (22 de ani) – locul 517 ATP – cel mai bun din carieră


Dragoș Dima (dreapta jos) a însoțit lotul național în Ucraina, în anul 2014, acolo unde România a pierdut cu 3-1

Dima este al doilea român care și-a procurat un bilet în ultimul tur al calificărilor, însă acolo a pierdut în fața italianului Thomas Fabbiano (199 ATP), scor 7-5, 6-1. În turul doi a eliminat un jucător consacrat în circuit, pe Radu Albot (Moldova, 128 ATP), după o partidă superbă. Cu un stil de joc estetic, cu un rever decupat dintr-un meci Wawrinka – Gasquet și cu o dreaptă naturală, Dragoș i-a făcut pe spectatorii veniți în număr mare pe centralul Năstase – Țiriac să nu regrete că au ales să-și petreacă ziua de duminică la tenis.

Luca Tatomir (19 ani) – locul 783 ATP (774 ATP – cel mai bun al carierei)

Tatomir a cedat în turul inaugural, dar l-a ținut în șah pe Ungur, scor final 6-1, 5-7, 6-4. Atuul său major poate fi constituit de faptul că primește sfaturi de la Daniel Dobre, fost antrenor al Alexandrei Dulgheru, omul care a lucrat și cu Simona Halep. Hobby-urile sale sunt fotbalul și jocurile pe computer.

Alexandru Luncanu (26 de ani, 457 ATP) și Adrian Ungur (30 de ani, 197 ATP) sunt deja tenismeni cu ștate vechi în circuit. Pentru ca cei doi să mai ajungă în elita tenisului mondial la această vârstă este nevoie de multă muncă și determinare, iar un exemplu demn de urmat este cel al lui Victor Estrella Burgos (51 ATP), dominicanul care până la vârsta de 26 de ani nu a intrat în Top 1000 ATP.

Numele său se traduce „stea” în limba spaniolă și este unul predestinat. Estrella a ajuns să strălucească abia la 33 de ani, devenind cel mai în vârstă jucător care pătrunde pentru prima dată în Top 100 ATP.

Marius Copil (180 ATP) a fost singurul român care a jucat pe tabloul principal la Năstase-Țiriac Trophy, grație unui wild-card. Arădeanul a pierdut în fața rusului Mihail Iujnîi (58 ATP), scor 1-6, 6-4, 6-3. În schimb, Marius a cucerit trofeul din proba de dublu, alături de Adi Ungur, cei doi învingând în finală perechea Nick Monroe/Artem Sitak (SUA/Noua Zeelandă), scor 3-6, 7-5, 17-15.

În afară de jucătorii care au luat parte la acțiunea de la Năstase-Țiriac Trophy, mai sunt în circuit și alte speranțe care evoluează sub tricolor: Nicolae Frunză (1124 ATP, 17 ani) – pariul lui Victor Hănescu, Andrei Apostol (1039 ATP, 20 de ani), Bogdan Borza (1619 ATP, 18 ani) sau Robert Constantinovici (1224 ATP, 20 de ani).

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×