MApN a desemnat firma care va evalua marca Steaua. Este vorba despre o societate din Chiajna, care va primi 80.000 de euro pentru evaluare, dar în jurul căreia sunt însă mai multe semne de întrebare. Suporterii Stelei au bănuiala că în spatele acesteia s-ar afla Gigi Becali. Termenul pentru depunerea contestațiilor este 12 mai.
MApN a conturat un buget de aproximativ 116.000 de euro cu tot cu TVA pentru evaluarea mărcii Steaua. La licitație s-au înscris trei firme: PRECISS CONSULTING (București), Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel (Calafat) și Eval Best Office SRL (Chiajna). Ultima a fost cea care a reușit să câștige cursa pentru banii scoși la bătaie de MApN și CSA Steaua.
Conform caietului de sarcini, principalul criteriu a fost cel mai mic preț. Această condiție a fost îndeplinită de Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel (Calafat), însă oferta acestuia a fost respinsă pe motiv că nu este acreditat la Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România. Firma înregistrată în Calafat prezentase o ofertă de aproximativ 45.000 de euro fără TVA, însă comisia care a analizat ofertele a ajuns la concluzia că nu îndeplinește criteriile impuse de caietul de sarcini.
Până la soluționarea conflictului cu CSA Steaua, FCSB și-a desenat o nouă emblemă
Câștigătoarea licitației, o firmă de apartament din Chiajna
Dintre cele trei societăți înscrise la licitație, cea mai calificată pentru o astfel de operațiune a fost PRECISS CONSULTING, din București, una dintre cele mai mari firme de profil din România. Cei de la PRECISS au în portofoliul lor câteva dintre cele mai puternice branduri din România, pentru care au prestat servicii de evaluare sau consultanță.
Oferta financiară propusă de PRECISS a fost însă mai mare decât a celor de la Eval Best Office, care au venit cu un preț de aproximativ 80.000 de euro. Dar, spre deosebire de concurente, firma câștigătoare naște mai multe semne de întrebare. Conform Registrului Comerțului, a fost înființată în 2010, este înregistrată în sat Roșu, comuna Chiajna, la camera numărul 2 a unui imobil, însă dovada de sediu i-a expirat în data de 30 noiembrie 2014.
În documente, asociat este trecut un anume Breza Horațiu-Marius, iar împuternicită este trecută Breza Gabriel, cea care deține și funcția de administrator. Firma are un capital social subscris de 210 lei și figurează cu doar doi angajați. Pe site-ul Ministerului de Finanțe, ultima situație financiară afișată este cea din 2013. Conform acesteia, Eval Best Office avea în 2013 datorii de 72.286 lei, cifra de afaceri netă a fost de 55.000 de lei, iar veniturile totale au fost de 55.000 de lei, iar profitul net a fost de 37.119 lei. Așadar, contractul obținut pentru evaluarea mărcii, care în lei are o valoare de 287.730 de lei (fără TVA) este un adevărat tun. Valoric, este de aproximativ cinci ori mai mare decât totalul veniturilor din anul 2013.
Situația financiară a SC Eval Best Office SRL depusă pe 31 decembrie 2013.
Suporterii bănuiesc că e mâna lui Becali
ProSport a încercat să stea de vorbă cu reprezentanții celor trei firme care au participat la licitație. Dacă cei de la Preciss și Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel au arătat deschidere, reprezentanții Eval au reacționat suspect. Mai multe voci din galeria Stelei se tem că în spatele firmei ar fi Gigi Becali, care ar încerca astfel să scoată o valoarea a mărcii cât mai mică posibil.
„Știți cât valorează marca? Este un desen care nu valorează nici 5.000 de euro”, Gigi Becali, patron FC Steaua.
Bănuielile fanilor sunt alimentate de atitudinea misterioasă a celor de la Eval. ProSport a sunat ieri la numărul de contact trecut la Registrul Comerțului. La capătul celălalt a răspuns Gabriela Breza, cea care în documente este trecută împuternicită și are funcția de administrator. Dialogul a fost scurt.
Reporter: Bună ziua. De la ProSport vă deranjăm. Avem informații că firma dumneavoastră a câștigat licitația pentru evaluarea mărcii Steaua… Gabriela Breza: Eu nu știu nimic despre această licitație
Reporter: Firma dumneavoastră s-a înscris la această licitație? Gabriela Breza: Dar nu este problema voastră…
A urmat un telefon închis în nas și multe întrebări în aer. Așa că am încercat să ne facem lămuriți prin intermediul SMS-urilor:
Reporter: Vrem să facem un interviu și un material în care să prezentăm firma care va evalua marca Steaua Gabriela Breza: Stimate domn, nu știu despre ce vorbiți. Cred că ați greșit numărul
Reporter: Acest număr este trecut la Registrul Comerțului, este numărul de contact al Eval Best Office. Nu înțeleg de ce există atâta lipsă de transparență Gabriela Breza: Domnule, nu înțelegi că nu cunosc subiectul?
Reporter: Este ciudat ce spuneți, pentru că dumneavoastră sunteți trecută împuternicită la firma care a câștigat licitația pentru marca Steaua Gabriela Breza: Vă rog să aveți decență și bun simț
Reporter: Vă cer scuze pentru tot deranjul. Dar nu înțeleg această lipsă de transparență. Pot măcar să port o discuție cu domnul Breza? Gabriela Breza: Este asociat, nu locuim împreună. Și gata cu insistențele, după aia ziceți că vi se vorbește urât
Discuția s-a purtat în jurul orei 20:00 A doua zi, am încercat să dăm de Breza Horațiu – Marius, care figurează ca asociat. Sunăm pe un număr de fix, dar ne izbim de aceeași ridicare din umeri: „Eu nu știu nimic despre această licitație. Dar lăsați-mi numărul dumneavoastră și o să vă sune o doamnă dacă e”. N-a sunat însă nimeni înapoi.
80.000 de euro cu tot cu TVA este suma aproximativă pe care SC Eval Best Office SRL o va primi pentru evaluarea mărcii Steaua
Scurt rezumat: doamna Breza susține că numărul este greșit, dar recunoaște în cele din urmă că este asociată la firma care a câștigat licitația pentru evaluarea mărcii. În același timp, celălalt asociat din acte, Horațiu Breza, merge pe același discurs, că nu are cunoștințe despre vreo licitație. Și ce licitație: 80.000 de euro, o sumă de cinci ori mai mare decât veniturile totale din anul fiscal 2013.
Licitația a fost contestată
Dincolo de aceste detalii, cel mai mult au de suferit suporterii clubului de fotbal, care încă așteaptă rezolvarea conflictului dintre FCSB Și CSA Steaua. Un pas înspre dialogul dintre cele două entități va fi însă făcut după ce se va stabili cât valorează mărca. Dar această procedură pare fără sfârșit.
Termenul până la care celelalte două firme pot contesta licitația este de 12 mai. Una dintre firme, Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel – cea care a venit cu cea mai mică ofertă de preț – a contestat deja modul în care a fost atribuit contractul. Cornel Trocan, administratorul firmei spune că licitația a fost dubioasă și el a fost nedreptățit:
„Nu mi s-a întâmplat niciodată în viața mea să-mi fie refuzată o evaluare. Fac evaluări din 1998, sunt membru ANEVAR (n.r. Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), sunt acreditat ANEVAR, îndeplinesc toate condițiile. Dosarul meu a fost refuzat pe motiv că nu sunt acreditat ANEVAR, dar eu am actele care confirmă asta. Am depus contestație, iar dacă nu voi primi un răspuns favorabil, voi merge în instanță”, ne-a declarat Cornel Trocan. Dacă se va ajunge în fața judecătorilor, evaluarea mărcii Steaua va fi suspendată până la finalizarea procesului, astfel că perioada de așteptare pentru suporterii Stelei s-ar prelungi și mai mult.
Una dintre condițiile impuse de caietul de sarcini a fost ca participanții să fie membrii corporativi sau acreditați ANEVAR. Cornel Trocan spune însă că îndeplinește condițiile, dar dosarul i-a fost respins
Cealaltă tabără, PRECISS CONSULTING, susține prin vocea reprezentantului Dorin Drula că încă nu s-a decis dacă va fi sau nu depusă vreo contestație: „Nu prea avem ce să contestăm. Poate doar oferta tehnică (n.r. capacitatea fizică de a face evaluarea). Cei de la Eval figurează cu doar doi angajați, nu poți să faci o evaluare de o asemenea anvergură cu doar doi oameni. Dacă am fi câștigat, noi am fi fost nevoiți să dislocăm o echipă de cel puțin cinci specialiști”.
Conform caietului de sarcini, câștigătorul licitației trebuie să lucreze la patru puncte pentru stabilirea valorii mărcii Steaua. Termenele sunt cuprinse între două și trei luni. Dorin Drula, reprezentat al firmei PRECISS, susține că Eval nu are capacitatea fizică să îndeplinească aceste condiții. Firma care câștigă licitația nu are voie să subctracteze activitatea de evaluare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER