Marian Muntean, președintele interimar al Ligii Profesioniste de Handbal și președinte al echipei CSM Cetate Deva, susține că forul în cauză este gata să preia de la Federația Română de Handbal organizarea Ligilor Naționale, începând chiar din sezonul următor.
Lucrurile s-au urnit greu spre foarte greu în privința organizării Ligii Profesioniste de Handbal, în toată această perioadă, deși șefii Federației Române de Handbal au susținut că nu au nimic împotrivă ca această să funcționeze și să preia astfel organizarea Ligilor Naționale. La începutul lunii martie, cluburile ar fi trebuit să se întrunească într-o ședință la Brașov pentru a pune la punct mai multe aspecte organizatorice, însă aceasta nu a mai avut loc întrucât grupările au întârziat, au uitat sau nu au dorit să adere la Liga Profesionistă de Handbal.
„Întâlnirea era programată pentru a se discuta pe baza cererilor de afiliere la LPH. Cum acestea nu au fost trimise, nu prea avem pe ce să discutăm”, spunea la vremea respectivă Marian Muntean. De atunci au trecut mai bine de două luni, timp în care lucrurile au început să se miște, după cum susține președintele interimar al LPH: „Săptămâna viitoare vreau să mă duc la București și să cerem ca viitoarea ediție a campionatului să fie organizată de Liga Profesionistă de Handbal. În momentul de față avem 11 cluburi din 14 la feminin și 8 din 13 la masculin care sunt membre fondatoare sau au trimis cereri de afiliere la LPH. CSM Ploiești este un alt club care ne-a transmis că va trimite în aceste zile cererea de aderare. Celelalte grupări vor participa în campionat cu statut de invitat pentru o perioadă pe care o va stabili Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Handbal. Cluburile își doresc să iasă de sub tutela Federației Române de Handbal”. Oficialul devean a nominalizat și formațiile care nu au trimis cereri de aderare până în acest moment, majoritatea și pentru că legislația nu le permite în acest moment: Neptun Constanța, „U” Cluj, CSM Ploiești – feminin; CSU Suceava, HC Vaslui, Dunărea Călărași, Știința Bacău, Energia Tg. Jiu – masculin.
Aflat în lupta pentru evitarea retrogradării cu CSM Cetate Deva, Marian Muntean susține că sistemul play-out este distrugător pentru echipele mici: „Nu poți să joci 10 meciuri în 30 de zile. Cine a făcut sistemul ăsta nu s-a gândit la sănătatea jucătoarelor. Noi, într-o săptămână, suntem, nevoiți să parcurgem 2.400 de kilometri. Mergem la Constanța, venim și jucăm la Deva un meci acasă, iar apoi plecăm la Slobozia. Fetele nu sunt mașini, să faci cu ele kilometri, sunt oameni. Dacă am fi avut o infrastructură adecvată în România, poate că aș mai fi înțeles, dar așa stăm zile întregi prin autocare. Spre exemplu, cu excepția unui meci la Slobozia, Constanța este nevoită să parcurgă minimum 500 de kilometri la fiecare deplasare. Este anormal și inuman”. În opinia președintelui Cetății Deva, cea mai mare greșeală a fost făcută prin comprimarea ultimei părți a sezonului, cu meciuri din 4 în 4 zile pentru niște echipe „care au ajuns la retrogradare nu de bine ce au dus-o, ci pentru că au avut probleme de lot și financiare”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER