Penultima etapă a Ligii 1 a dat startul petrecerii între suporterii Stelei. Victoria de pe teren propriu cu FC Botoșani și înfrângerea celor de la ASA Tg. Mureș la Astra Giurgiu le-a dat aripi fanilor, dar și jucătorilor lui Costel Gâlcă. Steaua a părut să sărbătorească mai mult decât revenirea pe primul loc, jucătorii păreau că sărbătoresc un titlu pe care mulți îl văd deja câștigat. Campioana în exercițiu din Liga 1 are nevoie de trei puncte la Iași pentru a-și trece în palmares titlul cu numărul 26. Totuși, în Moldova steliștii vor da piept cu o echipă pe care par să o subestimeze, în special în contextul în care CSMS Iași ocupă un loc 10 în clasament, poziție obținută în urma unui cumul de factori favorabili. ProSport prezintă trei motive pentru care steliștii nu au voie să abrdeze altfel decât foarte serios meciul de joi, ora 20:00.
1. Varianta mai bună a Stelei s-a chinuit cumplit cu varianta mai slabă a lui CSMS
Finala anului 2014 a pus cele două echipe față în față de nu mai puțin de trei ori într-un interval scurt de timp. Steaua și CSMS Iași s-au întâlnit în Cupa României, apoi în turul Ligii 1 și în sferturile de finală ale Cupei Ligii. Chiar dacă echipa campioană și-a adjudecat victoria cu fiecare prilej, cel puțin în două dintre aceste trei meciuri Steaua s-a chinuit cumplit. Totul în condițiile în care echipa cu care Costel Gâlcă își permitea să abordeze aceste meciuri era una net superioară celei pe care o are acum la dispoziție. Lucian Sânmărtean, Lukasz Szukala sau Claudiu Keșeru au jucat în cel puțin una dintre partidele în care, printre alte piese importante, Gâlcă s-a putut baza atunci și pe Tănase, accidentat în acest moment.
Mai mult, Steaua întâlnea în final de 2014 o variantă mult mai slabă a lui CSMS Iași, echipă care obținea doar 2 victorii în tot turul și termina pe locul 16 prima parte. Moldovenii nu l-au avut în prima parte a sezonului nici pe Bojan Golubovic, unul dintre jucătorii veniți în iarnă care au pus umărul în mod decisiv la ascensiunea fulminantă a echipei lui Nicolo Napoli. Bosniacul care a debutat pentru CSMS abia în 2015 este deja golgheterul echipei, cu 4 goluri.
Ultimele trei întâlniri dintre Steaua și CSMS Iași:
Steaua a câștigat meciul din tur cu CSMS Iași, 1-0 în Ghencea, doar datorită unui gol norocos marcat de Lukasz Szukala în ultimul minut de prelungire. Polonezul a profitat de greșeala lui Munteanu și de ieșirea prostească a lui Grahovac și a marcat în minutul 90+4. Foto: Mediafax
2. Meciul decisiv pentru Steaua e jucat cu improvizații în toate compartimentele
Momentul în care Costel Gâlcă ar fi trebuit să trimită pe teren cea mai bună formulă de echipă este, din păcate pentru suporterii steliști, unul în care Steaua va suferi „cârpeli” serioase. Accidentările și suspendările îi dau de cap antrenorului campioanei, astfel că echipa care va intra pe teren joi, la Iași, nu va semăna cu cea cu care fanii sunt obișnuiți. Cristi Tănase și Gedrius Arlauskis sunt accidentați, în timp ce Andrei Prepeliță și Alexandru Bourceanu sunt suspendați, motiv pentru care Gâlcă va fi nevoit să improvizeze.
Cel mai probabil, linia de închizători din fața apărării va fi formată din Filip și Neagu, fotbaliști cu foarte puține meciuri în picioare în ultima perioadă. Așa cum s-a demonstrat în repetate rânduri în acest sezon, în special după plecarea lui Lucian Sânmărtean la arabi, mijlocul Stelei este complet rupt de apărare atunci când nu există cel puțin unul dintre mijlocașii la închidere suficient de valoros pentru a lua mingea de la fundași și a încerca o construcție. În acest context, absența lui Andrei Prepeliță este extrem de importantă pentru că, dincolo de recuperările numeroase ale căpitanului, acesta își asuma responsabilitatea construcției așa cum nici Neagu și nici Breeveld nu o pot face.
Echipa probabilă a Stelei cu CSMS Iași:
Niță – Râpă, Tamaș, Varela, Toșca – Breeveld, Neagu – A. Popa, N. Stanciu, Chipciu – Țucudean
Intervenția dură a lui Andrei Prepeliță din meciul cu FC Botoșani i-a adus eliminarea căpitanului. În aceste condiții, Gâlcă va avea o misiune dificilă în a pune pe teren o linie de mijlocași închizători suficient de puternică. Foto: Mediafax
3. Situație financiară stabilă și trei lideri pe teren: Onduku – Ciucur – Golubovic, cheia succesului la Iași
Metamorfoza prin care a trecut CSMS Iași în pauza de iarnă a uimit fotbalul românesc. Percepută drept principala „favorită” la retrogradare după o serie de prestații dezastruoase în turul campionatului, echipa din Copou s-a transformat complet începând cu venirea lui Nicolo Napoli pe banca tehnică. Performanța din 2015 a moldovenilor nu este întâmplătoare ci, așa cum ProSport scria la începutul lunii aprilie, rezultatul unui cumul de factori favorabili.
Aflați într-o situație disperată la finalul turului, pe locul 16 în Liga 1 cu doar 12 puncte acumulate, echipa a trecut printr-un proces hotărât de perfecționare a pregătirii fizice. Nicolo Napoli a analizat lotul și a decis că, în lipsa unei diferențe prea mari de valoare între echipele care se luptă pentru evitarea retrogradării, diferența poate fi făcută de o condiție fizică superioară. De altfel, Florin Prunea, președintele clubului, a scos în evidență de mai multe ori faptul că Iașiul urmează să arate altfel în retur datorită „nivelului mare de efort depus în cantonament„.
Bojan Golubovic și Gomo Onduku, doi dintre cei mai importanți fotbaliști în revirimentul din 2015 al lui CSMS Iași, sunt principalele pericole în calea atingerii obiectivului pe care Steaua îl are de la ultimul meci al sezonului. Foto: ProSport
Apoi, plecarea lui Wesley a armonizat un vestiar care și-a găsit liderii pe teren. Gomo Onduku, Alexandru Ciucur și Bojan Golubovic au contribuit decisiv, prin goluri sau pase de gol, la ascensiunea Iașiului. Nu în ultimul rând, creșterea Iașiului a fost datorată situației financiare stabile într-un fotbal bolnav la acest capitol. Printr-o relație specială cu autoritățile locale, în speță Primăria Municipiului Iași, echipa lui Nicolo Napoli a fost în permanență în limitele acceptabile chiar și în situațiile în care a fost vorba despre întârzieri ale salariilor. „Situația financiară este mai bună decât la alții, chiar dacă avem un salariu de dat, cel din ianuarie. Avem un buget de 60.000 de euro pe lună”, mărturisea Florin Prunea la începutul lunii martie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER