ANALIZĂ‚ | „The Big Four”. 4 motive pentru care tenisul câștigă dintr-un succes al lui Djokovic în meciul anului cu Nadal

ANALIZĂ‚ |
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Rafael Nadal – Novak Djokovic este finala din sferturi, meciul care va marca, indiferent de rezultat, istoria tenisului. „Sfertul de vis” este un meci care nu garantează în niciun fel învingătorului titlul.

Din contră – cu alte două meciuri în perspectivă pentru învingător și nume precum Murray – invincibil pe teren pe zgură în 2015, Ferrer – ultra-maratonistul de serviciu iar apoi  Wawwrinka sau Tsonga în viitorul puțin mai îndepărtat, riscă să îi lase pe ambii combatanți de miercuri, de pe Philippe Chatrier Court, fără trofeu – dacă duelul va semăna cu ceea ce s-a întâmplat în semifinala din 2013. Chiar și cu această incertitudine asupra destinației finale a Cupei Mușchetarilor, așteptările legate de meci depășesc net orice alt posibil duel din tenisul anului 2015. Feminin sau masculin.  

Este un fel de Mayweather – Pacquiao, un meci care împarte lumea sportului alb. În două? Greu de spus, pentru că Nadal are, la prima vedere, mult mai mulți fani pe plan mondial (14,272,642 likeri pe Facebook, față de 5,642,613 – aproape triplu; 7,96 milioane de urmăritori pe Twitter, față de 4,18 milioane – aproape dublu), iar Spania are o populație de vreo șase ori și jumătate mai mare decât Serbia. Se vorbește însă despre continuarea unei povești parcă fără de sfârșit scrise de Rafael Nadal sau de introducerea unei noi ordini, prin succesul lui Djokovic. Simpla victorie în acest meci va da acest verdict, înainte de finala de duminică.

ProSport vă prezintă într-un serial cu două părți de ce tenisul are nevoie de victoria fiecăruia dintre cei doi protagoniști, care totuși se exclud reciproc. Și ne concentrăm acum asupra liderului la zi al clasamentului mondial al tenisului masculin: Novak Djokovic,  jucătorul despre care se vorbește în termeni de realizare a Marelui Șlem – câștigarea tuturor celor patru turnee de Grand Slam într-un an.


3-6, 7-5, 6-2, 6-4 a fost scorul finalei de la Roland Garros 2014 dintre Nadal – Djokovic

7 finale de Grand Slam au avut ca ultim act un duel Nadal – Djokovic. Nadal și-a adjudecat 4 finale, 2 dintre ele la Roland Garros

43 de meciuri au jucat unul împotriva celuilalt Nadal și Djokovic; nicio altă rivalitate, în Era Open, nu și-a consumat atâtea episoade. Tenismenul născut în Manacor conduce în acest moment cu 23-20

6 dueluri Nadal – Djokovic s-au consumat până în 2015 la Roland Garros: în primul, sârbul nu a rezistat pe teren până la final, abandonând când ibericul conducea la seturi, 2-0 (2006). Următoarele două partide s-au terminat în minimum de seturi, însă apoi, Djokovic a redus diferența.


Miercuri, Djokovic pornește cu prima șansă, potrivit analizelor dinaintea turneului și a întregului context al anului 2015. Jucătorul despre care Mats Willander spune că nu are puncte vulnerabile în acest moment, este speranța tenisului la o schismă revigorantă în sportul alb. Din cel puțin patru motive, o victorie a lui Djokovic ar face bine tenisului.

1. Oroarea de monotonie

Djokovic este cel care poate pune capăt, simbolic, unei ere de dominație a lui Nadal la Paris. Lumea actuală fuge de monotonie, deși paradoxal, este deranjată când numele familiare lipsesc din peisaj. Nadal înseamnă monotonia învingătorului dinainte cunoscut la Paris, pentru că la finalul zilelor, dacă te uiți pe lista campionilor, este un șir lung de zece rânduri în care, de sus până jos, cu o singură excepție, citești Nadal. Nadal. Nadal. Nadal. Nadal. Nadal. Nadal. Nadal. Nadal. Când dai la o parte povestea din spatele fiecărui titlu, de fiecare dată alta, cu destule răsturnări de situație în ultimele cinci ediții în care ibericul a fost pe punctul de a fi dat jos de pe piedestalul de favorit, de accidentările la genunchi, de super-forma lui Djokovic, de o altă accidentare, de amintirea unui eșec anterior – rămâne monotonia vizuală.


Cam așa arată lista campionilor de la Roland Garros. Și 2014 lipsește din peisaj.

Djokovic este perceput ca „fața nouă”, deși, în fond, sârbul ar înlocui o monotonie pe verticală, de la an la an, cu o monotonie, ce-I drept, mult restrânsă, pe orizontală: pentru că el reprezintă, în 2015, învingătorul dinainte știut în orice turneu în care ia startul. A pierdut doar două meciuri. Are cinci titluri din ultimele șase turnee în care a luat startul, plus o finală.

2. Visul Marelui Șlem

Cu un singur turneu de Mare Șlem disputat în 2015 – Australian Open, discuția pare la prima vedere prematură, mai ales în condițiile în care, în 2014, patru jucători diferiți au triumfat în cele patru turnee de Grand Slam. Analiștii tenisului vorbesc însă despre o șansă reală a lui Djokovic de a repeta performanța singurului deținător al Marelui Șlem în Era Open, Rod Laver (în 1969, australianul câștiga toate cele mai importante turnee din tenisul masculin – performanță pe care tot el o mai reușise, în epoca tenisului amator, în 1962, ca și americanul Don Budge, în 1938). Condiția: completarea în primul rând al setului de trofee al carierei cu French Open-ul, șansele sale depinzând astfel de soarta meciului din sferturi.


Rod Laver este cel care dă numele arenei celor mai multe succese ale carierei lui Novak Djokovic: cinci succese la Australian Open. Foto: Twitter Rod Laver Book ‏@RodLaverMemoir

3. Pledoarie pentru tenisul rapid

Tenisul rapid este un deziderat al tenisului actual, cel puțin la nivel de conducere. Novak Djokovic reprezintă exponentul principal al acestui tip de tenis, chiar dacă în trecut, era jucătorul care putea bate mingea de până la 30 de ori înainte de serviciile importante, pentru a-și impune ritmul lent. Deși sârbul are capacitatea și rezistența de a purta raliuri interminabile, acestea nu îi sunt caracteristice.


Djokovic domină tenisul pe teren rapid. Este un rege neîncoronat al cimentului de la Melbourne cel puțin

French Open-ul este ultima redută necucerită de tenisul pe repede-înainte, cu puncte scurte în care arma principală este serviciul și lovitura imediat următoare. Pe cât de dăunătoare este pentru jocul tipic de zgură, propunerea lui Djokovic are propria magie.

4. Victoria care îi poate face dreptate lui Djokovic

Se spune despre Simona Halep că ar fi fost percepută altfel în lume, dacă se năștea într-o altă țară. Există un anumit sentiment, la nivelul analiștilor sportului alb, că Djokovic este subapreciat în comparație cu cei doi granzi, Nadal și Federer, atât când vine vorba despre fani, cât și despre sponsori.

Roger Federer și Rafael Nadal se află constant în Top 10 Forbes al celor mai bine plătiți sportivi, Djokovic nu. Sârbul prinde la limită Top 20, pe locul 17, deși rezultatele sale de pe teren au fost mai bune decât cele ale lui Federer în ultimii ani. Și cu excepția lui 2013, și peste rezultatele lui Nadal. Totuși, raportul rece prezentat de Forbes este 56,2 milioane de dolari – în conturile elvețianului, 44,6 milioane pentru spaniol, 33,1 milioane de dolari pentru sârb.


Djokovic și fanii, o relație complicată

Chris Evert analiza faptul că tribunele, deși au în față un jucător care se dă peste cap pentru a produce entertainment – cântă, imită alte staruri, dansează, scrie mesaje pe camera în limba vorbită în marile țări pe care le vizitează (a învățat până și câteva semne chinezești!), nu reușește să fie la fel de iubit precum Nadal și Federer. „Nu primește la fel de mult credit din partea oamenilor, pe măsura a ceea ce face pe terenul de tenis”, spunea americanca. De ce? Este subiectul unui alt material.


Inevitabil, toate discuțiile despre recordurile din tenis îl includ pe Roger Federer

Dacă Djokovic reușește ceea ce Roger Federer, acceptat aproape unanim drept cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, nu a izbutit – să îl învingă pe Rafael Nadal la Roland Garros, acest lucru s-ar putea să se schimbe. 

Citește pe ProSport și „The Big Four”: patru motive pentru care tenisul trebuie să țină cu Nadal în meciul anului în tenis. De la nevoia de zgură la asteriscul din cariera lui Federer

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Gigi Becali nu s-a abţinut după eşecul cu Botoşani! Marii vinovaţi de la FCSB. „Nu mi-a plăcut”
Gigi Becali nu s-a abţinut după eşecul cu Botoşani! Marii vinovaţi de la FCSB. „Nu mi-a plăcut”
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×