Marian Oprea, deținătorul recordului național la triplusalt (17,81 metri), a parafat transferul anului în atletism, devenind port-drapelul secției de atletism a CSM București. „Struțu” și-a păstrat și apartenența la CS Dinamo, prin dublă legitimare, dar e implicat total în proiectele clubului primăriei. În total, patru „grei” ai atletismului românesc, toți cu ochii ațintiți spre Jocurile Olimpice de la Rio, se află sub contract cu CSM, într-un efort al Clubului Sportiv Municipal de a crea a o secție de atletism îndreptată spre performanță, cu un centru de copii și juniori de nivel mondial.
Daniela Stanciu, Marian Oprea, Cristina Sandu și Cătălin Câmpeanu, de la stânga la dreapta
Alături de elevul Doinei Anton, Cătălin Câmpeanu (cel mai rapid om din România, cu un record la suta de metri de 10,28 secunde), Daniela Stanciu (campioana națională la săritura în înălțime și finalistă a Campionatelor Europene din 2014) și Cristina Sandu (finalistă la Campionatele Europene din 2014, la triplusalt) sunt modelele propuse de club pentru cei 80 de copii legitimați în prezent de secția condusă de Mihaela Mărășescu. „Nu este greu să faci o schimbare atunci când direcția este cea corectă din punct de vedere al performanței și al profesionalismului„, a punctat Marian Oprea, în cadrul conferinței de presă organizate cu două zile înainte de plecarea spre Cupa Europei, una dintre cele patru competiții din programul vicecampionului olimpic înainte de Campionatele Mondiale de la Beijing.
Daniela Stanciu e antrenată de medaliata cu bronz la JO 2000, Oana Pantelimon, fosta elevă a profesorului Adrian Ghioroaie
„Învingători prin voință”
Clubul Sportiv al Municipiului București a lansat miercuri un nou proiect și o nouă identitate a secției de atletism, „învingători Prin Voință”, în speranța de a aduce mai mulți copii la stadion, de a face atletismul mai vizibil, la nivel de sport amator „ca bază a sportului de performanță”. Viziunea pornește de la ideea de educație fizică și sportivă ca element de prim-plan al educației, parte a procesului de dezvoltare armonioasă nu doar a corpului, ci și a personalității, iar misiunea este aceea de a contribui la mărirea numărului de practicanți în rândul copiilor în sportului aflat la baza de pregătire a tuturor disciplinelor. „Poate vom avea pe viitor un Oprea, un Câmpeanu sau un Bolt plecat din acest centru de copii și juniori„, a punctat directorul general al clubului, Constantin Căliman. „Încercăm să schimbăm puțin mentalitățile, să luptăm împotriva sedentarismului”, a rezumat scopul proiectului Mihaela Mărășescu.
„Am auzit o dată în plus cât de important este sportul pentru societate, de la aspectele pozitive aduse pentru sănătate, pentru educație, pentru lupta împotriva discriminării. Eu sunt produsul unei selecții sportive, produsul unor oameni care căutau sportivi în școli în anii ’90. Observ cu tristețe că acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar, dar sper ca acest proiect să prindă rădăcini. Scopul nostru, al atleților, este să scoatem în față beneficiile sportului. Nu îmi place să spun că este o datorie morală, pentru că sună prea ca la armată, dar simt că asta trebuie să facem noi, să aducem copii spre sport și pe cât se poate, spre atletism„, a explicat Marian Oprea.
„Copiii preferă să se scutească de la orele de sport, dar eu sper ca noi, cei de la CSM să schimbăm asta„, a completat Cristina Sandu, ambasadoarea CSM din triplusaltul feminin.
În egală măsură, alături de CSM au venit două nume importante de pe piața medicală, scopul fiind acela de a susține performanța, prin eficientizarea refacerii în caz de accidentare. Spitalul Euroclinic Regina Maria devine partner pro-bono pentru CSM în cazurile care necesită intervenții chirurgicale de top, asigurând îngrijirea medicală adecvată și garantând totodată o comunicare mai strânsă a echipei de chirurgi de top, reprezentată de doctorul Vlad Predescu, cu sportivii și staff-ul tehnic. Pasul următor al refacerii este asigurat de PilatesFit, care propune tehnici de recuperare cu echipamente de ultimă generație care diminuează timpul petrecut pe tușă și ușurează recuperarea. Proiectul pentru copii primește astfel și sprijinul unui investitor din sectorul privat.
„Bursa Speranței”, dimensiunea socială a proiectului pentru copii
CSM a creat „Bursa Speranței”, un ajutor lunar de un milion de lei, pentru „copiii cu potențial și calități motrice dovedite, dar cu probleme financiare„, după cum a punctat Mihaela Mărășescu, din dorința de a sprijini continuarea drumului spre performanță.
Crosul pentru diabet
Tot o inițiativă de ultimă oră a CSM București este și „Crosul pentru diabet”, o competiție care se va desfășura la finalul lunii septembrie, scopul fiind de a atrage atenția asupra unei boli cu două milioane de cazuri înregistrate oficial, fondurile strânse urmând a fi donate către cercetarea în domeniu. Cursa este deschisă pentru orice doritor de alergare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER