Alpinistul român Horia Colibășanu (38 ani) reprezintă România într-un proiect cultural european filmat la Băile Herculane. Cel mai bun alpinist de altitudine al momentului a fost invitat de către Letonia, țară ce deține președinția Uniunii Europene să apară într-un scurt metraj ce se realizează în fiecare țară membră a UE. „Încă din decembrie călătorim prin Europa. În fiecare țară filmăm o singură personalitate, iar din România l-am ales pe Horia pentru că este excepțional în ceea ce face”, au declarat producătorii filmului.
Filmările au durat o zi și au fost făcute la Băile- Herculane, în județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei, pasul Godeanu, lacul Prisaca și cascada Vânturătoarea. Producătorii scurt-metrajului au dorit să surprindă o zi din pregătirea unui alpinist care a escaladat unii dintre cei mai dificili munți de 8.000 de metri din lume. Astfel, Horia și-a făcut antrenamentul obișnuit ce cuprinde vara: bicicletă, înot, alergare și cățărare.
„M-a bucurat invitația de a reprezenta România în acest proiect, din trei motive. Unu: acela că munții noștri inspiră, că fac parte din identitatea noastră. Doi: că sportul românesc, în ciuda problemelor cu care se confruntă, încă reușește să atragă atenția internațională, într-un mod frumos și autentic. Unii vor spune că alpinismul de altitudine cu greu mai poate fi considerat un sport în zilele noastre, pe fondul comercializării excesive a Himalayei, în special a Muntelui Everest. Și au dreptate. Cu toate acestea, mai există o mână de alpiniști în lume care încearcă să inoveze pe cei mai înalți munți a lumii – cum ar fi tentativele de rute noi sau ascensiunile de iarnă – , pentru care stilul în care abordează un munte e mai important decât atingerea vârfului. Iată că România este percepută ca fiind reprezentată în acest cerc strâns și elitist al alpinismului mondial, acesta fiind cel de-al treilea motiv pentru care invitația de a-mi reprezenta țara într-un proiect european mă bucură și mă onorează”, a declarat acesta pentru ProSport.
Proiectul multimedia se numește „Mindpower” și include o serie de filme de scurt metraj realizate în fiecare țara membră a Uniunii Europene. Inițiatorii proiectului aleg câte o personalitate din fiecare țară, din România ei îndreptându-și atenția spre Horia Colibășanu.
Colibășanu, la al doilea scurt-metraj Horia a mai avut experiențe legate de domeniul cinematografic. El a fost protagonistul unui documentar produs în Spania,”Pura Vida/ the ridge”, premiat la Festivalul Internațional de film San Sebastian. În acest documentar, timișoreanul joacă rolul principal în cea mai amplă operațiune de salvare ce a avut loc în Himalaya, pe Annapurna în 2008. Atunci, pentru a-și ajuta prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa, Horia și-a pus viața în pericol rămânând 72 de ore la peste 7.400 m altitudine, el însuși fiind grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau. Pentru curajul și loialitatea de care a dat dovadă, Horia primea, un an mai târziu, premiul „Spirit of Mountaineering” din partea celui mai prestigios club montan din lume, British Alpine Club.
În acest an, Horia Colibășanu își propusese să escaladeze fața nordică a Muntelui Manaslu din Nepal (8.163 metri) și să coboare, pe schiuri, avându-l ca partener pe slovacul Peter Hamor. Accidentarea colegului de expediție și condițiile dificile întâlnite în ascensiune l-au determinat pe alpinistul timișorean să abandoneze expediția. El a luat avionul spre țară, cu câteva ore înainte de producerea tragicului cutremur din Nepal, de la sfârșitul lunii aprilie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER