Gheorghe Moșion, un sportiv legendar în comunitatea alergătorilor din România, a murit la vârsta de 82 de ani, după ce a fost lovit de un motociclist în timp ce se antrena. Moșion a descoperit sportul la 52 de ani, când a hotărât să facă mișcare pentru a se vindeca de tuberculoză, boală cu care se lupta încă de la vârsta de 12 ani. Niciun tratament urmat nu l-a ajutat până când s-a apucat de alergare.
ÎNTÂLNIREA Moșion îi sărută mâna Constantinei Diță Tomescu, campioana noastră olimpică la maraton. Este 2014, toamna, Piața Constituției din București. Ultimul maraton din Capitală la care a mai participat veteranul de 82 de ani. FOTO: Cristi Radu
Decizia luată la 52 de ani a schimbat macazul destinului pentru Moșion. A slăbit, s-a vindecat de boală, a devenit aproape vegetarian și a început să călătorească foarte mult prin lume, pentru a participa la concursuri atletice de anduranță. În timp, după sute de curse, veteranul nu numai că și-a făcut sute de prieteni în toată țara, dar a și devenit o adevărată legendă și un model inspirațional pentru întreaga comunitate.
IMORTAL Arădeanul devenise un adevărat model și exemplu pentru toți cei care își spuneau că ei „nu pot”. Schița sportivului realizată de Marcela Alexandrescu și postată pe pagina de Facebook a lui Moșion
„La un an de când am început să alerg, mi-am dat seama că mă simt cu atât mai bine, cu cât alerg mai mult”
Într-un reportaj făcut cu Gheorghe Moșion de Adevărul, acesta povestea că alerga aproximativ 14 kilometri o dată la două zile, uneori însă distanța urcând și peste 20 de kilometri. Fost macaragiu la Întreprinderea Strungul Arad, sportivul și-a început antrenamentele înainte de a ieși la pensie, pe când încă mai muncea. N-a avut niciodată antrenor sau un program stabilit de un specialist. „Colegii îmi spuneau să nu mai alerg atâta că obosesc și mă îmbolnăvesc. Eu le răspundeam că nu mă opresc până nu obosesc. La un an de când am început să alerg, mi-am dat seama că mă simt cu atât mai bine, cu cât alerg mai mult. Traseul era din Arad până în localitatea Mândruloc și înapoi, în total cam 11 kilometri. Mie îmi place să alerg mai mult pe câmp, nu pe beton sau printre mașini”, povestea Moșion, care ulterior și-a modificat alergarea pe o distanță mai lungă, până la Sânpaul.
VERDE După un semimaraton montan, în 2014. SURSA FOTO: pagina de Facebook a alergătorului
În 2012 a alergat la 9 concursuri oficiale de cel puțin 21 de kilometri. Un an mai târziu, a alergat în 13 semimaratoane.
În cinstea sa, prietenii lui Moșion i-au creat o pagină personală pe Facebook, https://www.facebook.com/gheorghe.mosion?fref=photo, pentru ca toți cei care îl cunoșteau la maratoanele de pe parcursul țării să poată ține legătura. „Portret de alergător. Aproape la fel de bătrân ca vârsta de care ne speriam pentru ne e frică să ajungem acolo. Barba lungă, albă… chip trecut prin viață și ochi fericiți. Nu întind mâna să-l cunosc… Îmi ajunge să-l privesc și să învăț că el nu e unul din mulții oameni care s-au plictisit în viață și care n-au lăsat nimic, nu e unul din majoritate, e altfel. Gheorghe Moșion, bănățeanul care aleargă zilnic pe străzile Aradului. Bătrânețe plină de rezistență, fericire și putere”. Acesta este ultimul comentariu postat pe pagina celebrului alergător, luni seară, de Andra Ignat.
EXEMPLUL În 2012, după această poză cu Moșion de la maratonul din București, Eduard Enea, fotograful Adevărul care a realizat-o, s-a apucat de sport
Accidentul căruia i-a căzut victimă Gheorghe Moșion s-a petrecut pe 24 mai, când sportivul a fost lovit de o motocicletă în timp ce se antrena. A zăcut în comă până pe 12 iunie, când corpul său a încetat să mai lupte.
Oameni care și-au rupt etichetele
LUMINĂ‚ Gheorghe Moșion astă-iarnă, în decembrie, în timpul filmărilor la spotul Leo Burnett. SURSA FOTO: pagina de Facebook a alergătorului
Notorietatea câștigată i-a atras și pe publicitari. În decembrie 2014, cu câteva luni înaintea dramaticului accident care avea să-i curme viața, Gheorghe Moșion a filmat o reclamă pentru BRD. Agenția Leo Burnett Group l-a inclus pe alergător, alături de alți oameni celebri în România precum fostul fotbalist Gheorghe Hagi („prea firav”), elevul inventator Ionuț Budișteanu („prea visător”) și actorul Marius Manole („prea timid”), printre exemplele de oameni care și-au rupt „etichetele” lipite de cei din jur pentru a reuși în viață. În dreptul lui Gheorghe Moșion, apărea eticheta „prea bătrân”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER