Steaua l-a luat pe golgeterul României. Pentru că, de regulă, golgeterul României nu este de la Steaua chiar dacă echipa lui Becali termină mai mereu în top. Este o veste care ar trebui să entuziasmeze. Și chiar o face în cazul multora, achiziționarea lui Tade fiind descrisă drept „de departe cea mai importantă mutare făcută în Liga 1 în 2015″. Aș spune însă că golgeterii primei ligi din România sunt de mai multe categorii. Steaua tocmai și-a luat un golgeter de tipul Vasile Oană, dacă își mai aduce aminte cineva că acest fost atacant al Gloriei Bistrița a fost golgeter al Diviziei A.
Potențialul lui Tade oscilează între suma mică de transfer încasată de CFR, o jumătate de milion de euro, și salariul de top pentru Liga 1 primit de la Steaua, 300.000 pe an. Sigur că acea sumă modestă de transfer poate fi și rezultatul faptului că Tade mai avea doar un an de contract cu CFR. Dar, înainte de astfel de detalii, cred că este imaginea unui potențial limitat al jucătorului.
Petre Grigoraș, fost antrenor al lui Tade la CFR, confirmă într-o declarație oferită la Dolcesport ce am putut observa cu toții în meciurile francezului de origine ivoriană: „tehnica nu-l dă afară din casă”. În compensație, sunt oferite alte două argumente în favoarea lui Tade: forța și că „se lipește la gol”. Asta cu forța am mai auzit-o și în cazul țepelor recente ale Stelei, Țucudean și Tudorie, despre puștiul din Galați povestindu-ni-se înainte de realizarea transferului la Steaua că „a pus 7 kg de mușchi pe el”. Și, cu Tudorie în atacul Stelei, creștea mușchiul pe tabela de marcaj nemișcată. Mușchiul ăla de pe trunchiul copacilor, de ne învățau la școală că ne arată nordul. Cât despre asta cu „lipitul la gol”, sezonul trecut a fost unul de excepție pentru cariera lui Tade, altfel atacantul francez având o medie tristă de goluri pe sezon, inclusiv în perioada petrecută în Scoția.
Tade a marcat 18 goluri în sezonul trecut, o treime dintre ele din penalty. Este un jucător care o înțeapă din fața porții, așa cum a făcut-o și la Ovidiu în prima etapă cu Viitorul, dar are și execuții frumoase de la distanță, cum ar fi golul marcat din afara careului în partida din primăvară care a oprit seria de victorii a celor de la ASA. În cupele europene, Tade nu a avut cine știe ce evoluții pentru CFR, preliminariile Champions League fiind totuși marea miză pentru care a fost luat francezul, dovadă iminenta sa titularizare de mâine în Slovacia.
Orice era mai bun decât Tudorie sau Țucudean, deci aducerea lui Tade este un progres pentru Steaua. Cred, în continuare, că Iancu sau posibila viitoare achiziție Alibec sunt fotbaliști mai buni decât Tade, sigur, cu o mână forte și pricepută care să-i pună în valoare. Problema este că, indiferent de cine joacă în linia de atac, puzzle-ul nu este complet la Steaua pentru că un bombardier de tip Keseru nu are acum în echipa lui Rădoi un lansator de talia lui Sânmărtean. Stanciu este în progres, a jucat bine cu Petrolul, dar Steaua ar fi avut nevoie de o certitudine acolo în drumul său spre Champions League. Să sperăm că Tade va fi pentru Steaua în Champions League un Piovaccari.
Discret din punct de vedere tehnic, dar un luptător eficient în centrul liniei de atac. Un vârf cu care Steaua să ajungă în grupe cum o făcea și cu italianul. De-acolo va fi chiar prea puțin, cum a fost și Piovaccari. Dar ce mai contează, nea Gigi ar avea deja bănuțu” la saltea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER