Cu transferuri interesante, precum Teixeira sau Boldrin, Astra nu a reușit să câștige niciun meci din primele două disputate în noua ediție de campionat. Ambele au fost pe teren propriu, iar bilanțul e negru: șapte goluri primite, trei marcate și fără orizont în ofensivă. Șumudică a greșit tactic la meciul cu ASA Târgu Mureș, poate chiar a subestimat viteza de contraatac a adversarei, iar mureșenii l-au pedepsit, câștigând cu 5-1. ASA dovedește că are un grup unit, care joacă excelent în ciuda problemelor financiare și a schimbării antrenorului din startul sezonului. Care sunt, însă, concluziile acestui meci?
Cu modulul cu trei fundași folosit, Șumudică a dat greș în primele 45 de minute, echipa sa fiind expusă de fazele rapide de contraatac ale Astrei
De ce a fost KO Șumudică în prima repriză
Un debut cu două meciuri pe teren propriu ar fi trebuit să fie perfect pentru Astra Giurgiu, mai ales că adversarii – Chiajna și ASA Târgu Mureș – schimbaseră aproape întreg lotul. Rezultatele? 2-2 și 1-5. Așadar, șapte goluri primite de Astra, care are acum cea mai slabă defensivă din Liga 1. O concluzie bizară pentru primele două etape, pentru o echipă care are în lot fundași precum Găman, Oros, Ricardo Alves sau Geraldo, unii dintre cei mai constanți jucători cu profil defensiv din campionatul nostru în ultimele sezoane. O primă explicație vine și ca urmare a folosirii lui Gabi Enache pe postul de fundaș dreapta. Jucător eminamente ofensiv, Enache a fost o improvizație interesantă a lui Șumudică și în sezonul precedent, dar golurile doi – greșeala mare a lui Lung – și trei au venit chiar de pe banda dreaptă, unde Jazvic a fost mult peste Enache. E drept, viteza jucătorului de 24 de ani e un avantaj și a oprit un gol ca și făcut, după un contraatac al mureșenilor, dar Șumudică a identificat eroarea la pauză și l-a introdus pe Pedro Queiros, fundaș dreapta de meserie, în locul lui Lovin, iar Enache a urcat în poziția de aripă.
Practic, tehnicianul Astrei a rămas, oarecum, „prizonier” modului pe care l-a folosit și la Chiajna, cu trei fundași centrali, Lovin având responsabilități a la Busquets, mijlocașul defensiv fiind obligat să coboare foarte des în sprijinul propriei defensive, motiv pentru care Astra a rămas descoperită la contraatacurile lui ASA Târgu Mureș. Odată cu intrările lui Queiros și Florea, Șumudică a revenit la un tradițional 4-2-3-1, care a oferit, evident, mai multă siguranță în defensivă. Alibi-ul antrenorului poate fi oboseala acumulată deja de giurgiuveni, care au revenit vineri din Scoția, după un drum cu avionul de aproape cinci ore, care le-a pus mari probleme.
Budescu este eroul Astrei în prima parte a sezonului, marcând în fiecare meci
Budescodependența Astrei
În primele 11 meciuri ale sezonului trecut, Constantin Budescu a reușit șapte goluri și două pase decisive. Când sezonul s-a terminat, linia lui Budescu a arătat astfel: 12 goluri și 11 pase decisive, după 42 de partide. O scădere importantă pentru un jucător de moral, un jucător cu execuții senzaționale, dar care preferă să nu alerge la fel de mult cât ar trebui să o facă un mijlocaș ofensiv. Budescu pare că nu s-a schimbat nici acum! În primele trei meciuri ale sezonului, jucătorul de 26 de ani are trei goluri și o pasă decisivă. Iar reușitele sunt una mai frumoasă decât cealaltă, ultima, cea din meciul cu ASA Târgu Mureș, fiind o adevărată bijuterie, care poate concura la titlul de cel mai frumos gol al etapei, cu cele ale lui Chipciu și Vâlceanu, chiar dacă a fost vorba și despre o eroare a lui Stăncioiu. Probabil din acest motiv e apreciat Budescu de Șumudică. Tehnicianul Astrei știe că are pe mână un jucător capricios, poate chiar uneori leneș. Dar e un jucător cu o calitate rar întâlnită în Liga 1, aceea de a putea decide de unul singur un meci prin execuțiile sale. Deocamdată, Budescu nu a adus decât un punct pentru Astra. Insuficient! Dar e clar că poate mai mult! Misiunea lui Șumudică e să îl motiveze.
Silviu Lung a avut una dintre cele mai slabe prestații la Astra din ultimul an
Erorile comise de cei mai buni portari români din sezonul trecut
Edi Stăncioiu și Silviu Lung Jr. au fost unii dintre cei mai buni goalkeeperi din sezonul trecut și, cu siguranță, cei mai buni români din Liga 1. Însă ambii au comis gafe impardonabile, care dovedesc că nu sunt, cel puțin momentan, conectați la startul noului sezon. E, altfel, aproape inexplicabil cum doi portari cu câte cel puțin 2,5 intervenții excelente pe meci în sezonul trecut pot comite niște gafe de debutanți. Mai întâi, Lung a primit un balon în propriul careu, pe care putea să-l degajeze în tribune. Însă a preferat să construiască metodic, cu pasă scurtă, doar că balonul a ajuns imediat la Jazvic, care l-a driblat pe portarul prins pe contre-pied și a făcut 2-0. Câteva minute mai târziu, Stăncioiu, jucător cu peste 220 de meciuri în prima ligă, a fost păcălit de un șut înșelător al lui Budescu, scăpând balonul în proprie poartă. Fostul goalkeeper al CFR-ului și-a recunoscut imediat eroarea, dar reușita le-a dat încredere giurgiuvenilor, care au atacat tot mai mult după reușita lui Budescu. Scuze tardive ale ambilor portari, care trebuie să se concentreze în meciurile din Europa League cu Inverness, respectiv Saint Etienne.
Pariul lui Miriuță, câștigător deocamdată
A devenit deja o modă ca ASA Târgu Mureș să aducă jucători de la CFR Cluj. Așa au ajuns Stăncioiu, Mureșan, Voiculeț sau Sepsi la ASA în sezonul trecut. Iar acum, Filip Jazvic pare să fie o soluție interesantă pentru echipa mureșeană. Chiar la debutul la ASA, Jazvic a marcat o „dublă”, fiind principalul pericol al echipei mureșene la poarta lui Lung. Croatul de 24 de ani a profitat mai întâi de gafa portarului Astrei, dovedind oportunism, golul secund fiind, însă, o operă superbă, un șut în cross care i-a păcălit atât pe Lovin, cât și pe portarul Astrei. Pariul lui Miriuță pare câștigător, cel puțin deocamdată, iar Jazvic este dovada din teren că există drum către performanță și în condițiile în care bugetul se restrânge, iar patru-cinci jucători pleacă la primele probleme.
Cu conturile blocate și o incertitudine în ceea ce privește viitorul, ASA a câștigat primul trofeu din istorie la începutul lui iulie: Supercupa României
Un grup unit, mai presus de problemele financiare
Se dovedește, totodată, și că Miriuță a fost varianta potrivită pentru ASA Târgu Mureș. Doar Steaua, Dinamo și CSMS Iași mai au patru puncte în acest debut de sezon și niciuna dintre aceste echipe nu a avut problemele pe care le-au avut târgmureșenii. Într-o singură lună, ASA și-a schimbat antrenorul, i-a pierdut pe Varga, Marius Constantin, Nicoliță sau Maftei, dar joacă excelent în această perioadă. Bucuria de la goluri, care s-a observat și la Supercupă, e una sinceră și dă dovada unității care există în lotul mureșenilor. E, de fapt, o atitudine care aduce ușor a bravadă, dar tipică unor jucători care au avut, mai mereu, statut de underdog. Răi, poate uneori prea duri, jucătorii lui ASA încă doresc performanța.
Astra Giurgiu – ASA Târgu Mureș 1-5 (Budescu 24 / Mureșan 6, Jazvic 12 și 40, Axente 77, Manolov 89)
Astra: Lung – Enache, Ricardo Alves, Oros, Morais – Lovin (Queiros 46), Boldrin (Florea 46), Seto – Teixeira, Budescu, William de Amorim (Stan 67) Rezerve: Gavrilaș – Geraldo Alves, Dandea, Roșu Antrenor: Marius Șumudică
ASA Târgu Mureș: Stăncioiu – Golanski, Gonzalez, Bejan, Balic – Mureșan (Hanca 78), Gorobsov – Pedro (Velayos 68), Jazvic, Brandan (Manolov 66) – Axente Rezerve: Viciu – Bucșa, R. Stoica, Jurado Antrenor: Vasile Miriuță
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER