Șase titluri de campion, trei Supercupe ale Italiei, două Ligi ale Campionilor, două Supercupe ale Europei, două Cupe ale Italiei. Plus titlul de campion mondial. De numele lui Andrea Pirlo se leagă cele mai mari performanțe ale fotbalului italian din ultimele două decenii. Puțini sunt, însă, cei care știu că Mircea Lucescu a fost cel care l-a propulsat pe jucător în topul fotbalului mondial. A recunoscut-o chiar Pirlo, în biografia sa, „Gândesc, deci joc”
De numele lui Mircea Lucescu se leagă numeroase ascensiuni ale unor jucători care au făcut sau încă fac spectacol la cele mai importante echipe din Europa. Bilanțul antrenorului din ultimii 10 ani? Fernandinho a ajuns la Manchester City pentru 40 de milioane de euro! Willian e deseori folosit de Mourinho pentru a destabiliza apărările adverse din Premier League și a plecat pe 35 de milioane de euro de la Șahtior. Doar în această vară, Luiz Adriano (AC Milan) și Douglas Costa (Bayern) au adus lui Șahtior încă aproape 40 de milioane! Dar ochii excelenți ai lui Lucescu nu s-au oprit la brazilieni, iar feelingul tehnicianului i-a ajutat pe unii dintre marii fotbaliști ai ultimilor două decenii să ajungă pe prima scenă. Deseori ironizat pentru declarațiile sale și pentru că își arogă merite în dezvoltarea a prea mulți jucători, Lucescu este, însă, respectat de aceștia. Unul dintre ei este Andrea Pirlo, care l-a recunoscut pe Lucescu drept unul dintre personajele care l-au ajutat enorm în carieră. Și nu oriunde, ci chiar în cartea sa biografică, Gândesc, deci joc!
„La 15 ani m-a luat la echipa mare”
În capitolul 2 al cărții publicate în 2014, Pirlo vorbește despre începuturile sale ca jucător, momente dificile, peste care genialul mijlocaș italian nu ar fi putut trece peste fără ajutorul lui Lucescu. Talentul lui Pirlo a fost remarcat încă de când juca la juniorii lui Brescia, luându-le privirile multora. De altfel, Pirlo a stârnit și disprețul multora dintre coechipieri, care refuzau să îi mai paseze mingea, având în vedere talentul infinit superior. Talent pe care l-a observat și Mircea Lucescu. Iar într-o zi, când Pirlo nu avea decât 15 ani, Lucescu, pe atunci antrenor la Brescia, i-a transmis să vină la echipa mare pentru un antrenament. A fost un șoc imens pentru jucător: „Deloc accidental, primul meu tutore ca antrenor a fost Mircea Lucescu. La doar 15 ani, el m-a luat de la echipa de juniori și m-a introdus în circuitul echipei mari. Astfel, m-am găsit în fața unor jucători de 30 de ani, care nu mă menajau o secundă. Aveau dublul vârstei mele și erau, uneori, de două ori mai duri”.
„Să-i dați mingea lui Pirlo”
De la câteva contre până la faulturi în toată regula nu a fost decât un singur pas! Deseori, tânărul Pirlo pleca la vestiare nervos și nu înțelegea ce se întâmplă la antrenamente. Aici a intervenit Lucescu. „Andrea, continuă să joci așa cum o făceai la echipa de juniori”, i-a transmis tehnicianul român lui Pirlo. Evident, italianul, un jucător pentru care nivelul ambiției nu avea acoperiș, i-a ascultat sfatul. Au urmat noi momente dificile, după ce Pirlo a driblat patru jucători la antrenament, iar cel de-al cincilea a comis „cel mai dur fault din istoria fotbalului”. „Credea că mă consider un superstar, dar tot ceea ce am făcut era să urmez sfatul antrenorului”, a conchis Pirlo. Însă Lucescu, excelent în a gestiona vestiarul, nu a dezaprobat faultul. Doar i-a făcut cu ochiul lui Pirlo și i-a spus să continue în același mod. Iar apoi le-a transmis clar celorlalți jucători: „De acum încolo îi veți da mingea lui Pirlo, nimeni nu o controlează atât de bine precum o face el”. A fost momentul decisiv al carierei scurte pe care Pirlo a avut-o la Brescia: În 1998, el era cumpărat de Inter, unde, pentru o scurtă perioadă, s-a reîntâlnit cu tehnicianul român, care a insistat pentru transferul său.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER