Președintele Federației Române de Atletism, Sandu Ion, a candidat miercuri, în cadrul Congresului IAAF din Beijing, unde sâmbătă debutează CM, pentru un loc în Consiliul forului mondial al cărui nou președinte a devenit britanicul Sebastian Coe.
Plecat spre Asia cu o doză mare de optmism, alimentată și de oamenii din forul din strada Primo Nebiolo, arădeanul ar fi adus un plus atletismului de la noi: ar fi câștigat autoritate, credibilitate și vizibiltate, atribute pe care, cu abilitate, le-ar fi folosit în sprijinul sportului românesc. „Toată lumea se aștepta să intre în Consiliu. E un tip inteligent, care știe să relaționeze cu oamenii și cu sportivii tricolori”, povestește o persoană importantă din atletismul autohton. Sferele de interes pe care Sandu Ion le poate controla în sportul românesc nu a mai reușit însă să și le apropie și în China. Acompaniat de prietenul său, George Boroi, șeful CSA Steaua, Sandu Ion nu a izbutit să-i impresioneze însă pe alegători. „Așa e când nu-i ai alături pe Titi Mihai (n.r. – directorul tehnic al FRA) și pe Traian Badea (n.r. – oficial FRA), nu poți să prostești oameni cum o faci în România”, a comentat sub protecția anonimatului un fost om de încredere al lui Sandu Ion.
Pentru un loc în Comitetul Executiv s-au înscris 39 de candidați (12 europeni) pentru nouă locuri, fără cele de conducere și cele șase locuri rezervate femeilor. După ce la finele primului tur își asiguraseră deja intrarea în Consiliu trei pretendenți, Ahmad Al Kamali (156), Du Zhaocai (148) și Frankie Fredericks (125), s-a trecut la turul al doilea.
Cu 44 de voturi adunate, reprezentantul României a rămas în afara Consiliului, șase candidați reușind să convingă alegătorii. Ultimul intrat pe listă a fost, cu 55 de voturi, Mohammed Bin Nawaf Al Saud, iar ceilalți oameni de sport care au reușit să-i ia fața oficialului român au fost Hiroshi Yokokawa, Antti Pihlakoski, Bernard Amsalem, Mihail Butov și Adile Sumariwala. Sandu Ion rămâne astfel să ia decizii doar în atletismul românesc, alături de directorul tehnic, Titi Mihail.
România a deplasat în China 17 atleți: 12 fete și 5 băieți. Cel mai în formă sportiv al României este aruncătorul de greutate Andrei Gag, cel care a doborât luna aceasta recordul național outdoor ce-i aparținea titratului Gheorghe Gușet. Finala la 100 m masculin are loc duminică, în a doua zi a competiției.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER