Seară neagră pentru fotbalul românesc, care a rămas pentru prima oară în istorie, de când a apărut sistemul cu grupe în competițiile europene, fără nicio reprezentantă.
Steaua și-a salvat onoarea la Trondheim, scor 1-0, cu Rosenborg, însă impresia generală a fost că norvegienii constituie o echipă extrem de modestă, pe care o echipă decentă ar fi trebuit să o elimine la pas. În Olanda, Astra a visat la a doua calificare consecutivă în grupele Europa League vreme de 80 de minute, însă Lung Jr a îngropat toate speranțele giurgiuvenilor, cu o gafă pe care nu o întâlnești nici în curtea școlii.
La finalul partidelor, Mircea Lucescu, cel mai mare antrenor român, a comentat la cald cauzele care au dus la declinul fără precedent în istoria recentă a fotbalului nostru. Cauzele sunt multiple, dar principala e legată de modul total amator în care patronii de la noi aleg să susțină echipele. Fără o bază solidă și cu unic scop profitul pe termen scurt, fotbalul pe credit și-a arătat încă o dată limitele. Cu bugete făcute după ureche, care se schimbă de la o lună la alta în funcție de prețul terenurilor, al exporturilor de jucători sau al banilor veniți de la UEFA, sportul rege românesc este într-o comă profundă, iar speranțele să își revină sunt tot mai mici.
„E greu de apreciat. Nu face bine imaginii fotbalului românesc în Europa. E un regres teribil. Aveam acum 7-8 ani 5 echipe, acum nu avem niciuna. Ne dă de gândit acest lucru. Problema e că nu se întrevede nimic în spatele acestei situații. Nu se vede nicio echipă care să iasă în față.
Steaua a profitat de multe ori de situația adversarilor din campionat, nu a avut oponenți în campionat, și-a permis să vândă, a făcut bani, dar asta nu poate merge la infinit. Lipsa adversarilor din campionat a contat. Au dispărut branduri românești, trebuie ani multi ca în zonele respective să se facă performanțe. Au apărut echipe nici nu știu de unde…ele nu pot ajuta fotbalul niciodată. Patronii au unic scop profitul pe termen scurt, nu gândesc în perspectivă. Eu de exemplu, am ajuns la 200 de meciuri jucate în competițiile europene. Nu o spun ca să mă laud, ci ca să înțelegeți cât de important e să ai stabilitate, să ai o bază solidă pe care să poți construi„, a declarat Il Luce.
Pentru prima dată în istorie România a rămas fără echipe în Europa încă din august. Am intrat astfel în rândul țărilor liliputane din fotbal, în condițiile în care Kazahstanul are o formație în grupele Champions League (Astana), iar Azerbaidjan are două echipe în grupele Europa League (Qabala și Qarabag).
Botoșani și ASA au mai evoluat în cupele europene în acest sezon. Moldovenii au părăsit competiția din turul secund preliminar, fiind eliminați fără drept de apel de Legia Varșovia, în timp ce vicecampioana a spus „adio” Ligii Europa după o dublă cu Saint Etienne (4-2 la general pentru francezi).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER