Anglia riscă să rămână doar cu trei echipe în Liga Campionilor, din cauza rezultatelor sub așteptări din ultimii ani. Englezii ar putea fi depășiți de Italia în clasamentul coeficienților, ceea ce ar însemna că ar avea un loc mai puțin în cea mai importantă competiție dedicată cluburilor. Situația a fost scoasă în evidență și de cei de la The Telegraph, într-un material publicat joi.
Premier League este cel mai scump campionat din lume, cu drepturi TV care s-au vândut pentru nu mai puțin de 8 miliarde de euro (7 miliarde date de Sky și BT Sport și un miliard de euro pentru transmisiunile în SUA). La acești bani se mai adaugă licențele cumpărate de televiziunile din diferite țări. Cu toate acestea, cluburile din Premier League au dezamăgit atunci când vine vorba despre meciurile din cupele europene. Deși este considerat cel mai puternic campionat din lume, Anglia se află doar pe locul trei în clasamentul coeficienților, după Spania și Geramnia. Acum, riscă să piardă și această poziție în favoarea Italiei.
Louis Van Gaal a pierdut cu 1-2 la PSV, în ciuda investițiilor masive făcute în mandatul său – în jur de 400 de milioane de euro
Cât de real este pericolul
În acest moment, Anglia are 65,659 puncte, în timp ce în dreptul Italiei sunt trecute 61,605 puncte. Premier League mai are în cupele europene șase reprezentante, din opt câte au luat startul. Dintre acestea, Arsenal, Chelsea, United și City sunt în Premier League. Italia mai are cinci reprezentante în cupele europene, din șase posibile. Două echipe sunt în Liga Campionilor – Juventus și AS Roma – patru în Europa League.
La prima vedere, Anglia pare a porni cu un avantaj, deoarece are patru echipe în Liga Campionilor, acolo unde punctele bonus sunt mai multe decât în Europa League. Însă punctele obținute de cele șase echipe din Anglia se împarte la opt, în timp ce italienii împart la șase punctele făcute de cele cinci echipe.
În prima etapă, echipele din Anglia au înregistrat două victorii (doar una în Liga Campionilor), un egal și trei eșecuri. Cele din Italia au scos două victorii (una în Liga Campionilor), două egaluri și un eșec.
ANGLIA
Liga Campionilor
Europa League
ITALIA
În sistemul de calcul al coeficienților, se acordă două puncte pentru victoria în grupe (atât în Liga Campionilor, cât și în Champions LEague) și unul pentru egal. Practic, echipele din Premier League au făcut cinci puncte în prima etapă, care se împart la opt echipe. Adică 0,625 puncte. Cele din Italia au adunat șase puncte, care se împart la șase echipe. Deci Italia a redus diferența față de Anglia cu 0,375 puncte, încă din prima etapă a cupelor europene.
Anglia și Italia sunt despărțite în acest moment de 4,054 puncte. Lider autoritar în clasamentul coeficienților este Spania
Însă cea mai strânsă bătălie se dă în punctajele obținute în ultimii cinci ani, care contează pentru alcătuirea clasamentului coeficienților. Pentru sezonul 2017-2018, Italia recuperează față de Anglia nu mai puțin de 3,893 de puncte, deoarece englezii pierd anul 2011-2011 – cu 15,250 puncte, în timp ce italienilor le este șters un sezon cu 11,357 puncte. Mai departe, în 2018-2019, Anglia pierde un sezon cu 16,428 puncte, în timp ce Italiei i se șterge un sezon cu 14,416 puncte. Practic, echipele din Anglia sunt obligate să facă în fiecare dintre următoare două sezoane cu cel puțin două puncte mai multe decât Italia.
7 miliarde de euro au plătit Sky Sports și BT Sport pentru drepturile TV din Premier League. Contractul este valabil în perioada 2016-2019
Banii nu aduc fericirea
Numai în această vară, echipele din Premier League au investit în transferuri nu mai puțin de 1,318 miliarde de euro. Media în Premier League în ultimele trei sezoane este 1,062 miliarde de euro. Aproape de două ori mai mare decât media ultimilor trei sezoane din Serie A. Italienii au transferat în această vară în valoare totală de 669 de milioane de euro, iar media pe ultimii trei ani este de 505 milioane de euro.
Numai în această vară, cluburile din Premier League au cheltuit pe transferuri 1,318 miliarde de euro, aproape de trei ori mai mult decât în vara lui 2010
Manchester City a fost clubul care a plătit cei mai mulți bani în vara lui 2015, 230 de milioane de euro, urmată de United – cu 189 de milioane de euro. Juventus este pe trei în acest clasament, cu 138 de milioane de euro. Cu toate acestea, n-a fost de ajuns pentru United și City să câștige primele meciuri din grupe.
Echipele din Serie A au cheltuit pe transferuri în această vară 669 de milioane de euro, cea mai mare sumă din ultimii cinci ani
Din 2010 și până în prezent, Manchester City, Chelsea și United sunt cluburile care au investit cei mai mulți bani în jucători, 784 de milioane de euro, 711, respectiv 640 de milioane. În performanțe, pe aceeași perioadă, City n-a ajuns niciodată în finala Ligii Campionilor, United a ajuns în finală în 2011 și Chelsea a câștigat trofeul în sezonul 2011-2012. În sezoanele 2012-2013 și 2014-2014 nici măcar o echipă din Premier League n-a reușit să treacă de optimile Ligii Campionilor.
Englezii, fii risipitori din Europa League
Englezii nu-și bat prea mult capul cu meciurile din Europa League, în principal din cauza bonusurilor mult mai mici față de cele oferite de Liga Campionilor. De cele mai multe ori, echipele din Anglia – mai ales cele mari – nu pun preț pe Europa League și preferă să joace cu rezervele. Miza lor rămâne Premier League, acolo unde bonusurile sunt uriașe. Cel mai recent exemplu este cel al lui West Ham United, care nu s-a omorât cu firea și a fost eliminată de Astra în turul III. La numai trei zile după retur, „ciocănarii” reușeau să învingă Arsenal, în prima etapă din Premier League.
West Ham United n-a reușit să treacă de Astra, în turul III preliminar al Ligii Europa. Englezii au folosit în retur foarte multe rezerve
Această politică a avut însă efect de bumerang. Meciurile din grupele Europa League au același sistem de puncta la în Liga Campionilor, cu două puncte pentru victorie și unul pentru egal. În scopul lor de a se concentra pe Premier League, cluburile engleze au ignorat punctele pentru coeficientul țării. Anul trecut, Anglia a avut două echipe în faza grupelor, Tottenham și Everton. Prima n-a trecut de 16-imi, în timp ce Everton a fost eliminată în optimi. În primăvara Europa League a mai fost și Liverpool – venită din grupele Ligii – dar și ea a fost eliminată în 16-imi.
Prin comparație, Italia a avut patru echipe în grupele Europa League și toate au ajuns în primăvara Europa League. Inter s-a oprit în optimi, Napoli a ajuns în semifinale, Fioretina – în semifinale și Torino – în optimi. În primăvara Europa League a mai jucat și AS Roma – venită din grupele Ligii Campionilor – dar a fost eliminatî de Fiorentina în optimi.
În eventualitatea în care va pierde un loc în Liga Campionilor, Premier League va primi o gravă lovitură de imagine și există riscul ca la următoarea licitație televiziunile să nu mai plătească sumele de acum.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER