Fifpro, sindicatul internațional al fotbaliștilor, a depus la Comisia Europeană un proiect în care, printre altele, se cere eliminarea sumelor de transfer. Ar fi cea mai mare revoluție pe piața transferurilor, după Legea Bosman, în 1995.
Sindicatul internațional al fotbaliștilor vrea să revoluționeze fotbalul cu unele propuneri controversate. Fifpro a depus la Comisia Europeană un proiect prin care cere, printre altele, eliminarea taxei de transfer, dar și plafonarea comisioanelor impresarilor. Theo van Seggelen, secretar general la Fifpro, susține că aceste măsuri ar fi benefice atât pentru cluburi, cât și pentru jucători.
„Dacă vom câștiga acest caz și Comisia Europeană vor declara ilegale sumele de transfer, va fi ce a fost după cazul Bosman […] Actualul sistem de transferuri aduce fotbalului beneficii financiare prin restricții impuse jucătorilor. Aceste restricții au impact economic și social asupra jucătorilor”, spune Theo van Seggelen.
În sistemul propus de secretarul general Fifpro, sumele de transfer ar fi desființate. Jucătorii ar avea posibilitatea să se transfere la cluburile care oferă salarii superioare, dar numai după ce stau la un club o anumită perioadă de timp. Theo van Seggelen spune că echipele și jucătorii pot semna contracte de până în patru ani, dar în primii doi sau trei ani să nu existe posibilitatea ca cele două părți să rupă înțelegerea. După această perioadă de protecție, jucătorul poate merge la alt club.
42% din fotbaliștii intervievați în toată lumea au declarat că nu sunt plătiți la timp
Dacă cei din Comisia Europeană vor fi de acord cu această propunere, fotbalul mondial ar fi dat cu totul peste cap. Theo van Seggelen spune că echipele vor scăpa astfel de povara sumelor de transfer, dar nu oferă o soluție pentru cluburilor care trăiesc din creșterea și transferurile de jucători. Un exemplu de la noi ar fi Viitorul, care în fiecare își rotunjește bugetul din vânzarea unor jucători pe care-i crește.
O altă propunere făcută de Fifpro este limitarea comisioanelor pe care le încasează impresarii. În 2014, acestea au însumat la nivel global 155 de milioane de lire sterline. Van Seggelen își dorește ca acești bani să rămână în conturile cluburilor și în sistem.
De asemenea, în proiectul depus la Comisia Europeană, Fifpro vrea să se interzică împrumuturile de jucători și limitarea numărului de fotbaliști pe care un club îi poate avea sub contract. Van Seggelen este de părere că aceste măsuri ar mai reduce din prăpastia dintre cluburile mari și mici.
1,3 miliarde de euro au plătit cluburile din Premier League pe transferurile făcute în această vară
Proiectul mai conține și câteva puncte care ar putea afecta serios echipele din Liga 1:
-orice jucător căruia i-a întârziat salariul mai mult de 30 de zile își poate rezilia contractul cu un preaviz de 10 zile -în cazul în care jucătorul și-a reziliat contractul fără să fie vina lui, acesta trebuie să-și primească toți banii pentru contractul pe care-l mai avea -orice jucător rămas liber de contract să aibă posibilitatea să se legitimeze imediat, fără a mai aștepta fereastra de transferuri -modificările ar trebui să se aplice atât în competițiile interne, cât și în cele internaționale
Comsia Europeană va oferi un răspuns la acest proiect între șase luni și un an.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER