Simona Halep (2 WTA) a devenit o sportivă inconstantă, iar ultima „ispravă” din circuitul WTA confirmă faptul că a doua jucătoare de tenis a lumii poate bate pe oricine, dar poate pierde și în fața oricui.
Simona a fost eliminată joi, în sferturi la Guangzhou, de o tenismenă car nu mai reușise să învingă o jucătoare din Top 5 WTA. Denisa Allertova (74 WTA) a obținut victoria carierei, iar meritele pot fi mai degrabă atribuite Simonei Halep. Constănțeanca, de nerecunoscut, a părut cu mintea în altă parte, iar scorul de 4-6, 3-6 este rezultatul unui joc mediocru din partea favoritei principale. Înfrângerea imprevizibilă de la Guangzhou nu este un accident, ci confirmarea unei lipse de concentrare pe care Simona o acuză atunci când înfruntă jucătoare mult mai slab cotate: în ultimele patru luni, un număr frapant de șase jucătoare de tenis au reușit cea mai importantă victorie a carierei, chiar în fața campioanei din România.
Aflată la vârsta pensionării, Lucic-Baroni (33 de ani) a uluit lumea tenisului în ultimele două sezoane. Croata clasată acum pe 85 WTA o elimina Simona Halep, locul 3 WTA, scor 7-5, 6-1, la nici un an după ce o spulberase și în turul trei la US Open, cu 7-6(6), 6-2. Succesul reușit în 2015 are însă o valoare mai mare, ținând cont că Halep avea statut de finalistă la Roland Garros, iar zgura era suprafața care o avantaja în mod categoric. Mirjana își egala astfel cel mai bun rezultat de la Paris, după ce mai atinsese turul trei și în anul 2001. Până la întâlnirile cu românca, Lucic-Baroni se putea lăuda cu un alt mare succes, învingând-o pe Monica Seles în manșa a treia la Wimbledon 1999. La acea vreme, Seles era mai slab clasată decât Halep în 2014 și 2015, ocupând locul 4 WTA.
După 14 ani în care nu a învins nicio jucătoare din Top 10 WTA, Mirjana a câștigat de două ori în fața Simonei, aflată pe locul 2, respectiv 3 în ierarhia WTA.
La turneul care a urmat după umilința suferită la Roland Garros, o nouă jucătoare reușea să facă 2-0 la meciurile directe cu Simona Halep. Franțuzoaica Mladenovic, locul 43 WTA, o mai învinsese pe Halep și în 2014, în primul tur la Paris, însă constănțeanca nu pătrunsese încă în Top 5 WTA la acea vreme. Astfel, Mladenovic obținea poate cea mai importantă victorie pentru CV-ul ei. Kristina realizaze o surpriză mai mare cu un an în urmă, atunci când a eliminat-o pe Na Li (2 WTA) în primul tur la Roland Garros, dar chinezoaica nu s-a putut lupta de la egal la egal cu „Kiki”. Aflată în suferință, Na Li își anunța retragerea la numai o lună după turneul parizian.
Prin victoria în fața Simonei, Kristina a obținut calificarea în cea mai importantă semifinală a carierei, la Birmingham, turneu dotat cu premii în valoare de 665.000 de dolari.
Slovaca Cepelova, locul 106 WTA, a reușit să producă cea mai mare surpriză a turneului feminin de la Wimbledon 2015. Simona Halep avea statut de favorită trei, venind din postura de semifinalistă en-titre. Jana o învinsese și pe Serena Williams în 2014, însă se întâmpla în turul doi al unui turneu modest, la Charleston, scor 6-4, 6-4. Ținând cont că a avut loc în cadrul celui mai prestigios turneu de tenis din lume, victoria obținută în fața Simonei Halep poate fi considerată reușita carierei pentru Jana Cepelova.
Jana Cepelova (22 de ani) nu are niciun titlu WTA în palmares, iar cea mai bună performanță la un Grand Slam este reprezentată de turul trei, atins la Wimbledon 2012.
La turneul care a urmat în calendarul constănțencei s-a consumat un episod similar cu cel de la Wimbledon: Bencic a învins-o pe Halep după ce a trecut de Williams (3-6, 7-5, 6-4 în semifinale). La fel ca și în cazul Janei Cepelova, victoria în fața Simonei Halep avea să reprezinte o realizare mult mai mare pentru Belinda Bencic. Elvețianca, aflată pe locul 20 WTA la data turneului, a câștigat cel mai valoros trofeu în fața Simonei, al doilea al carierei.
Meciul cu Belinda Bencic a fost pierdut de Simona Halep din cauza unei accidentări la coapsă.
Halep a revenit la un nivel de joc extraordinar după eșecurile de la Wimbledon și Roland Garros, dar inconstanța la nivel mental a costat-o în semifinala cu Pennetta (26 WTA). Simona venea după o calificare entuziasmantă (6-3, 4-6, 6-3 în sferturi cu Victoria Azarenka) și pleca cu prima șansă la calificarea în ultimul act de la US Open. A doua favorită a clacat, iar veterena Pennetta, aflată la apusul carierei, a acces în prima ei finală de Grand Slam. Italianca a avut o misiune ușoară în meciul pentru trofeu (7-6, 6-2 cu Roberta Vinci), iar la festivitatea de premiere și-a anunțat retragerea din tenis.
Simona a cedat total neașteptat în fața Flaviei, care s-a calificat, la 33 de ani, în prima finală de Grand Slam a carierei. Halep venea după un meci fabulos, 6-3, 4-6, 6-3 cu Azarenka, în sferturile US Open.
Allertova, în vârstă de 23 de ani, a obținut a doua victorie în fața unei jucătoare din Top 10 WTA, după ce mai trecuse și de Suarez Navarro (10 WTA) în primul tur la US Open. Cehoaica aflată pe locul 74 a spus, după meci, că Simona a fost prima tenismenă de calibru pe care a învins-o în toată cariera: „Mă simt minunat, pentru că tocmai am câștigat împotriva Simonei Halep. Este o jucătoare mare, aflată pe locul 2 în lume. A fost primul meu meci împotriva unei jucătoare de asemenea calibru, chiar dacă la US Open am evoluat împotriva Carlei Suarez Navarro, tot jucătoare de Top 10 și am bătut-o”.
Până joi, Allertova mai câștigase un singur meci important în carieră, în turul inaugural la US Open: 6-1, 7-6 cu Suarez Navarro. Navarro a început turneul pe locul 10 WTA, dar l-a încheiat pe locul 12 WTA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER