Uluitor paradox propus de fotbalul românesc. Campioana României joacă pe terenul său cu tribunele goale, dar umple stadioane ale altor echipe când merge pe acolo. Iar acele arene pe care le umple prin peregrinările sale sunt goale atunci când Steaua nu trece pe acolo. O ecuație pe care niciun suporter din lumea normală n-o poate descifra.
Avem un fotbal monoteist. Cultura stadioanelor arată aplecarea noastră spre unic, spre dictatura sentimentelor cu sens unidirecțional, spre antidemocrația noastră profundă. Cele mai non-bucureștene orașe din România, Timișoara și Cluj, și-au lăsat tribunele de izbeliște . Echipele lor strâng câte un pâlc de oameni pe arene cu zeci și zeci de mii de locuri. Dar când vine Steaua… U Cluj a avut în jur de 15.000 de spectatori în tribune la meciul de aseară. Timișoara a ajuns chiar pe la 20.000 când a fost vizitată de ironizata FCSB, cam cât strânge această nepoată din Recaș a lui Poli la celelalte partide într-un tur întreg. CFR are stadionul cu casa închisă doar când nu joacă CFR pe el, sublimă ironie, ci când Steaua își joacă acolo partida cu ȚSKA Sofia din preliminariile Europa League.
Soluția pentru înviorarea unui fenomen amorf este ca fiecare echipă să poarte de acum în numele său particula „Steaua”. Se rezolvă fără probleme, doar Armata este a întregului popor. Poate părea o măsură ușor fantezistă, dar dacă în România există un regulament prin care se taie dintr-o mișcare de pix jumătate din punctele pentru care o echipă trudește pe arșiță sau viscol pentru a fi campionatul mai „interesant”, de ce nu ar fi implementată și această strategie pentru a fi întrecerea mai vie? U Cluj joacă împotriva Stelei cu 15.000 de oameni în tribune, care dispar „ca prin Farmec”, parcă la Cluj era producătorul de deodorante Farmec, la meciul cu UTA Bătrâna Doamnă. E, în cazul în care clujenii ar auzi că echipa din orașul lor joacă în compania celor de la UTA Bătrâna Doamnă Steaua, atunci arena construită pentru meciuri de fotbal, dar care s-a umplut doar când au venit niște băieți să pună un playlist de pe un computer, ar fi luată din nou cu asalt.
Dacă Steaua salvează restul omenirii din Liga 1 și omenirea trebuie să fie omenoasă cu ea. Așa că Steaua nu va mai juca pe bântuita Arenă Națională din București, meciurile ei de „acasă” urmând să fie găzduite, prin rotație, de toate celelalte echipe din Liga 1. Da, chiar și de Dinamo, că și acolo s-a instaurat fenomenul de stelizare a publicului, prezent pe arenă într-un număr decent doar când apare și Steaua pe afiș.
Pe vremuri, prima ligă din România avea numele asociat cu un sponsor, cum se întâmplă și cu Serie A TIM, Barclay”s Premier League și tot așa. LPF ar trebui să oficializaze o stare de fapt și să-și anunțe adevăratul brand, Liga 1 Steaua. Oamenii s-ar întoarce valuri valuri pe stadioane, Steaua ar câștiga în continuare titlul an de an, iar Iordănescu ar chema, în sfârșit, jucători și de pe la alte echipe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER