INTERVIU EVENIMENT | Antrenorul Darren Cahill o descrie pe Simona Halep de la A la Z, așa cum n-a făcut-o nimeni până acum. Ce atuuri are, ce-i trebuie pentru a lua un turneu de Mare Șlem, culise și mult umor

  • Publicat:
  • Actualizat:

„Un australian care are totdeauna un bronz de Hollywood și zâmbetul unui tip care tocmai a câștigat la loterie” – așa îl descrie Andre Agassi pe Darren Cahill, în biografia sa – Open. Zâmbetul lui Darren Cahill le-a atras de multe ori atenția fanilor tenisului din România, pentru că a însoțit parcursul Simonei Halep în cele mai importante turnee și victorii ale lui 2015. Deschis, ca și Agassi în cartea sa, a fost și tehnicianul de 49-spre 50 ani, care își aniversează ziua de naștere la cinci zile distanță față de jucătoarea în al cărui colț tehnic a stat la succesul de la Indian Wells, și la super-confruntarea de la US Open din sferturi cu Victoria Azarenka, atunci când a răspuns cu rapiditate invitației ProSport de a vorbi despre Simona, despre tenisul ei, despre așteptări, despre viitor.

Darren Cahill este unul dintre cei mai reputați antrenori ai sportului alb: ca tehnician, și-a depășit cu mult performanțele obținute ca sportiv, cu o singură semifinală de US Open jucată în carieră și un cel mai bun loc în clasamentul ATP – 22, în aprilie 1989. Dacă alți antrenori par specializați pe anumite etape ale carierei unui jucător, Cahill a orientat spre succes, în egală măsură, pe cei mai tineri, dar și pe veterani, urcând în fotoliul de lider mondial pe cel mai precoce număr unu (Lleyton Hewitt – 2001), dar și pe cel mai vârstnic (Agassi – 33 ani).

Apariția lui Darren Cahill în anturajul Simonei Halep a părut, din exterior, aproape magică: Simona a câștigat cel mai important titlu al carierei chiar la început de colaborare cu tehnicianul programului Adidas Player Development Project. Simona s-a simțit bine la antrenament – și a lăsat și fanii să vadă clar asta, prin mesajele postate. Atunci când în loja sa a fost Cahill, Simona a cerut ajutor pe teren în timpul meciurilor, apelând mai des la acele vizite permise de regulamentul WTA, în turneele regulate din circuit – în condițiile în care, în restul anului, își căpătase un renume de jucătoare care evită on-coaching-ul, sau care se impune ea în dialog, în locul tehnicianului. Memorabil rămâne poate duelul cu Azarenka, atât de lăudat de comentatorii și analiștii sportului alb: gestionarea întreruperii de ploaie a primit nota maximă în cazul Simona Halep – Darren Cahill, și așa-și-așa în cazul Vika Azarenka – Wim Fissette. Cahill a însoțit fiecare punct al finalului de meci cu o strângere discretă a pumnului, o aprobare semnalizată prin înclinarea ușoară a capului – fără excese, fără a sări ca ars după winner, dar era activ, astfel încât Simona a găsit de fiecare dată când a ridicat privirea un semn de încurajare. Iar tenisul feminin, de la Justine Henin – Carlos Rodriguez, crede parcă și mai mult în magia relației jucător-antrenor. Pentru o imagine completă, perioadele petrecute împreună au coincis cu cele în care Simona a fost mai spontană ca niciodată în interviuri, mai glumeață pe rețelele de socializare, inclusiv pe Twitter.

  • Darren Cahill, obișnuit să se afle și de o parte și de cealaltă a unui microfon, duce până la capăt fiecare răspuns. Nu lasă nicio întrebare fără o lămurire sau un comentariu. Din loc în loc, adaugă câte o glumă, dând astfel un ritm aparte lecturii. Darren Cahill vorbește pentru fanii români ai Simonei, prin intermediul ProSport: 20 de întrebări, o provocare și câte ceva în plus, totul despre Simona și despre sportul alb.

Cum o descrieți pe Simona Halep, ca jucătoare? Ce o diferențiază în circuitul WTA și îi aduce succesul?
Cred că ceea ce a reușit în ultimii ani este remarcabil. A ajutat mult și faptul că România are un grup minunat de jucătoare care se impulsionează reciproc către mai mult și toate par a se înțelege foarte bine. Jucătoarele, antrenorii și echipele sunt destul de apropiate și există un sentiment puternic de colegialitate, există spirit de echipă, păstrând însă în același timp latura competitivă. Competitivitatea și etica de lucru ale Simonei sunt elemente-cheie în spatele succesului ei. Nu este povestea unui succes venit peste noapte pentru ea, ci a multor ani de luptă în turnee mai mici, înainte de a-și face intrarea pe scena mare, în stil mare. Cred că multe jucătoare și numeroși fani respectă acest parcurs al său și, în plus, ea este o jucătoare pe care îți face plăcere să o urmărești. Spectatorii sunt răsplătiți pe măsură pentru banii pe care îi plătesc pentru a o vedea.

„Acesta a fost primul lucru pe care Victor mi l-a spus despre ea: dacă ea crede în ceva și simte acel ceva, atunci va schimba imediat în jocul ei”

Care a fost primul sfat pe care i l-ați dat Simonei, când ați început colaborarea?
Sunt destul de sigur că i-am recomandat niște restaurante la Indian Wells. Victor (n.r. Ioniță, tehnician cu care Simona a început colaborarea la finalul lui 2014, Ioniță fiind co-antrenor, alături de Thomas Hogstedt, devenit apoi, în februarie 2015, coach full-time) m-a invitat să mă alătur echipei și ultimul lucru pe care un nou antrenor sau consultant ar trebui să-l facă este să se apuce să îi umple capul sportivului cu o grămadă de păreri, opinii și idei care s-ar putea să nu fie deloc relevante pentru jocul acestuia. De regulă, primele săptămâni le petreci punând multe întrebări, discutând jocul. Nu există doi jucători care să vadă jocul identic și fiecare jucător trebuie antrenat prin prisma a ceea ce vede el, nu antrenorul. Apoi, în timp, pe măsură ce schimbul de opinii și viziuni avansează și ajungi să câștigi încrederea jucătorului, poți lucra cu adevărat pentru atingerea unui obiectiv comun și poți începe să construiești un plan.


Darren Cahill, alături de Victor Ioniță și Theo Cercel, în loja Simonei, în turneul nord-american pe ciment, din primăvară. Victor Ioniță era antrenorul Soranei Cîrstea în perioada în care aceasta a lucrat cu antrenorul australian, în cadrul programului Adidas Players’

Care au fost sfaturile, informațiile pe care Simona le-a asimilat cel mai rapid? Care a fost partea din jocul său pe care a părut cel mai deschisă pentru a o modela, conform viziunii dumneavoastră?
În timp, chiar pot spune că a fost totul. Simona a arătat mereu disponibilitate pentru a încerca lucruri noi și a căuta modalități de a-și îmbunătăți jocul. Acesta a fost primul lucru pe care Victor mi l-a spus despre ea: dacă ea crede în ceva și simte acel ceva, atunci va schimba imediat în jocul ei. A făcut asta când a fost vorba de mici ajustări la serviciu. După ce am discutat motivația din spatele sugestiilor de a schimba și beneficiile pe care i le-ar putea aduce la serviciu, pe viitor, Simona a schimbat imediat, chiar în timpul turneului și continuă să lucreze la acest aspect.


Pentru a câștiga un turneu major, trebuie să fii curajos, să ai încredere, să rămâi sănătos, să ai un joc în care să arăți disponibilitatea de a apăsa pedala de accelerație și a înșfăca oportunitățile care se ivesc. Și ai nevoie și de un pic de noroc
Darren Cahill, antrenor Adidas Players’ și comentator ESPN

Și totuși, care au fost zonele în care ați simțit-o pe Simona mai șovăitoare în a face o schimbare?
Îmbunătățirea tranziției dintre ofensivă și defensivă va fi unul dintre modulele principale din jocul ei care se vor îmbunătăți în următorii ani. Pe măsură ce greutatea loviturilor sale va crește, vor crește și oportunitățile de a avansa în teren pentru a finaliza în apropierea fileului, nemailăsând astfel loc adversarelor pentru a recupera și a relansa schimbul de mingi. Gândind jocul din perspectiva imaginii de ansamblu, tenisul va deveni mai iertător pentru corp și astfel, sperăm, cariera ei se va prelungi. Jocul ei de fileu este, în fapt, destul de bun. Remarcarea oportunităților de a avansa devreme și a forța puternic primii pași pentru a finaliza rapid – această componentă a jocului poate fi perfectată și se va îmbunătăți în timp. Este un proces pe care îl parcurgi pas cu pas, în timp ce principala preocupare trebuie să fie legată de punctele forte. Asigurându-te că ea continuă să îmbunătățească acele aspecte ale jocului care au făcut-o jucătoarea care este astăzi. Multor jucătoare din actuala generație le sunt străine venirile la fileu și finalizările din acea zonă a terenului, dar ele sunt o armă prețioasă în fața multor jucătoare care se apără bine.

„Aș fi putut spune același lucru despre jocul lui Mats și iată-l: un mare campion, cu șapte titluri de Mare Șlem, ajuns număr unu mondial în tenisul masculin”

Pe o scală de la 1 la 10, cum ați nota fiecare aspect ale jocului Simonei: dreapta, reverul, jocul la fileu, serviciul, jocul de picioare, forța mentală, atitudinea pe teren și munca pe terenul de antrenament?
Sunt lucruri care trebuie să rămână mereu în interior, între jucătoare, antrenor și echipă. Disecarea jocului ei este o chestiune privată și, în plus, este bine să păstrezi câteva secrete, niște ași în mânecă în fața concurenței.

Mats Wilander vorbește de ceva timp despre faptul că Simona are nevoie de o „big weapon” – o armă de bază, în timp ce Martina Navratilova a spus, recent, că înainte de toate, Simona are nevoie de o îmbunătățire la serviciu. Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar trebui să fie prioritatea?
„Big weapon” poate însemna multe – acestea vin sub diferite forme. Nu este obligatoriu să fie o lovitură anume, precum dreapta sau serviciul. Uneori, cea mai importantă armă a unui jucător poate fi viteza picioarelor, forța mentală, spiritul de luptător și atitudinea de „nu mă predau niciodată”. Sau o combinație între mai multe aspecte. Ironia sorții, aș fi putut spune același lucru despre jocul lui Mats și iată-l: un mare campion, cu șapte titluri de Mare Șlem, ajuns număr unu mondial în tenisul masculin. El avea multe dintre armele pe care le-am enumerat mai sus. Dar, în general, sunt de accord cu Mats.

Revenind la Simona…
Din punctul meu de vedere, Simona are deja câteva lovituri care sunt arme importante și să te asiguri că ai reușit să contruiești un plan de joc eficient în jurul acestor lovituri va fi un factor important de progres. Serviciul este un proiect în plină dezvoltare. Simona a făcut în acest an mici ajustări în ceea ce privește lansarea mingii, pentru a câștiga forță și variație, dar este nevoie de timp pentru ca aceste schimbări să înceapă să se simtă ca fiind normal. Ea lucrează zi de zi la antrenament, fiind conștientă că un serviciu mai bun nu aduce decât beneficii jocului său. Este ceva de durată și este greu să judeci în funcție de o zi, bun sau rău. Pe termen lung, cauți constanță, plasament mai bun, viteză superioară și mai multă variație. Este nevoie de timp.

Vă aduceți aminte de un jucător sau o jucătoare de tenis din generațiile anterioare cu care Simona seamănă în mod special?
Ei bine, nu este încă fost jucător, dar Simona are multe dintre calitățile pe care le-am văzut și la Lleyton Hewitt, la vârstă fragedă. Etică de lucru, dorință, stil de joc, spirit competitiv și temperament, toate sunt foarte similare.


Darren Cahill este antrenorul care și-a îndrumat conaționalul spre o performanță rămasă până în prezent între reperele sportului alb: Hewitt este cel mai tânăr număr unu din istoria tenisului masculin (19 noiembrie 2001, la 20 ani)

Să vorbim și despre suporteri. Fanii australieni sunt celebri pentru felul în care își încurajează jucătorii în lumea întreagă. Simona a avut galerii impresionante anul acesta, care au făcut senzație pe Twitter și pe bloguri: este același tip de reacție?
Cu siguranță, fanii ei au animat meciurile de tenis de pretutindeni. Da, sunt foarte asemănători cu fanaticii Aussie care străbat lumea pentru a-i susține pe australieni. Iubesc acest tip de reacții, atât timp cât ei arată respect pentru jucătorul advers – asta spun despre oricare dintre grupurile de suporteri. Simona a vorbit mereu despre mândria de a reprezenta România, despre dragostea pentru țară și oameni. Este româncă în primul rând, jucătoare de tenis în al doilea rând. Sprijinul pe care atât ea cât și toți ceilalți jucători români îl primesc, contează enorm atunci când se află pe teren și știu că Simona chiar apreciază asta.

Citește și: FOTO & VIDEO! FABULOS Fana din România devenită vedetă peste noapte! „Chemați o ambulanță pentru ea”. Ce a făcut la meciul lui Halep

Citește și: FOTO | Românii au făcut spectacol la Miami. Fanii Simonei Halep, considerați mai înfocați decât suporterii lui Roger Federer

Încercarea de a schimba jocul, chiar înainte de Roland Garros – lovind mai tare și punând mai multă forță în lovituri, cum a declarat Simona – cât de mare a fost riscul și de ce nu a funcționat?
Nu sunt convins că a făcut schimbări majore în joc înainte de Roland Garros. Forma ei de la Roma a fost excelentă, a reușit victorii foarte bune până în semifinale și era într-o poziție foarte bună pentru a ajunge în finală. Încrederea ei după acel turneu era foarte bună. A fost însă învinsă de jucătoarea mai bună în ziua respectivă. Nu există scuze! Adversara nu i-a permis să își facă jocul obișnuit, natural și pentru acest lucru, trebuie să primească tot creditul. Se întâmplă uneori ca diferitele forme de presiune și așteptări să te facă să te simți diferit pe teren, dar este un aspect cu care fiecare jucător de top trebuie să se obișnuiască. Este o problemă plăcut de avut, pe termen lung. Simona va face ajustările necesare data viitoare când va simți același lucru și va fi mai bună. Face parte din procesul de învățare și de acumulare de experiență.

Citește și: Halep, dezvăluire total neașteptată după înfrângerea de la Roland Garros: „Împreună cu stafful meu am luat decizia asta”

 

„Își stabilește standarde foarte înalte, atât pentru sine, cât și pentru cei din jurul său. Asta înseamnă în egală măsură că poate fi puțin încăpățânată pe alocuri. Nu este nimic rău în asta”
Darren Cahill

Care este diferența dintre un antrenor bun și un antrenor de excepție în cazul unui jucător de top?
Asta este probabil o întrebare foarte bună pentru un jucător, nu pentru un antrenor.

Atunci vă întreb altfel. Din experiența acumulată… a lucra cu opt antrenori în circuitul profesionist până la vârsta de 24 ani – reprezintă o problemă sau îl ajută pe jucător să asimileze mai multe informații, dezvoltându-și diferite calități?
Una dintre marile calități ale Simonei constă în faptul că este foarte bună atunci când vine vorba să rezolve o problemă. Îi place să își lămurească singură lucrurile. Este un atribut foarte puternic în bagajul unui jucător, iar ea își stabilește standarde foarte înalte, atât pentru sine, cât și pentru cei din jurul său.

Ce înseamnă asta?
Asta înseamnă în egală măsură că poate fi puțin încăpățânată pe alocuri. Nu este nimic rău în asta, este personalitatea ei. În alte departamente ale echipei a avut chiar o stabilitate puternică, cu Theo (n.r. Cercel) – care a avut grijă de partea de fitness în ultimii cinci ani. Domnul Țiriac a avut o influență splendidă, ca mentor și sfătuitor, iar Virginia Ruzici este managerul ei de opt ani. Fiecare dintre cei trei a avut un rol important în cariera Simonei, până în prezent. Ea s-a înconjurat de oameni valoroși, care cred în ea și asta este important.


„Ca antrenor, trebuie să trăiești pe scaunul încins. Asta te impinge să fii mai bun. Eu întotdeauna abordez fiecare zi în parte ca pe o posibilă ultimă zi într-un anumit rol, așa că apăs pedala și să fac tot ce pot mai bine. Momentul în care ajungi să te simți confortabil coincide cu momentul în care trebuie să te retragi, pentru că progresul devine imposibil. Este valabil pentru fiecare membru al echipei.

Când am început să lucrez cu Lleyton Hewitt, el avea 13 ani – și am colaborat opt ani. Nu știam dacă jobul meu alături de Andre Agassi va dura șase săptămâni sau șase luni, dar am petrecut împreună cinci ani, până în momentul retragerii lui. Lucrez cu ESPN din 2007 și cu Adidas din 2009 și în fiecare zi mă gândesc că asta ar putea fi aceea, ultima zi, așa că o fac să fie o zi bună.

Fiecare job ajunge la un moment dat la final, dar secretul pentru un antrenor este să învețe din experiențele jucătorului, să asculte cuvintele jucătorului, să încerce să citească printre rânduri cuvintele nespuse și să fie mai bun data viitoare. Personal, cunosc câțiva dintre foștii antrenori ai Simonei și vă pot spune că au făcut treabă foarte bună împreună cu ea și vor continua să facă treabă excelentă în domeniul antrenoratului. Antrenorii și instructorii ar trebui să îmbrățișeze întotdeauna cu brațele deschise scaunul fierbinte. Este un loc captivant pentru a trăi!”

Darren Cahill, antrenor Adidas Players’ și comentator ESPN


Simona a avut unele coborâșuri în ceea ce privește forma sportivă, după rezultate notabile în turneele importante: de mai multe ori, după un titlu, o finală sau o semifinală a urmat o înfrângere timpurie sau un abandon. Cum ați explica asta: fizic, mental?
Poate că în trecut a fost o combinație între cele două, dar cred că ea a fost mai bună în 2015 și la acest capitol. O victorie la Indian Wells, urmată de semifinală la Miami. Finale în Canada și Cincinnati, urmate de calificare în semifinale la US Open. Trebuie să ne reamintim de unde a venit în ultimii ani și efortul făcut pentru a forța pătrunderea în Top 5-ul mondial. Din multe privințe, 2015-le său a fost chiar mai impresionant (n.r. – decât 2014), ca urmare a faptului că a reușit să își consolideze poziția, ca una dintre cele mai bune jucătoare din lumea tenisului, în măsura în care în paralel, a fost nevoită să gestioneze, în premieră, un întreg set de noi forme de presiune și noi așteptări, care sunt greu de descris în cuvinte. Îți schimbă viața și pe teren, și înafara lui. Mulți jucători au avut căderi masive după o ascensiune rapidă în top, dar Simona a luptat și a răzbit, iar atitudinea sa a fost remarcabilă, chiar și în perioadele dificile. Până la urmă, singura modalitate de a face treabă bună este să iubești ceea ce faci și asta va ajuta orice jucător să se ridice rapid după orice trântire la podea.

„Zâmbete largi, pentru că iubim ceea ce facem”, este textul adăugat de Simona Halep acestei poze, pe contul ei de Twitter

Irina Spîrlea, ultima jucătoare de top a României înaintea Simonei Halep, s-a retras la 26 ani. Anticipați o decizie similară în cazul Simonei, o retragere la fel de timpurie?
Situația fiecărei jucătoare în parte este puțin diferită, astfel încât este imposibil să comentezi la modul general. Eu am fost buimăcit când Bjorn Borg s-a retras, dar în definitiv, nu am trăit niciodată în papucii săi, așa că nu știu exact ce l-a determinat să pună racheta în cui. Simona iubește cu adevărat jocul. Asta cu singuranță ajută atunci când îți pui problema unei cariere lungi. Simona și Theo au făcut treabă incredibilă în a proteja cel mai prețios bun – corpul ei. Nu s-a întâmplat peste noapte. S-au adunat peste cinci ani de muncă în afara terenului de tenis, în perioade dificile, în care ea poate nu a înțeles de ce trebuia să facă toată această muncă. A dat roade și, acum, asta o pune pe ea într-o situație foarte bună pentru a continua avansarea și forcingul. Nu o văd retrăgându-se prea curând.

„A fost amuzant și total neașteptat. Foarte tipic pentru umorului ei: are mintea ascuțită și adoră să zâmbească”

Toți fanii Simonei își amintesc povestea pe care ați distribuit-o prin intermediul Twitter-ului, când ea și Victor Ioniță au fost paparazzi și v-au surprins moțăind. Ne puteți împărtăși o altă întâmplare amuzantă?
Nu sunt singurii care m-au prins dormind. Jucătorii aceștia de tenis – se plâng de paparazzi, dar când le dai un iPhone pe mână și o țintă ușoară – este start joc! Nevoia unui pui de somn pe ici-pe-colo cred că este unul dintre costurile vârstei și ale călătoriilor intensive. Asta este scuza mea și mi-o mențin!

„Multe lucruri se întâmplă de-a lungul unui turneu de două săptămâni, dar atât timp cât Simona continuă să facă lucrurile just și este ferită de accidentări, nu am niciun dubiu că își va oferi multe oportunități în anii ce vor veni”
Darren Cahill, antrenor Adidas Players’ și comentator ESPN


În timpul colaborării din Statele Unite, Simona a revenit pe Twitter, a părut mai relaxată și chiar s-a ținut de glume, dar ultimul mesaj postat este cel în care vă spune „La revedere”, după New York. I-ați oferit câteva sfaturi și în privința asta, i-ați vorbit poate despre faptul că este o parte importantă în tenisul zilelor noastre?
Nu, Simona este responsabilă complet de activitatea de pe rețelele de socializare. I-am făcut puțin viața grea, în sensul în care i-am atras atenția că a intrat pe Twitter și a tăcut timp de 12 luni. S-ar spune că am tachinat-o, nu? Am amenințat-o că îi dau unfollow și apoi, din senin, mi-a trimis un pumn strâns pe Twitter. A fost amuzant și total neașteptat. Foarte tipic pentru umorului ei: are mintea ascuțită și adoră să zâmbească. Dar tot ce postează pe Facebook, Instagram și Twitter – este EA. Cred că este minunat faptul că fanii au ocazia să întrevadă o parte a ei de care noi ne bucurăm zilnic.

Citește și: „E adevărat?”. Reacția haioasă a fanilor atunci când „frumoasa adormită de pe Twitter”, Simona Halep, „s-a trezit” după 11 luni

Cât de important va fi 2016 pentru jucătoarele care o urmăresc pe Serena Williams – vă așteptați ca americanca să fie puțin mai vulnerabilă după ce a ratat la mustață Marele Șlem?
Mă aștept ca Serena să fie la fel de puternică anul viitor ca de fiecare dată. Este o campioană a tenisului, o campioană a sportului în general și oricine vrea o victorie împotriva Serenei – trebuie să o câștige pe merit. Ea le face pe fiecare dintre jucătoarele din preajmă tenismene mai bune, pentru că a ridicat nivelul tenisului. Singura modalitate de a o ajunge este să muncești mai mult și mai isteț. Doar cele care vor fi dispuse să facă mai mult efort anul viitor vor reuși să se mențină în discuție pentru a ataca turneele majore și pentru a contesta supremația Serenei.

„Fă din aceste trăiri un prieten și asta te va ajuta să te bucuri de momentele și amintirile pe care ți le creezi”

Spuneați într-un interviu că „dacă întrebi un fost jucător care a făcut pasul spre antrenorat, îți va spune că a antrena este cea mai bună experiență, după aceea de a juca”. Acum, când programul adidas pentru jucători va ajunge la final în decembrie, cât de probabilă este revenirea lui Darren Cahill ca antrenor full-time și cum arată cea mai tentantă provocare, în vederea semnării unui contract?
Într-adevăr, să antrenezi este cea mai frumoasă activitate după jocul propriu-zis, dar nimic nu poate substitui pe deplin entuziasmul jocului. Să te trezești dimineața, emoționat, cu fluturi agitați în stomac și apoi să intri pe una dintre marile arene ale lumii, pentru a-ți testa forțele unu-la-unu cu unul dintre cei mai buni jucători din lume -pentru asta te antrenezi, acesta este visul. Asta le va lipsi cel mai mult tuturor jucătorilor, în momentul în care și-au încheiat cariera. Așa că savurează asta, atât timp cât ești în circuit și conștientizează valoarea, măreția. Fă din aceste trăiri un prieten și asta te va ajuta să te bucuri de momentele și amintirile pe care ți le creezi.


Imagine postată de Simona Halep pe contul de Twitter: Theo Cercel, Darren Cahill și Răzvan Sabău, de la stânga la dreapta


Situația mea este una complicată, nu sunt o alegere perfectă pentru nimeni pentru un job full-time, pentru că asta de regulă înseamnă peste 40 de săptămâni petrecute pe drumuri. Am o familie cu doi copii micuți, în Australia, și am contract cu ESPN pentru 3 din 4 turnee de Mare Șlem. Cei de la ESPN au fost amabili și mi-au dat liber pentru meciurile Simonei de la US Open – am valorificat la maximum acest avantaj, dar nu sunt convins că asta ar putea continua. Încheierea programului Adidas mă eliberează într-adevăr pentru anul viitor și în același timp, mă eliberează de interdicția de a antrena împotriva unei alte sportive Adidas. Cu siguranță, la anul voi avea această opțiune de a lucra mai multe săptămâni cu un singur jucător, căruia să mă dedic total.

„Voi fura una dintre replicile Simonei, pe care o folosește destul de des, cu zâmbetul pe buze: „Vom vedea”

Fanii Simonei visează asta: ați putea fi și în 2016 în colțul Simonei?
Voi fi mereu în colțul Simonei. O consider pe Simo prietenă în primul rând, apoi jucătoare de tenis. Știu că asta nu răspunde întrebării tale, dar vom vedea ce ne rezervă viitorul. Perioada de după Wimbledon a fost bună pentru amândoi. Ei, i-a dat o gură de oxigen, eliberând-o de presiunea deciziei privind un antrenor full-time, lăsându-i timp să cântărească bine situația. Mie, mi-a dat oportunitatea de a-i cunoaște mai atent tenisul, din postura de antrenor principal. În cele din urmă, sper ca Simona să găsească o situație în care să se simtă cu adevărat mulțumită și un rol pe care să îl ia în calcul pentru un plan de 3-5 ani, fie că este cu mine sau cu un alt antrenor. Voi fura una dintre replicile Simonei, pe care o folosește destul de des, cu zâmbetul pe buze: „Vom vedea”.

V-aș ruga să încheiați cu un mesaj, un gând pentru Simona, la ceas aniversar, la împlinirea a 24 ani. Ce i-ați dori?
Îi doresc să învețe puțin mai bine cum să își croiască drum pe străzile din București, pentru că atunci când am fost acolo, a fost extrem de chinuită de diversele direcții. Știu că scuza ei este că vine din Constanța, dar până și vocea sistemului de navigare părea că suspină adânc după câte întoarceri greșite a făcut. Poate până când ajunge la 25 ani va reuși să conducă prin București fără sistemul de navigare pornit. Apoi, dacă mă gândesc mai bine, poate este mai bine să nu! La mulți ani, Simo!

 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×