Cariera Serenei Williams a fost presărată cu multe abandonuri, pauze lungi date de probleme care au adus în discuție chiar încheierea prematură a vieții sportive, au existat și turnee pe care „Meeka” – cum este alintată de familie potrivit mărturiilor din biografia sa – a ales să nu le joace, pentru a nu-și aglomera calendarul, mai ales la început de carieră. Start-stop, start-stop, start-stop este o secvență pe care toți sportivii profesioniști învață să o gestioneze, însă în cazul liderului mondial a fost o constantă a carierei și spun anumiți analiști ai sportului alb, chiar una dintre cheile succesului său, Williams fiind – mai întâi sub îndrumarea tatălui Richard, apoi pe cont propriu, un bun strateg. Serena Williams pare a avea o știință a evitării acelor turnee în care nu are șanse să câștige, menajându-și moralul și păstrând și o anumită prospețime.
Marea poveste a anului 2015 a avut un deznodământ dramatic pentru Serena Williams, cea care a clacat în semifinalele turneului de la US Open, ratând egalarea recordului de 22 de titluri majore al lui Steffi Graf, dar mai important, ratând Marele Șlem – bornă din nou nemaivăzută în tenis de la super-campioana Germaniei. Dacă titlul 22 va fi însă la șapte victorii distanță și la Melbourne, apoi – în cazul unui insucces, și la startul fiecăruia dintre următoarele turnee de Grand Slam, Marele Șlem este o realizarea de care nici măcar americanca percepută de suficient de mulți ca fiind imbatabilă, nu s-a mai apropiat până acum în carieră, iar o a doua întâlnire cu istoria pare departe.
Antrenorul Patrick Mouratoglou a fost cel care a pregătit anunțul elevei sale, iar Williams, care inițial a răspuns obsesiv că nu simte că ar fi pierdut ceva la New York și că rămâne jucătoarea cu patru titluri de Mare Șlem câștigate consecutiv, pentru a doua oară în carieră, a trimis comunicatul oficial, anunțându-se „accidentată în inima mea”.
Suferință emoțională – motivul pentru care stă departe de tenis
„Vreau să pot juca la cel mai înalt nivel al meu cât mai mult posibil. Este o decizie dificilă pentru mine, dar am luat-o din dragoste pentru tenis. Anul acesta a fost plin de bucurie, dar și de decepții. Am evoluat accidentată mare parte din timp, când nu era cotul meu, era genunchiul meu și, după un anumit meci de la Flushing Meadows, inima mea”, a declarat Williams, potrivit tennismagazine.fr, într-un comunicat în care mai preciza că își va respecta angajamentele și va evolua totuși în meciuri demonstrative în acest an.
Cât de dramatic este pentru ea faptul că renunță la finalul de sezon? Situația din 2015 este delicată pentru Serena, pentru că oportunitatea Marelui Șlem a fost una imensă, iar nivelul de așteptări – uriaș. Urmările psihologice sunt greu de cuantificat.
Pe de altă parte, stricta renunțare la ultimele două turnee nu aduce nimic nou pentru americancă. Serena Williams s-a calificat de 14 ori la Turneul Campioanelor, a jucat însă turneul doar de opt ori: a câștigat ultimele patru ediții la care a luat startul- fie că acesta s-a desfășurat în Singapore, în Turcia sau Qatar. Aceste succese au fost precedate de două ediții în care Serena a intrat în competiție, în faza grupelor, dar nu a terminat cele trei meciuri (în 2008 a jucat 2 din meciuri, în 2007 a abandonat după un singur set disputat).
21 de titluri de Mare Șlem la simpu a câștigat Serena Williams în 20 de sezoane petrecute în tenisul profesionist, în condițiile în care în șapte din primele nouă sezoane a ratat cel puțin 1 turneu de Mare Șlem din 4.
11 turnee de Mare Șlem, din 72 a ratat Serena Williams, în ultimii 20 ani, fiind forțată de accidentări să stea pe tușă
Traiectorie atipică: cariera Serenei a început cu o decizie tactică, de auto-protecție
Serena Williams nu a jucat turnee majore de juniori. „Nu am știut că Wimbledon Juniori există, decât după câțiva ani petrecuți în circuit, îmi este și rușine să recunosc asta. Nu am realizat că există acolo un turneu rezervat doar juniorilor. Cred, acum, că dacă aș fi jucat Wimbledon-ul la juniori și Roland Garros-ul la juniori, dar și toate celelalte turnee, aș fi fost cu adevărat obosită și oarecum uzată după un anumit număr de ani. Aș fi spus «fac asta de atâta timp». Probabil că este unul dintre motivele care îmi permit să joc mult mai mult timp, pentru că am început diferit„, i-a explicat Serena Williams conaționalei sale, Chris Evert, într-un interviu care a prefațat sezonul 2015.
Pentru Serena Williams, debutul direct la seniori, în 1995, la 14 ani, cu un meci pierdut în calificările unui turneu din Canada, în care a câștigat doar două game-uri, dublat de remarcile răutăcioase, cu tentă rasistă care au însoțit prestația sa, a fost determinant pentru ca Richard Williams să impună un an de pauză competițională, departe de turnee. Revenirea în circuit, la 16 ani, în calificările turneelor WTA, concretizat, pe final, cu victorii-surpriză consecutive la Chicago, la Mary Pierce și Monica Seleș, ambele jucătoare de Top 10 – a fost „traiectoria diferită” gândită de tatăl său pentru ea și pentru sora sa mai mare, Venus. Serena a jucat turneele de juniori ale Federației Americane de tenis până la zece ani, fiind numărul unu la categoria sa de vârstă, moment în care Richard Williams a decis să le retragă pe surori de la Academia lui Rick Macci.
Richard Williams a decis să nu-și expună fiica cea mică ochiului critic, chiar dacă așa cum povestește Serena, singurele zile în care acesta a fost blând pe terenul de tenis, la antrenamentul ei, au fost cele dintâi – atunci când a pus prima dată racheta în mână: „”Tata avea un comportament tandru când dorea. Nu conta pentru el unde loveam mingea sau cum o loveam, ci faptul că o loveam și atât”. .
Calendar aerisit:
28 de abandonuri are în carieră Serena Williams: meciuri pe care fie nu le-a început, fie nu le-a dus la bun sfârșit.
Spre deosebire de Roger Federer, Serena Williams a adăugat turnee în calendarul ei în a doua parte a carierei, după un început selectiv. Parte datorită apariției seriei Mandatory, mezina Williams a ajuns să joace mai multe turnee. Paradoxal, chiar dacă Williams nu a fost întru totul ferită de accidentări, Serena nu a mai ratat niciun turneu de Mare Șlem în ultimele patru sezoane, fiind parcă mai determinată să ducă la bun sfârșit aceste competiții, dovada supremă fiind faptul că în 2015 a ajuns la două meciuri distanță de Mare Șlem, în condițiile în care problemele fizice au chinuit-o în trei dinpatru turnee ale seriei. În ultimii patru ani însă, Serena a folosit des opțiunea retragerii – nu în timpul meciurilor, pentru ca statistica să nu înregistreze o înfrângere, ci între tururi.
Astfel, americanca a bifat recorduri impresionante în 2014 și 2015 ca rație victorii-înfrângeri, iar în turneele Premier Mandatory a reușit o serie de 50 meciuri fără înfrângere. La Madrid, Petra Kvitova a întrerupt în acest an o serie de invincibilitate începută după înfrângerea din 2012, de la Miami, atunci când mezina Williams era depășită de buna sa prietenă, Caroline Wozniacki. Un dram de artificialitate apare în această serie: dincolo de turneele de la Indian Wells, din 2013 și 2014, în care nu a luat startul din cauza unui boicot, Serena s-a impus de șase ori în turneele Premier Mandatory (Madrid 2012, Miami, Madrid, Beijing 2013, Miami, Madrid, Beijing în 2014 și Miami 2015). și și-a menținut palmaresul perfect cu trei abandonuri consecutive: în sferturile de finală de la Madrid și Beijing în 2014 și în semifinală, la Indian Wells (2015)
4 turnee Premier Mandatory apar în calendarul WTA, începând cu 2009
Serena Williams a pus astfel presiune mai mare asupra adversarelor sale, controlând felul în care își face ieșirea din turnee destul de importante. Inevitabil, se poate discuta despre un alt fel de auto-protejare, întru câtva similară opțiunii lui Richard Williams, la momentul debutului Serrenei în circuit – unul prematur, la 14 ani.
Situația din 2006, sau anul „anul depresiei”, care a anulat complet avantajul Serenei Williams pe terenul de tenis, este un precedent periculos pentru americancă, în a cărei biografie găsim și alte corespondențe între rezultate și experiențe traumatizante din punct de vedere mental: moartea surorii mai mari, Yetunde Price, în septembrie 2003 – într-un an în care „Meeka” a ratat US Open-ul din cauza accidentării, a coincis cu startul unei serii de patru ani complicați, cu accidentări repetate și cu doar două trofee într-o succesiune de 16 turnee de Mare Șlem programate de circuit.
În egală măsură, în ianuarie 2008, chiar înainte de startul Australian Open-ului, Serena Williams vorbea deschis pe blogul său despre decepția în dragoste, pe fondul unei presupuse despărțiri de artistul hip-hop Jackie Long. Americanca a urcat la patru seria consecutivă de înfrângeri în sferturile de finală în turneele de Mare Șlem, a cedat chiar mai devreme la Roland Garros, reușind finala abia la Wimbledon și apoi titlul la US Open.
Americanca, cu a ei diferență uriașă de puncte în clasamene, mai ales în cazul turneelor de Mare Șlem, este periculos de scos din calcule. Înainte de anunțul veștii, Darren Cahill, antrenorul Simonei puncta în interviul pentru ProSport: „Mă aștept ca Serena să fie la fel de puternică anul viitor ca de fiecare dată. Este o campioană a tenisului, o campioană a sportului în general și oricine vrea o victorie împotriva Serenei – trebuie să o câștige pe merit. Ea le face pe fiecare dintre jucătoarele din preajmă tenismene mai bune, pentru că a ridicat nivelul tenisului. Singura modalitate de a o ajunge este să muncești mai mult și mai isteț. Doar cele care vor fi dispuse să facă mai mult efort anul viitor vor reuși să se mențină în discuție pentru a ataca turneele majore și pentru a contesta supremația Serenei„. Prudența sa rămâne cel mai probabil aceeași și acum, după anunțul Serenei, fiind varianta optimă pentru gestionarea unei eventuale oportunități ivite pentru fiecare dintre urmăritoare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER