În lipsa Serenei Williams, liderul absolut al tenisului feminin în ultimele sezoane, circuitul WTA se află într-o căutare continuă, iar accidentările unor jucătoare de top, precum Șarapova sau Kvitova, forma slabă a altora și rezultatele oscilante ale fetelor de la marginea inferioară a top 10 fac ca nicio pretendentă să nu se ridice cu argumente solide la înlocuirea legendei americane în poziția de forță dominantă în WTA.
Clasamentul pentru Singapore cu o săptâmână înaintea startului turneului
Săptămâna viitoare, începând cu 26 octombrie, elita tenisului feminin își va da întâlnire în sala din Singapore, la Turneul Campioanelor, competiție la care vor avea acces cele mai bune opt jucătoare ale lumii. Singapore nu reprezintă doar finalul anului calendaristic în WTA, ci și locul în care se pun bazele pentru anul 2015 și începutul epocii post Serena Williams. În lipsa americancei, retrasă din cursă, șase jucătoare au obținut deja calificarea: Simona Halep (România), Garbine Muguruza (Spania), Maria Șarapova (Rusia), Agnieszka Radwanska (Polonia), Petra Kvitova (Cehia) și Angelique Kerber (Germania), urmând ca ocupantele ultimelor două poziții să fie stabilite în această săptămână, când au loc turneele de la Moscova și Luxemburg.
Cinci jucătoare, Lucie Safarova (Cehia), Flavia Pennetta (Italia), Timea Bacsinszky (Elveția), Carla Suarez Navarro (Spania) și Karolina Pliskova (Cehia) sunt umăr la umăr, miza fiind una dintre cele două poziții rămase libere la turneul de la Singapore.
În contextul în care mai multe jucătoare, printre care nume sonore precum Caroline Wozniacki sau Agnieszka Radwanska, se plâng de durata prea mare a sezonului competițional, finalul de an scoate la iveală o realitate tristă în circuitul WTA: fetele care au dominat întreg sezonul sunt fie ieșite din formă, fie au probleme cu accidentările, ceea ce înseamnă că, dacă adăugăm absența Serenei, Turneul Campioanelor devine mai deschis decât niciodată, într-o perioadă în care apele sunt tulburi în top 10, iar oricine poate bate pe oricine.
După US Open, turneu care a stat sub semnul eșecului Serenei și al finalei surprinzătoare dintre Vinci și Pennetta, caravana s-a mutat rapid pe cimentul din Asia, locul în care, în mod tradițional, se dau bătăliile pentru prezența la Singapore. Cu Șarapova accidentată, capabilă să joace un singur meci din iulie până în octombrie, și Kvitova sâcâită de mononucleoză, logica spunea, cel puțin pe hârtie, că Simona Halep va fi starul care va atrage întreaga atenție. Doar că problemele româncei, care a pierdut surprinzător la Guangzhou, Wuhan și Beijing, turnee în care pornea cu prima șansă, au adâncit și mai mult golul din fruntea clasamentului.
Muguruza, cea mai în formă jucătoare a momentului
De forma proastă și problemele fizice ale fetelor din top 4 a profitat din plin Garbine Muguruza, iberica finalistă la Wimbledon, dar care a dezamăgit la US Open. Jucătoarea cu origini în Venezuela a avut o toamnă aproape perfectă în Asia. S-a oprit în sferturi la Tokyo, a pierdut finala de la Wuhan, în fața lui Venus Williams, dar a câștigat la Beijing de manieră clară, cu doar două seturi cedate și victorii la adversarele directe Bacsinzky și Radwanska, în finală respectiv semifinală. Rezultatele tinerei de doar 21 de ani vin pe fondul colaborării cu Sam Sumyk, fostul antrenor al Victoriei Azarenka, pe care a dus-o spre câștigarea a două titluri majore, și Eugenie Bouchard.
Muguruza și Sumyk au început colaborarea la turneul de la Tokyo. Au urmat, apoi, rezultate satisfăcătoare pentru jucătoarea din Spania,
Jocul lui Garbine s-a schimbat mult în bine. Iberica a eliminat desele erori neforțate, a lucrat mult pe plan tactic, e adepta unui tenis ceva mai așezat și, punând în ecuație faptul că a demonstrat de-a lungul timpului că poate evolua constant bine pe orice suprafață, Singapore ar putea deveni scena pe care tenisul mondial își poate descoperi un nou star.
Kerber și Radwanska vin tare pe turnantă
Prezențe constante la Turneul Campioanelor în ultimii ani, Agnieskzka Radwanska (26 de ani) și Angelique Kerber (27 de ani) au ieșit la suprafață în ultimele săptămâni, în care au reușit să obțină și calificarea pentru Singapore.
Poloneza, invizibilă aproape în prima jumătate a sezonului, s-a trezit brusc pe final. A câștigat la Tokyo, s-a oprit în semifinale la Beijing, iar săptămâna trecută a rămas în China, la turneul de la Tianjin, unde a ridicat trofeul deasupra capului fără să piardă măcar un set, arătând un joc apropiat de cel care o ajuta să ajungă până pe numărul doi WTA.
În paralel cu Radwanska, germanca Angelique Kerber a dat și ea asaltul final pentru Turneul Campioanelor. Una dintre cele mai constante jucătoare din circuit, Kerber a jucat sub potențialul său la turneele importante din America de Nord, astfel că s-a văzut pusă în poziția de a trage tare pe finalul anului. Și-a regăsit drumul repede, a bifat două sferturi de finală la Tokyo și Beijing, o semifinală la Wuhan, iar duminică a pierdut finala de la Hong Kong (6-3, 6-7, 1-6 cu Jelena Jankovic), suficient, însă, pentru a-și asigura biletele pentru Singapore.
Plusurile și minusurile Simonei înainte de Singapore
Finalistă în 2014, an în care o spulbera pe Serena de manieră categorică, Simona va fi considerată principală favorită a turneului de la Singapore. Este numărul 2 WTA, a arătat în 2015 că poate face față presiunii și că este poate singura jucătoare care se poate bate de la egal la egal cu Serena. Argumentele constănțencei sunt, evident, puternice, dar lipsa meciurilor în ultima vreme, accidentarea la gleznă și căderea inexplicabilă din meciul cu Konta, de la Wuhan, o readuc pe Halep la un nivel apropiat de al celorlalte adversare. Mai mult, un detaliu mai puțin cunoscut i-ar putea da bătăi de cap româncei: Simona nu a jucat decât două meciuri pe hard indoor, suprafața pe care se va juca la Singapore, ambele la Galați, în Fed Cup, la începutul lunii februarie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER