EXCLUSIV | Cine sunt „oamenii cu bani” care vor să-l scoată pe Becali de la Steaua. Membri ai organizației Rotary Club vor fi acționari la societatea înființată în numele suporterilor

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE Site-ul Rotary Club din Tr. Severin, funcțional până ieri, nu mai poate fi accesat după apariția materialului din ProSport.


Războiul pentru Steaua capătă accente de roman polițist. ProSport a descoperit că membri ai Rotary Club – organizație discretă care reunește politicieni, oameni de afaceri și intelectuali – sunt în umbra lui Jan Pavel, fostul lider al galeriei „roș-albastre” care încearcă să preia Steaua de la Gigi Becali. Pavel e sprijinit logistic și nu numai de persoane influente și cu mulți bani, implicarea acestora fiind explicită și decisivă în stabilirea planului de operațiuni.

Eduard Koler, fost președinte al Rotary Club Mehedinți, filială a Districtului Rotary 2241 (care acoperă România și Moldova) – care, la rându-i, face parte din Rotary International, organizație cu ramificații în toată lumea și fondată acum peste 100 de ani, în Chicago – a fost sâmbătă la mitingul suporterilor steliști, unde a urcat pe scenă lângă Pavel și le-a vorbit celor circa 1.000 de participanți strânși în fața stadionului din Ghencea.

„Hiram 1880″

ProSport a mai descoperit că adresa publică de email a lui Eduard Koler, [email protected], figura în 2011 la datele de contact ale lojei masonice „Hiram 1880″. Informații concrete sunt foarte puține, însă venerabilul acestei loje era, la acea dată, un personaj pe nume Velemir Kerebici. Loja „Hiram 1880″ este afiliată la Marea Lojă Națională din România.

Contactat de ProSport, Jan Pavel a fost surprins de întrebările legate de implicarea unor membri ai organizației de mai sus în acțiune – „de ce te interesează chestia asta?” -, a evitat să furnizeze detalii, dar a repetat că are mulți prieteni cu bani care îl sprijină și că „sunt câțiva de la Rotary”. Informația a fost confirmată ulterior chiar de Eduard Koler.

Cine coordonează planul

Dialogul cu omul de afaceri severinean în vârstă de 40 de ani a relevat un personaj interesant, „cu vorbele la el” și atent la nuanțe. Descrie mai clar decât Jan Pavel ce urmează în planul de preluare a Stelei, apelează la cuvinte și expresii care ar băga în ceață destui lucrători din fotbalul nostru.

Koler figurează la Registrul Comerțului cu o singură firmă activă, KSB Design, cu o cifră de afaceri modestă. Însă în Monitorul Oficial apare ca administrator și la Kraft Shipbuilding, firmă care le are în acte, ca proprietari, pe Koler Raluca și Dumitrașcu Ioana. Eduard spune că are un șantier naval la Anvers, cinci nave în execuție chiar acum la Orșova și legături de afaceri în șantierele și porturile Norvegiei. Este fondatorul Club Rotary Mehedinți, al cărui președinte a fost între 2011 și 2012. Sigla firmelor sale conține un compas stilizat, unul dintre simbolurile masonice.


Compasul este prezent pe sigla ambelor firme ale lui Koler. Ochiul veghează de pe sigla KSB. Ambele sunt simboluri masonice

Koler subliniază că nu trebuie făcută o legătură între organizația din care face parte și inițiativa de a prelua Steaua, dar menționează în treacăt că sunt mulți membri ai Club Rotary care vor cumpăra „nu doar o acțiune” la noua societate, dacă avocații spun că Gigi Becali poate fi scos din ecuație pe cale legală.

Jan Pavel afirmă că nu reprezintă pe nimeni și că se ocupă singur de toată această acțiune de înființare a societății pe acțiuni, însă „past president” al Rotary Mehedinți – după cum se recomandă chiar Koler – este, după cum a rezultat din dialogul cu ProSport, nu numai în temă cu toate acțiunile, dar și implicat direct. Koler folosește persoana întâi plural când vorbește de înființarea societății pe acțiuni, declară că a trimis la o casă de avocatură documentele în legătură cu Steaua și așteaptă un verdict, până la sfârșitul săptămânii, pentru a ști dacă FCSB poate fi înlocuită de proiectata societate pe acțiuni.

„Avem o bază de date cu 3.500 de oameni, între care și oameni cu foarte mulți bani. Avem niște avocați, tot ce trebuie”
Jan Pavel, vineri, despre susținerea acțiunii de schimbare a proprietarului la Steaua

 

„Știu foarte mulți oameni cu bani care vor să investească. Știți care e chestiunea? Eu n-am notorietate și nici nu-mi doresc asta. Vreau ca lucrurile să rămână așa cum sunt acum. Jan (n.r. – Pavel) are notorietate, dar nu neapărat una pozitivă. Lucrurile se vor schimba atunci când vor veni 4-5 nume, oameni care au făcut ceva pentru Steaua, și se vor alătura proiectului”
Eduard Koler, membru Rotary Club și persoana de contact pentru Loja „Hiram 1880″

 

„Te poți trezi cu 10-20 de nebuni cu ceva resurse care săți pună întrebări

„Da, eu am fondat Clubul Rotary în Mehedinți și am fost președinte, acum sunt past president, avem această funcție în organigramă. Nu putem să legăm însă inițiativa cu Steaua de Club Rotary. Dar bineînțeles că sunt foarte mulți steliști în Clubul Rotary la nivel național. Bineînțeles că toți sunt interesați de ce se întâmplă la Steaua. Bineînțeles că mulți dintre ei nu vor cumpăra doar o acțiune”, răspunde Koler la întrebarea dacă este membru Rotary Club și ce implicare are organizația în toată acestă acțiune de preluare a echipei Steaua de la Gigi Becali.

„Nu putem lega inițiativa de Club Rotary. Dar sunt mulți membri care nu vor cumpăra doar o acțiune”
Eduard Koler, fost președinte la Rotary Club Mehedinți

„Din punct de vedere personal, fără a implica în vreun fel clubul (n.r. – Rotary), eu le-aș spune tuturor că noi reprezentăm tezaurul Stelei. Dacă noi nu suntem suficient de inteligenți ca să folosim acest tezaur, atunci nu suntem cu nimic mai presus decât domnul Becali. Dacă nu suntem în stare să facem un management, să folosim această comoară de 5 milioane de suporteri, atunci degeaba luăm clubul. Domnul Becali trebuie să înțeleagă că atunci când ai 5 milioane de oameni în spate, nu mai poți spune că e echipa ta și faci ce vrei. Pentru că, dacă îi superi pe acești suporteri, ai 6 milioane de euro mai puțin la încasări. Și te poți trezi cu 10-20 de nebuni cu ceva resurse care să pună întrebări. Și poți să ai necazuri. Aroganța asta prostească, provenită dintr-un anumit grad de cultură, îi face probleme lui Becali”, adaugă armatorul.


Fostul șef de galerie stelist Jan Pavel și rotarianul Eduard Koler (dreapta)

Acesta știe exact care sunt slăbiciunile planului, dar și cum se pot remedia: „Eu intenționez să cumpăr cel puțin 1.000 de acțiuni, pentru început. Știu foarte mulți oameni cu bani care vor să investească. Știți care e chestiunea? Eu n-am notorietate și nici nu-mi doresc asta. Vreau ca lucrurile să rămână așa cum sunt acum. Jan (n.r. – Pavel) are notorietate, dar nu neapărat una pozitivă. Lucrurile se vor schimba atunci când vor veni 4-5 nume, oameni care au făcut ceva pentru Steaua, și se vor alătura proiectului. Știu că au fost contactați deja și că mulți dintre ei au răspuns favorabil”.

„Toți acești oameni așteaptă punctul de vedere al avocaților”

Primul și cel mai important pas, din punctul de vedere al celor care vor să preia locul FCSB în Liga 1, este lămurirea situației juridice a prezenței lui Becali în competiții. „Lucrurile trebuie văzute în următoarea cheie: sunt foarte mulți oameni care sunt interesați de Steaua și vor să cumpere acțiuni. Așa este și așa se va întâmpla. Toți acești oameni așteaptă un punct de vedere al unei case de avocatură. Am contactat această casă de avocatură și i-am cerut un punct de vedere, așteptăm un răspuns până la sfârșitul acestei săptămâni. Vom afla dacă această societate de acum (n.r. – FCSB) are dreptul să joace în Liga 1 și în cupele europene. Treaba asta, cu participarea Stelei în competiții deși Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o sentință, trebuie clarificată de justiție. Dacă nu au dreptul să joace, dar totuși sunt menținuți în competiții, atunci înseamnă că nu se pune în aplicare o decizie definitivă a Înalții Curți, ceea ce e infracțiune. Am încercat să le spun oamenilor și la miting, dar acolo a fost destul de greu să transmitem aceste idei. Dacă se lămurește acest aspect juridic, cu siguranță că vor fi foarte mulți care vor dori să devină acționari la Steaua”, estimează Koler.

Acesta lasă de înțeles că din această direcție a venit și planul cu societatea pe acțiuni: „Eu am spus că trebuie făcută o emisie primară de 5.000.000 de acțiuni, cu limită de achiziție de 1-3 sau 5%, ca la SIF-uri, ca să nu te trezești cu un nou Gigi Becali la conducere. Trebuie făcută o Adunare Generală, un Consiliu de Administrație, ales un președinte. Tu, Adrian Ilie, vrei să fii președinte? Ce program ai? Ce-ți propui? Persoana respectivă trebuie votată, nu pusă acolo. În acest moment, conjunctura face ca orice entitate care vrea să managerieze clubul poate să-l înlocuiască pe Becali. Noi venim cu 6 milioane de euro, dar ce luăm? Nu mai putem ține acolo, să ne reprezinte, oameni cu gândire anacronică”.

„Nu e niciun joc de culise. Nu vreau nicio funcție. După ce predau actele casei de avocatură, intru în rândul suporterilor”
Jan Pavel

„FCSB nu are marca, sigla, palmaresul. Poate juca în Liga 1?”

Oamenii care vor să preia Steaua știu că actualul proprietar e vulnerabil financiar și juridic, ceea ce ar ușura demersul de înlăturare a acestuia. „Becali nu mai are nici bani, nici dorință să țină Steaua. Planul nostru e clar. Vor fi mai întâi 3.000 de membri, apoi încă 2.000. În momentul de față e foarte posibil ca domnul Becali să joace pe fals în Liga 1 și în cupele europene. Și atunci are o problemă.”

Koler, care are printre colegii de la Rotary senatori, lideri de organizații locale ale partidelor, intelectuali și proprietari de fabrici sau manageri cu funcții executive la companii multinaționale, privește ironic acuzațiile actualului patron de la FCSB: „Pe noi ne deranjează felul în care se poartă. Am auzit că domnul Becali a spus că suntem niște vagabonzi. Nu e chiar așa. Unii dintre noi avem sute de angajați. Nu știu dacă dânsul are măcar o carte de muncă. Cu siguranță, eu nu voi putea să susțin un club. Dar acum avem un patron care stă cu mâna întinsă. La suporteri, la drepturile TV, la UEFA. Și vrea să fie patron. Are, săracul, o gândire inversă. Înțeleg că e deprimat că a fost în detenție, că nu-i mai arde de fotbal, dar atunci să-i lase pe alții! OK, spune că vinde clubul. Dar are ce vinde? Asta vrem să știm de la avocații pe care i-am contactat. FCSB nu are marca, sigla, palmaresul. Poate juca în Liga 1? Ca jurist, pentru că am studii de drept, spun că sunt 80% șanse reale ca FCSB să nu aibă dreptul de a juca în Liga 1. Trebuie să fim defensivi puțin în toată povestea asta. Să ne gândim că vine mâine un club protejat de FRF, nu știu, zic ASA, cum a fost sezonul trecut, și cu 5 etape înainte de finalul sezonului face plângere penală, reclamă că FCSB nu joacă legal în Liga 1, și obține în instanță o sentință prin care exclude echipa din campionat. Ce facem?”.

„În momentul de față e foarte posibil ca domnul Becali să joace pe fals în Liga 1 și în cupele europene. Și atunci are o problemă”
Eduard Koler, armator, membru al Rotary Club

Sfătuitorul lui Pavel crede că Becali beneficiază de complicitatea șefilor FRF și LPF: „Sigur că la federație, la ligă e o încrengătură. Au încercat să dea o tentă legală acestei participări a FCSB în campionat. Dar s-ar putea să ne trezim cu un președinte de club deștept care să ne dea șah mat. Credeți că Șumudică nu știe ce vorbește când tot repetă că FCSB nu este Steaua? Că ei, la Astra, n-au juriști, n-au avocați care să le spună că e o problemă?”.

„Avem în plan 4-5 parteneri străini. Sunt și parteneri de afaceri de-ai mei, trei din Turcia, unul din Grecia și unul din Israel. Vor să vină ca acționari cu o sumă de bani. Am limitat la 100.000 de euro posibilitatea unei singure persoane de a cumpăra acțiuni. Ca să intri în Consiliul de Administrație trebuie să ai în spate acțiuni de un milion de euro”
Jan Pavel, vineri, la ProSport Live


Imagine de la o reunire din 2011 a rotarienilor din Turnu Severin. Pe rândul din față, al treilea din stânga, cu un dosar în mână,
fostul guvernator al Districtului 2241, Ioan Sbârciu, senator PDL și fost rector al Universității de Artă și Design din Cluj

Ce este Rotary Club

Rotary Club face parte din organizația Rotary International, fondată la începutul secolului trecut și cu filiale în foarte multe țări. După cum scrie chiar în descrierea oficială, este „o comunitate de oameni cu profesii diferite, cu vârste diferite, cu interese diferite, uniți însă de viziunea unei Românii mai bune, într-o lume mai bună și de împărtășirea acelorași valori fundamentale. Suntem un grup de prieteni cu o misiune comună: aceea de a ajuta! Fiecare dintre noi am ajuns unde suntem pentru că, în diferite etape ale vieții noastre, am fost ajutați de cineva. Acum e rândul nostru să dăm înapoi ceea ce am primit, să-i ajutăm pe alții să-și găsească vocația, să-și desăvârșească educația sau, pur și simplu, să treacă mai ușor peste greutățile cu care se confruntă. Iar greutățile sunt multe, așa că ne focusăm pe implicarea în proiecte cu impact comunitar cât mai mare, oferindu-ne, voluntar, timpul, energia, cunoștințele și, de multe ori, resursele, pentru a deveni «un dar pentru lume»”.


Imagine de la o reuniune din 2009 a membrilor Rotary Club din Marea Britanie

Membrii clubului nu acceptă ideea că pot fi catalogați drept masoni, deși principiile după care se ghidează organizația coincid în bună măsură cu enunțurile masoneriei, și își spun „rotarieni”.

Oficial, membrii acestei organizații se reunesc periodic pentru a se implica în diverse acțiuni menite să ajute oamenii. Cei care au intrat în contact cu Rotary Club vorbesc însă despre faptul că întrunirile sunt folosite mai ales pentru a discuta oportunități de afaceri și proiecte.

În România, Rotary Club s-a înființat în 1929. După cum scrie chiar pe site-ul oficial www.rotary2241.org, Districtul 2241 (România și Basarabia) a fost înființat cu sprijinul rotarienilor francezi. La 1 iulie 1996, România a fost denumită de Rotary International „zonă de expansiune rotariană” împreună cu Moldova și a fost pusă sub comanda elvețianului Jorg Tschipp, denumit „administrator prezidențial pentru expansiune”. În 1999, organizația-mamă a decis ca România și Moldova să devină un nou district, cu numărul 2241.

Actualul guvernator al Districtului 2241 este Daniel Tănase, asociat și administrator al unei societăți specializate pe soluții informatice, cu afaceri în tipografie, editură și imobiliare. Înaintea acestuia, funcția a fost deținută de Petrișor Diculescu, descris de Ziua de Constanța ca fiind „politician, afacerist, profesor și judecător”. Întrebat de România Liberă, acesta spunea „câți masoni sunt în Parlamentul României sunt și în Rotary”. În trecut, guvernator al organizației a fost și senatorul Ioan Sbârciu.

În Mehedinți, printre membrii Club Rotary se numără Marius Screciu, președintele PSD Mehedinți, și Mario Steegmans, manager la Astra Rail Industries, companie care acum trei ani a preluat Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal și Meva Tr. Severin.

INTERVIU

Jan Pavel: „De ce te interesează chestia asta? Mă susțin mulți oameni. Și de la Rotary sunt câțiva”


Jan Pavel și-a asumat rolul de „frontman” în acțiunea de preluare a Stelei

 

Jan Pavel, inițiatorul mitingului de sâmbătă, fost lider al galeriei steliste, afirmă că va face plângere penală pentru sechestrare împotriva lui Gigi Becai. Este o amenințare cu mare potențial pentru actualul patron al FCSB, care a fost deja condamnat o dată în instanță pentru aceeași infracțiune. În acest moment, Becali este eliberat condiționat din închisoare. O nouă condamnare ar reactiva automat restul de pedeapsă pe care-l mai are de executat.
Pe de altă parte, Pavel a devenit ezitant în momentul în care ProSport l-a întrebat despre legătura cu Eduard Koler și organizația Rotary Club. A confirmat evidența, însă a părut luat prin surprindere și nu a dorit să furnizeze detalii.
 

ProSport: Salut, Jan. Spuneai că aștepți minimum 5.000 de oameni sâmbătă. Au fost doar 1.000.
Jan Pavel: Da, pentru că ați văzut ce s-a întâmplat. Cu dezinformări, cu amenințări… Lumea a fost speriată. Dar nu ne oprim aici. Gigi va plăti pentru asta. Am pus deja avocații la treabă. Voi face și plângere penală pentru lipsire de libertate.

Pentru întâmplarea din 2001?
Da.

Nu-i cam târziu?
Nu, pentru că bodyguarzii de atunci acum s-au hotărât să vorbească, să depună mărturie cine i-a pus să mă sechestreze. Din momentul în care au apărut aceste noi elemente, am termen legal trei luni ca să depun plângerea.

Unde merge această plângere?
La Parchetul General.

Mai faceți acea societate pe acțiuni chiar dacă a venit puțină lume la manifestație?
Da, clar. Vom mai avea o acțiune. Nu ne lăsăm.

Adică?
Vor fi surprize mari, veți vedea. Acum se semnează tabelele. Aceste întâmplări mai mult ne-au înrăit.

Ce tabele?
Până la sfârșitul lui noiembrie cred că se vor încheia listele cu membrii fondatori. Acum, acțiunea se desfășoară peste tot în țară, vor fi minimum 3.500 de acționari în primă instanță. Apoi, după ce facem asociația, veți vedea, vom revendica locul în Liga 1, care nu-i aparține lui Gigi.

Cum?
După ce achiziționăm marca Steaua la licitația organizată de CSA Steaua, vom notifica LPF și FRF asupra faptului că FCSB nu are dreptul legal să joace în Liga 1.

Am văzut că este pe contul tău de Facebook o poză cu un domn, Eduard Koler.
(o ușoară ezitare) …Da, e prietenul meu. Unul dintre ei, pentru că am mulți prieteni.

Spuneai că unii dintre cei implicați sunt parteneri de afaceri cu tine. E și cazul lui Eduard Koler?
Nu. Eu fac confecții, el face vapoare. Ce legătură să fie?

Intră și el în acționariat?
Da. El și alții. Veți vedea. De ce întrebi, îl cunoști?

Nu, am văzut că a difuzat acea chemare la miting. Este implicat?
Da. Întâmplător, e un tip foarte potent. Are șantier naval, face vapoare.

Unde, aici, în România?
Nu, în Belgia.

Am văzut că este membru al Rotary Club.
(o nouă scurtă pauză) Da, este. De ce te interesează chestia asta?

Eram curios. Te susține această organizație?
Nu pot să spun eu treaba asta acum. Mă susțin mulți oameni. Veți vedea. Și de la Rotary sunt câțiva.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×