Despre masonerie, rotarieni, FCSB și alte grozăvii

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pare o glumă, așa am privit-o și eu inițial, dar nu e. Pare o glumă pentru că nu suntem obișnuiți cu astfel de subiecte și când le întâlnim reacționăm, normal, cu reticență și neîncredere, ca la orice temă neuzuală. Însă acești oameni chiar există, sunt concreți, răspund la niște nume și la niște numere de telefon, afacerile le pot fi găsite la Registrul Comerțului și în Monitorul Oficial, sporadic se mai scrie despre ei și în ziare. Și par preocupați (sau interesați) de Steaua. Sau FCSB, sau cum vreți dumneavoastră să-i spuneți. Au informații că Gigi Becali e vulnerabil financiar, juridic și politic și au intuit o posibilitate de a-l îndepărta.

Nu știm dacă vor reuși, foarte probabil că Becali nu se va lăsa cu una, cu două. Dar știm în schimb că Rotary Club e o organizație foarte bine structurată, că aici regăsim, în general, oameni cu bani și cu idei, politicieni din toate partidele și somități în meseriile lor. Vorba cuiva cu o bună cunoaștere a mediului de afaceri: „ăștia sunt niște masoni mai spălați”. Asta, pentru a face diferența, cumva, între „rotarieni” și alde Cristescu de la Rapid sau – dacă vă mai amintiți – Florea de la Rocar.

Conjunctura ar fi aceasta:

1) SUSȚINEREA PUBLICULUI. La nivel oficial, acest tip de organizații are ca scop declarat slujirea binelui colectiv, susținerea comunității. În același timp Gigi Becali este, poate, la un minim istoric al popularității printre steliști, iar echipa – la o depresie fără precedent în materie de asistență pe stadioane și audiență la TV. Acesta poate că a fost și scopul mitingului de sâmbătă – pentru a sonda susținerea publică într-o eventuală acțiune împotriva actualului patron al FCSB. Rezultatul a fost deziluzionant pentru inițiatori, dar probabil că aceștia nu vor dezarma.

Aproape nimic nu mai leagă echipa de acum de vechea Steaua. Culorile ar fi un punct de sutură. Duckadam și Rădoi – altul. Și cam atât. FCSB nu mai joacă în Ghencea și nici nu se antrenează acolo. Mulți dintre cei care au scris istoria clubului sunt acum contestatari vehemenți. Gabi Balint, unul dintre marcatorii de la Sevilla, i-a cerut explicit să plece. Tudorel Stoica, fostul căpitan al „viteziștilor”, are aceeași părere. Iosif Vigu, vechiul căpitan al generației ”70, râdea acum câteva zile, în „Gazeta sporturilor”, de ce se întâmplă azi la FCSB. După 12 ani de sfidare, Gigi a rămas aproape singur: el cu nepoții și prietenii săi. Cam asta-i situația.

2) FINANCIAR. Există unele semnale că Becali fie nu mai are bani, fie nu mai are chef să-i bage la Steaua. Și că Rădoi ar fi devenit principala sursă de finanțare a echipei, în condițiile în care încasările din venituri nu mai acoperă demult cheltuielile cu închirierea stadionului. Fondul lunar de salarii se apropie de 500.000 de euro fără a socoti și taxele. Mai sunt și cheltuielile cu personalul auxiliar, cu utilitățile, cu întreținerea bazei de antrenament și a celorlalte acareturi etc. Liga Campionilor s-a dus, Europa League la fel. Până la anul, Steaua va trebui să se descurce. Conform unor informații, deficitul lunar se apropie, în acest moment, de 700.000 de euro. Bani care fie sunt dați de cineva, fie sunt scoși din surplusul de anii trecuți. Vânzarea unor jucători ar fi o soluție de moment și cu două tăișuri, pentru că fără Chipciu și Varela, de pildă, câștigarea titlului chiar că ar deveni iluzorie.

3) JURIDIC. Lucrurile sunt neclare. Ministerul a recâștigat în instanță marca Steaua, prin hotărâre definitivă. Asta înseamnă, potrivit lui Sebastian Bodu, jurist și fost șef al ANAF, tot: nume, siglă, culori, palmares. Plus lucruri, să le spunem, imateriale: tradiția, amintirea meciurilor de până în 2003, „duhul” vechii CCA-Steaua. Exact așa caracterizează Bodu noțiunea de marcă: bunuri materiale și imateriale. În privința palmaresului și a numelui, lucrurile au rămas în coadă de pește. Imediat după sentință, pe tabela de marcaj a apărut „Gazde” în loc de „Steaua”. Vechea emblemă e înlocuită acum cu una nouă. Pentru a disputa astă-iarnă ultimul joc în Europa League, FCSB a avut nevoie de un acord provizoriu cu MApN, care a lăsat clubul să figureze în acte la UEFA drept „Steaua”. Becali flutură în conferințele de presă niște acte pe care Înalta Curte de Casație și Justiție pare că le-a invalidat prin decizia sa definitivă de anul trecut.

Și totuși, echipa lui Becali continuă să joace în Liga 1 cu acordul FRF și LPF. Cei care vor să-l îndepărteze asta încearcă să afle: se întâmplă acest lucru ilegal, cu complicitatea șefilor de la aceste foruri, care-l acoperă pe Becali? Sau totul e corect și atunci orice contestare în instanță este inutilă?

4) POLITIC. Gigi Becali nu mai are aliați. Principalii săi susținători, oamenii care l-au fabricat, adus în prim-plan și folosit, fie au dispărut din peisaj, fie au ei înșiși probleme cu justiția. Într-un interviu acordat ProSport în toamna anului 2009, Viorel Hrebenciuc, eminența cenușie a PSD și a politicii românești vreme de aproape 20 de ani, răspundea astfel la întrebarea dacă se simte vinovat pentru apariția lui Gigi Becali în spațiul public: „Grea întrebare… Adevărul e că, atunci când a fost lansat, Becali era extrem de necesar pentru politica românească”. Reporterul Andrei Nourescu a insistat: „Necesar? Cui? PSD-ului? Dumneavoastră? Țării?”. Hrebe a replicat evaziv: „Păi, este același lucru: era necesar. Interesul era unul comun”. Cei care „l-au lansat” pe Gigi au trecut deja pe la închisoare sau sunt în pericol să ajungă acolo. Însuși Viorel Hrebenciuc, încolțit de DNA cu dosare grele, a făcut cunoștință cu arestul preventiv. Acea lume politică a lui Gigi Becali a dispărut. Nu mai există nici măcar opțiunea Adrian Năstase, pentru a rezolva cu un singur telefon toate neplăcerile.

În această conjunctură, pare că niște lupi tineri, simțind că dinozaurul e sleit, au început să-i dea roată. Cheia de boltă a planului – că tot vorbim de „constructori” – pare această aparentă slăbiciune juridică a lui Becali. Poate fi călcâiul lui Ahile unde sunt ispitiți să țintească aceia care vor să ia Steaua. Pașii li se par clari: dacă avocații spun că se poate obține în instanță eliminarea FCSB din competiții, se va înființa o societate pe acțiuni. Aceasta va achiziționa la licitație marca Steaua de la CSA Steaua. Apoi, cu acest drept legal, noua Steaua SA va notifica forurile interne și internaționale, reclamând locul FCSB. Refuzul ar fi urmat de o acțiune în instanță. Lucrurile sunt simple. Cei care au pus la cale planul spun că mizează, pentru început, pe un buget de 6 milioane de euro cu care să se achiziționeze jucători. În conducerea executivă ar trebui să se afle foste glorii ale Stelei. Sunt pomenite numele lui Adrian Ilie ca președinte executiv și Dan Petrescu antrenor. Rămâne de văzut dacă aceștia mai și vor sau dacă au încredere în acest demers.

E imposibil de estimat cât de realist este planul de mai sus. Nici măcar nu știm acum dacă oamenii care l-au conceput sunt capabili să-l pună în practică. Pare însă clar că aceștia au intuit un potențial de afaceri substanțial aici. Potențial pe care Becali l-a neglijat. Pentru Gigi, cel care în 2006 a vrut să iasă din țară, la meciul cu Southampton, cu o sacoșă de bani pentru că „băncile sunt Diavolul” și „nu am încredere în carduri”, marketingul, cultivarea relației cu suporterii și campaniile de imagine sunt termeni din Star Trek. Becali rămâne în 2015 egal cu el însuși dintotdeauna: frust și intuitiv.

„Meciul” nu e, însă, jucat. Iar demonstrația de forță pe care a făcut-o vineri Gigi demonstrează asta. Cei care vor să-i ia El Dorado, cum chiar el s-a exprimat, par să-l ia la preț mic pe negustorul de pământuri. Și s-ar putea să-i coste.

Acum 1.000 de ani, sofisticații bizantini constatau uimiți că răsculații din zona Bulgariei, păstori și agricultori, nu înțeleg cum vine treaba cu bogăția care nu se vede. Acei locuitori de la sud de Dunăre voiau să știe: ai oi? Câte? Ai pământ? Cât? Dacă nu ai nici oi, nici pământ, nici alte lucruri vizibile, ci doar niște obiecte sferice de metal, cum poți să te pretinzi bogat? Îți dau acești bănuți de mâncare? Dau lapte? Dau carne? Poate ieși ceva din ei dacă-i răsădești în pământ?

Disprețuitori, bizantinii au concluzionat că au de-a face cu niște oameni nu primitivi, ci săraci cu duhul. Infaturarea aceasta a dus, ulterior, la subestimarea inamicului și pierderea războiului cu această populație simplă. Așa au intrat pe ușa din față a istoriei frații Asan și Petru. Adică vlahii, neamul lui Gigi.

sursă video: www.gandul.info

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături de iubita româncă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături…
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un club de TOP din Europa
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Un fenomen meteorologic rar a băgat în spital 50 de persoane, la Cluj-Napoca. Ce alte zone au fost afectate
Un fenomen meteorologic rar a băgat în spital 50 de persoane, la Cluj-Napoca. Ce alte zone au fost afectate
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Ce a putut face David Popovici zi de zi în ultimii doi ani înainte să îşi cumpere un bolid de 150.000 de euro
Ce a putut face David Popovici zi de zi în ultimii doi ani înainte să îşi cumpere un bolid de…
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce contează!”
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce…
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și în filme
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și…
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au…
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×