JO 2016 | Vine ora scadenței pentru sport! România are o cifră incredibil de mică de sportivi calificați până azi: 27. Ungaria are deja asigurat un număr dublu de bilete. De la ce discipline poate veni salvarea

Redactor:
Marius Hutu
JO 2016 | Vine ora scadenței pentru sport! România are o cifră incredibil de mică de sportivi calificați până azi: 27. Ungaria are deja asigurat un număr dublu de bilete. De la ce discipline poate veni salvarea
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a încheiat Campionatele Mondiale de gimnastică de la Glasgow cu 2 medalii, una de argint obținută de Marian Drăgulescu la sărituri și alta de bronz cucerită de Larisa Iordache la individual compus. Statistic, delegația țării noastre a fost la același nivel cu întrecerea din 2014, când Larisa Iordache a revenit de la Nanning (China) cu alte două medalii de argint. Pe fapte însă, participarea la Glasgow a fost cea mai slabă din istoria gimnasticii românești. Sportivele tricolore nu au prins finala pe echipe, o premieră negativă, au ratat calificarea directă la Rio 2016 și nu au ajuns nici măcar într-o finală pe aparate! Marian Drăgulescu a fost excepția în finala de la sărituri pentru că nici echipa masculină, în ansamblul ei, nu și-a depășit condiția în calificări.

Eșecul înregistrat de gimnastica românească a ieșit în evidență, însă reflectă de fapt situația întregului sport românesc. Cea mai vie dovadă este numărul de sportivi calificați în acest moment pentru Rio, 27! O cifră încredibil de mică, dacă ne raportăm la delegațiile prezentate de România la precedentele ediții. Cu excepția Mondialelor de handbal feminin și haltere, toate celelalte competiții majore din acest an, care au fost criterii de calificare la JO, s-au încheiat. Este adevărat, numărul sportivilor români va crește în primăvară, când se trage linia la diverse discipline individuale în care contează ierarhiile mondiale (scrimă, judo, tenis, tenis de masă) sau mai sunt programate întreceri preolimpice de calificare (gimnastică, handbal, lupte), dar chiar și așa, România va fi departe și de ce a deplasat la Londra, în 2012, unde a avut și cea mai slabă reprezentare din ultimii 40 de ani, cu doar două titluri olimpice (Alin Moldoveanu – tir, Sandra Izbașa – gimnastică).

Cum a fost reprezentată România după 1990 la Jocurile Olimpice, din punct de vedere numeric

  • 2016 (Rio)                   27 sportivi la 7 sporturi (procesul de calificare nu s-a încheiat)
  • 2012 (Londra)          105 sportivi la 15 sporturi
  • 2008 (Beijing)          102 sportivi la 16 sporturi
  • 2004 (Atena)            108 sportivi la 16 sporturi
  • 2000 (Sydney)         156 sportivi  la 15 sporturi
  • 1996 (Atlanta)          168 sportivi  la 15 sporturi
  • 1992 (Barcelona)    179 sportivi la 16 sporturi

După înlăturarea regimului comunist, în 1989, România nu a plecat niciodată la o ediție a Jocurile Olimpice cu o delegație mai mică de 100 de sportivi! La edițiile desfășurate în Barcelona, Atlanta, Sydney și chiar Atena și Beijing (Constantina Diță și echipajul de canotaj Georgeta Andrunache / Viorica Susanu, medaliate cu aur în 2008 au crescut la rândul lor într-o altă „școală”), sportul românesc a cules roadele investițiilor și programelor de pregătire începute și desfășurate în regimul lui Nicolae Ceaușescu. Din 2012, România a început să se „hrănească” din ceea ce a produs pentru sport după 1990, adică aproape nimic! Medaliile olimpice au fost roadele unor excepții, în niciun caz obținute în urma unor strategii, a unor investiții, a unor programe!

La JO de la Londra, COSR a raportat 9 medalii, dintre care 2 de aur. La Rio, bilanțul s-ar putea să fie și mai slab. Cel puțin premisele nu sunt deloc încurajatoare. Cu excepția lui Marian Drăgulescu, care a devenit al 27-lea sportiv român calificat pentru JO 2016, niciun reprezentant, echipaj care are asigurată prezența la competiția supremă nu este în acest moment și candidat la un podium olimpic.

Sportivii români calificați până în prezent la Jocurile Olimpice

  • Atletism (9 sportivi): Marius Ionescu (maraton), Marius Cocioran (50 km marș), Mihai Donisan (săritura în înălțime), Marian Oprea (triplusalt), Andrei Gag (aruncarea greutății), Bianca Răzor (400 metri), Florina Pierdevară (800 metri), Claudia Ștef (20 km marș), Alina Rotaru (lungime)

  • Box (1 sportiv): Mihai Nistor (categ. supergrea)
  • Gimanstică (1 sportiv): Marian Drăgulescu
  • Kaiac-canoe (6 sportivi): K4 – 1.000 metri, masculin (Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Petruș Gavrilă); K2 – 500 metri, feminin (Roxana Borha, Elena Meroniac)
  • Canotaj (8 sportivi): dublu rame fără cârmaci, feminin (Cristina Grigoraș, Laura Popa); dublu rame fără cârmaci, masculin (Cristi Pîrghie, George Palamariu); patru rame fără cârmaci, masculin (Dragoș Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Cozmiuc, Andrei Gontaru)
  • Natație, Barem A (1 sportiv): Robert Glință (înot, 100 metri spate)
  • Lupte (1 sportiv): Alin Alexuc Ciurariu (greco-romane, categ. 98 kg)

România contează pe alte câteva calificări logice la Rio 2016, dar lista nu este prea lungă pentru calificabilii din 2016.

Gimnastică artistică: turneu de calificare 16-24 aprilie

Rezultatele obținute de echipele României în cadrul celei de-a 46-a ediții a Campionatului Mondial de Gimnastică de la Glasgow, atât la feminin (locul 13), cât și la masculin (locul 14), lasă o ultimă șansă de calificare tricolorilor, în turneul test de la Rio. România va  înscrie cinci gimnaste și cinci gimnaști pentru a obține calificarea cu echipa la Rio (cu cinci sportivi). În cazul în care ratează primele patru locuri în concursul test, România va putea înscrie un singur gimnast și o singură gimnastă în concursul olimpic.

Practic, echipele clasate pe locurile 9 – 16 la Glasgow intră în competiție directă pentru patru bilete pentru Rio. Brazilia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Coreea și Elveția sunt adversarele echipei feminine României în care sunt așteptate, alături de Larisa Iordache, Laura Jurca și Diana Bulimar piese grele, precum Cătălina Ponor și Sandra Izbașa. La masculin, Germania, Franța, Olanda, Ucraina, Spania, Canada și Belarus vor fi adversarii lui Drăgulescu & Co.

Tenis (de câmp): calificații se decid după Roland Garros

Simona Halep este cea de care se leagă multe dintre speranțele României pentru o medalie cât mai strălucitoare. Calificații la Rio se decid pe baza clasamentului mondial publicat pe 6 iunie 2016, în lunea imediat următoare turneului de la Roland Garros. România poate prezenta o echipă puternică în acest sport, meciurile urmând a se disputa pe suprafață rapidă, deși jucătorii brazilieni iubesc de regulă zgura. Primele 56 de jucătoare în ierarhia WTA se califică automat la Rio, în limita a patru locuri per națiune, în proba de simplu, acestea fiind așteptate să evolueze și la dublu. Simona Halep, al cărei cel mai bun rezultat în turneele de Mare Șlem în 2015 a venit la US Open, și Monica Niculescu (cu două titluri câștigate după luna iunie, finală pe iarbă și parcurs până în optimi la Wimbledon), vor puncta cu o zestre importantă de puncte din finalul lui 2015, iar Irina Begu a demonstrat constanță în ultimele două sezoane, justificând așteptările de calificare la Rio. Primele două rachete ale României nu au emoții nici din punct de vedere al criteriului de trei participări în competiția pe echipe a tenisului feminin, însă Monica Niculescu trebuie să joace în duelul România – Cehia, în primul tur al Grupei Mondiale a Fed Cup, în weekend-ul 6-7 februarie 2016.

La simplu masculin, șansele de calificare ale tricolorilor sunt minime, chiar dacă ITF are la dispoziție 6 wild-card-uri, alte două bilete de intrare pe tablou fiind rezervate de Comitetul Olimpic Internațional pentru jucători reprezentând țări mici. România are însă motive să spere la o reprezentație puternică la dublu masculin. Horia Tecău va păstra, la ora la care se trage linie pentru calcularea calificaților la Rio, punctele aferente titlului de la Wimbledon, iar poziția constănțeanului în Top 10 este destul de stabilă. Jucătorii de dublu aflați în Top 10 pe 11 iunie 2016 sunt automat califcați la Rio, și pot forma echipă cu orice jucător înscris în clasamentul ATP. Horia Tecău și Florin Mergea și-au anunțat deja intenția de a juca împreună la Rio.

Scrimă: verdict în aprilie, România pierde din start o șansă, pentru că la Rio finala masculină la sabie echipe iese din program

România are pretenții la aur și la podium în concursul de scrimă, principalele guri de tun fiind spada – feminin și sabia – masculin. Clasamentul mondial este principalul criteriu de calificare, iar calificatele se stabilesc pe baza ierarhiei de pe 4 aprilie 2016.  

Cu trei etape de Cupă Mondială rămase în programul echipelor de spadă (Nanning – 15 noiembrie, Barcelona – 24 ianuarie și Buenos Aires – 14 februarie), cvartetul României este în grafic pentru calificarea directă. România ocupă locul doi în clasamentul echipelor de spadă, în urma Chinei, având un avantaj de 104 puncte în fața locului 4 – Rusia și de 130 de puncte de Suedia – locul cinci. Primele patru echipe în topul mondial se califică automat la Rio, la fel și echipa europeană cel mai bine clasată în intervalul 5 – 16. Pentru cvartetul de spadă al României se dă o bătălie internă acerbă: fostul lider mondial Ana-Maria Popescu (fostă Brânză), recent-revenitele pe planșă Simona Gherman, Loredana Dinu, Anca Măroiu, campioana națională din 2015 – Simona Pop și Amalia Tătăran, sunt candidate la unul dintre locurile pe planșă.

În concursul individual, 24 de sportive calificate cu echipa la Rio au acces direct, restul sportivelor având varianta de a se califica prin prisma clasamentului mondial individual mondial – două locuri, clasamentul la nivelul Europei – alte două locuri, plus un turneu separat de calificare. Ana Brânză și Simona Gherman au mari pretenții la aur și la individual.

Din păcate, la Rio 2016, concursul pe echipe de la sabie masculin nu se regăsește în program, privând România de o posibilă prezență pe tablou, în condițiile în care cvartetul antrenat de Mihai Covaliu era la o poziție distanță de locurile eligibile pentru un bilet olimpic. Scrima are programate 10 probe la Olimpiadă și, prin rotație, două probe sunt sărite din schemă. Tiberiu Dolniceanu este însă ca și calificat la individual, fiind al patrulea sabrer al lumii în acest moment. La Rio merg automat primii 14 sabreri din ierarhia mondială, plus primii doi europeni înafara liniei, alte patru locuri fiind rezervate Europei la capătul unui concurs de calificare.

Tenis de masă: campioana europeană Samara așteaptă confirmarea participării olimpice, pe 1 ianuarie

Ierarhia mondială de la data de 1 ianuarie 2016 este criteriul principal de califcare la Rio 2016, primii 22 de jucători și respectiv jucătoare, obținând automat calificarea, în limita a două locuri per națiune. Eliza Samara, campioană europeană în urmă cu o lună, este ca și calificată, de pe poziția a 19-a a clasamentului mondial. 12 turnee de calificare vor întregi lista calificaților de la individual.

Similar, Adrian Crișan (locul 29 – dar având în față opt sportivi din China) are mari șanse de a prinde direct competiția individuală.

16 echipe de câte trei sportivi vor lua startul la Rio. Echipa numărul unu a fiecărui continent este automat calificară, alte nouă poziții fiind determinate astfel: țările care au doi sportivi calificați la simplu aduc un aln treilea sportiv, apoi națiunile cu cei mai bine clasați sportivi în ierarhia individuală de simplu completează câte o echipă.

Judo: formulă standard pentru România

Ierarhia mondială publicată pe 30 mai 2016 va stabili în mare măsură sportivii prezenți la Rio: 22 de sportivi calificați automat (masculin) și 14 judoka (feminin), cu un singur sportiv per națiune, la fiecare categorie. În condițiile în care clasamentul mondial acoperă rezultatele ultimilor doi ani, modificările care mai pot apărea sunt minime. Astfel, România i-ar putea trimite în concursul olimpic pe Daniel Natea (locul 19 la categoria + 100 kg), Monica Ungureanu (locul 9 la categoria – 48 kg), Andreea Chițu (lider mondial la categoria – 52 kg) și Corina Căprioriu (locul 2, la categoria – 57 kg).

Tir: turneu de calificare 23 – 27 februarie 2016

Sportul care a dat României primul campion olimpic la ediția Londra 2012 a Jocurilor oferă ultima șansă de calificare sportivilor europeni, la Campionatul European de tir, 10 m, programat în perioada 23 – 27 februarie 2016. Alin Moldovan, campionul în exercițiu la pușcă cu aer comprimat, 10 m, poate obține biletele pentru a treia ediție consecutive a Jocurilor Olimpice. Sportivul antrenat de Marin Olimpiu și Sorin Babii a terminat de fiecare data în top 5 la JO (locul 4 la Beijing, locul 1 la Londra).

Natație: cu Norbert Trandafir, recordmen național la 50 și 100 m liber retras, situația este neagră

Alexandru Coci este sportivul care mai poate emite pretenții la calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportivul Universității din Alabama (SUA) are trecuți ca timpi de referință pe pagina de prezentare pregătită de americani timpi sub baremele A stabilite de FINA pentru probele de 100 m (47:35 timpul lui Coci, 52:36, baremul olimpic) și 200 m spate (1:45,43 timpul lui Coci, 1:56,97 baremul olimpic). Pentru moment, patru sportivi au barem B, dar prezența lor la Rio depinde de o decizie a COSR.

Atletism: nouă calificați, șase în așteptare

Sportul care deja punctează cu cei mai mulți tricolori calificați la Londra poate aduce și atleți în delegația României la Rio.

Mirela Lavric (24 ani), dublă campioană mondială pe distanța de 800 m în competițiile rezervate juniorilor, a depășit cea mai grea perioadă a vieții și chiar dacă, deocamdată, în 2015 nu a alergat în mai puțin de 2:03,00 cele două ture de stadion, baremul olimpic  de 2:01,00 îi este accesibil în primăvară (cel mai bun rezultat al carierei – 1:59,74 – stabilit în 2012).

Cristina Bujin (27 ani) a fost la un centimetru de asigurarea baremului olimpic în proba de triplusalt (14,20), în startul lui 2015. Sportiva antrenată de Bogdan Tudor și dublu legitimată de CS Farul și Steaua și-a stabilit cea mai bună performanță a anului 14,19 m, la finalul lunii mai, la Pitești, însă o accidentare la tendon i-a afectat evoluțiile ulterioare, inclusiv la Campionatul Mondial de la Beijing. Rio 2016 este însă marele său obiectiv și întreaga pregătire a lui 2016 va viza atingerea acestui obiectiv.

Florentina Marincu (19 ani), campioană europeană de juniori la lungime, a fost revelația Campionatului Mondial de la Beijing, pentru delegația României, calificându-se în finala mondială. Deși în ultimul act a depășit toate cele trei încercări, părăsind lupta la jumătatea concursului, Marincu a atins în carieră cei 6,70 m reprezentând baremul olimpic (6,71 m – în 2014, la București).

Daniela Stanciu (28 ani), campioana României la înălțime, are cel mai bun rezultat al carierei 1,94 m – sinonim cu baremul olimpic.

Angela Moroșanu (29 ani) ar putea prinde a patra ediție a Jocurilor Olimpice. Debutantă în ștafeta de 4×400 m, în 2004, la Atena, Moroșanu a fost semifinalistă în 2008 la 400 m garduri și și-a trecut în palmares și o prezență la Londra, în 2012. 53,85 este cel mai bun rezultat al carierei sale la 400 m garduri, iar baremul olimpic este fixat la 56,20.

Bianca Perie (25 ani) este într-o luptă contracronometru pentru recăpătarea formei sportive, după ce a devenit mamă. Dublă participantă la Jocurile Olimpice, unica cvadruplă campioană mondială de juniori din sportul românesc a născut chiar în acest an, dar își dorește cu ardoare să prindă biletul pentru Rio. 71 m este performanța necesară pentru calificarea la ciocan, iar Bianca are cel mai bun rezultat 73,52 m.

Handbalul poate salva numeric delegația României

Delegația României ar putea mai aproape de pretenții, măcar din punct de vedere numeric, dacă echipa națională de handbal feminin va trece cu bine de Campionatul Mondial, apoi de turneele preolimpice. Calificarea directă la Rio o obține doar dacă va câștiga titlul mondial în decembrie, în Danemarca, greu însă de crezut acest lucru.

În cazul în care handbalul va reveni la JO după o pauză de 8 ani, atunci delegația României pentru Rio ar spori cu 15 fete. Astfel, și numărul total de sportivi calificați s-ar apropia de 80-90. 

Nu în ultimul rând, echipajul de 8+1 canotaj încă mai speră să ajungă la Rio, fiind într-o competiție pentru ultimul loc cu Olanda. România mai poate califica sportivi la ciclism, haltere, tir cu arcul.

Ungaria, număr dublu de sportivi calificați la această oră

România stă destul de slab la numărul de sportivi calificați în acest moment. Spre exemplu, țara vecină Ungaria are un bilanț de 57 de sportivi care au obținut deja biletele pentru Rio. 

Cum stau mai multe țări europene în acest moment:

  • România      27 sportivi
  • Ungaria        57 sportivi
  • Rusia         170 sportivi
  • Spania         91 sportivi
  • Franța        169 sportivi
  • Portugalia   45  sportivi
  • Polonia        81 sportivi 
  • Olanda       130 sportivi
  • Belgia           46 sportivi
  • Germania   228 sportivi
  • Grecia            50 sportivi
  • Ucraina          95 sportivi
  • Belarus          63 sportivi
  • Bulgaria         25 sportivi
  • Croația          36 sportivi
  • Italia              130 sportivi

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mama lui Armando, tânărul de 27 de ani mort în accidentul din Ploiești, nu știe că fiul său nu mai este în viață 😲
Mama lui Armando, tânărul de 27 de ani mort în accidentul din Ploiești, nu știe că fiul său nu mai…
Vrea să plece de la FCSB
Vrea să plece de la FCSB
Irina este tânăra care a murit fulgerător într-un tramvai din Iași. Ce au descoperit medicii legiști
Irina este tânăra care a murit fulgerător într-un tramvai din Iași. Ce au descoperit medicii legiști
FCSB, probleme grave pentru meciul cu Hoffenheim: trei titulari, printre care vedeta echipei, ratează partida
FCSB, probleme grave pentru meciul cu Hoffenheim: trei titulari, printre care vedeta echipei, ratează partida
Daniel Popa, ofertat de o echipă din Superligă! Unde ar putea ajunge atacantul de la FCSB
Daniel Popa, ofertat de o echipă din Superligă! Unde ar putea ajunge atacantul de la FCSB
Becali a reuşit un nou transfer de top şi i-a râs în nas marelui său rival:
Becali a reuşit un nou transfer de top şi i-a râs în nas marelui său rival: "Dădeam şi mai mult…
Aurel Moldoveanu este alt om după operații estetice. Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare SOCANTA
Aurel Moldoveanu este alt om după operații estetice. Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare SOCANTA
BREAKING NEWS. Verdictul oficial se află în câteva ore
BREAKING NEWS. Verdictul oficial se află în câteva ore
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
Un român a câştigat despăgubiri de 15 milioane de euro în instanţă, după ce a fost expropriat în 2020 de primărie
Un român a câştigat despăgubiri de 15 milioane de euro în instanţă, după ce a fost expropriat în 2020 de…
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea! Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!
Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea! Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: Era pe şantier şi a…
Monica Tatoiu, atac la Gigi Becali! Nu s-a mai abținut: „ Are un interes financiar acuma…”
Monica Tatoiu, atac la Gigi Becali! Nu s-a mai abținut: „ Are un interes financiar acuma…”
Doliu uriaș azi. A murit o legendă a muzicii din România: Să cânți frumos îngerilor, cum o făceai aici
Doliu uriaș azi. A murit o legendă a muzicii din România: Să cânți frumos îngerilor, cum o făceai aici
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după…
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Trei jucătoare românce nominalizate pentru echipa ideală EHF EURO 2024
Trei jucătoare românce nominalizate pentru echipa ideală EHF EURO 2024
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
×