Vitaly Mutko, ministrul sportului în Rusia, a avut miercuri o nouă reacție, după ce Angenția Mondială Anti-Doping (WADA) a recomandat IAAF să suspende Rusia la următoare econcursuri internaționale de atletism, inclusiv la Jocurile Olimpice din 2016!
„Se dorește practic eliminarea unui concurent important și de a murdări imaginea unei țări”, a susținut Vitaly Mutko, conform agenției de știri Ria Novosti. Ministrul sportului rus a mai susținut că „sportivii cinstiți nu ar trebui să sufere din cauza celor care au încălcat legea” și faptul că exclude posibilitatea unei suspendări a țării sale. „IAAF (n.r. forul internațional de atletism) va proteja interesele sportului și sportivilor”.
104 atleți a avut Rusia la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, întreaga delegație cucerind 17 medalii pe Stadionul Olimpic
20,98 la sută din medalii au asigurat atleții ruși din zestrea totală a țării lor la JO de la Londra 2015
Din raportul WADA a reieșit faptul că inclusiv Mutko a fost complice la scandalul de dopaj instituționalizat. Ministrul sportului este și șeful Comitetului de Organizare al Cupei Mondiale de fotbal din 2018.
Diack, fostul președinte IAAF care a luat șpagă de peste 1 milion de euro, a demisionat de la CIO
Lamine Diack, fostul președinte al IAAF, acuzat că a luat mită peste 1 milion de euro pentru a amâna luarea unor sancțiuni împotriva sportivilor ruși care s-ar fi dopat, a demisionat de la Comitetul Internațional Olimpic. Acesta fusese suspendat provizoriu marți seara din calitatea de membru de onoare al forului respectiv. Oficialul de 82 de ani a fost președinte al Federației Internațioanle de atletism pentru o perioadă de 16 ani (1999-2015).
Alptekin Asli, șantajată cu 500.000 de dolari. Nu a acceptat și a fost suspendată 8 ani!
Lyon Capitale a obținut niște date din ancheta care îl vizează pe Lamine Diack. Conform unui raport, lideri de înalt rang ai IAAF au instituit începând din 2011 un sistem de corupție, șantaj și obținere de fonduri din partea atleților dopați din Rusia și Turcia! În timpul anchetei care vizau atleții ruși, agenții WADA au descoperit un nou caz, cel al atletei turce Alptekin Asli, campioană olimpică la Londra în proba de 1.500 de metri
Aceasta ar fi fost, de asemenea, „victima unui șantaj orchestrat de familia Diack”, după cum susține Lyon Capitale. Fiul fostului președinte IAAF i-ar fi pretins 500.000 de dolari pentru a acoperi un alt caz de dopaj. Sportiva a refuzat să plătească această sumă, astfel că a suportat o sancțiune grea: 8 ani de suspendare și retragerea medaliei de aur de la Londra 2012!
Sportiva rusă Liliya Shobukhova, câștigătoare a maratoanelor de la Londra și Chicago, a fost nevoită la rândul ei să facă trei plăți în valoare de 569.000 dolari între ianuarie și iulie 2012 pentru a fi acoperit un control pozitiv. În cele din urmă, nu s-a putut împiedica suspendarea ei, care s-a încheiat în vara acestui an.
Maratonista a avut, de asemenea, o reacție în urma scandalului de dopaj: „Eu nu înțeleg recomandarea WADA de a suspenda Rusia din toate competițiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice. Cum poate fi eliminat un atlet tânăr, care nu a făcut nimic greșit, să concureze la Jocurile Olimpice? Dar ce se întâmplă cu oficialii? Aceștia trebuie pedepsiți, nu noi sportivii!”
„Care ar fi numărul adecvat de sportivi dopați pentru o rușine națională ? Zece, poate!”
Jurnalistul britanic Martin Samuel este de părere că actualul președinte IAAF, Sebastian Coe, trebuie să scoată pistol și să facă curățenie pentru un nou început! Acesta a relatat și un episod care a valorat 900 de lire sterline pentru câteva amintiri. Acum se dovedește că a plătit scump pentru a urmări niște sportivi care nu au câștigat pe merit!
„În 10 august 2012 am fost nevoit să cumpăr cele mai scumpe bilete la un eveniment sportiv pentru a-mi plasa soția și fiul în interiorul Stadionului Olimpic. Am plătit 900 de lire sterline. O dată în viață, ne-am gândit că merită pentru niște amintiri care să dureze. Acum știm că Asli Cakir Alptekin a fost suspendată pentru dopaj, iar acum după ultimele dezvăluiri privind Rusia, nu știu câte legimitate mai are medalia de aur a Tatyanei Lisenko. Ea fusese suspendată doi ani, în 2008, pentru dopaj. Ea a doborât un record olimpic în acea noapte la aruncarea ciocanului sau poate a comis un act de sabotaj, după datele prezentate de WADA. Nu ai foarte multe amintiri în aceste zile pentru 900 de lire sterline plătite”, a relatat jurnalistul de la Daiy Mail.
Jurnalistul britanic a mai precizat că IAAF ar trebui să introducă anumute limite, considerând că fiecare țară are ticăloșii săi: „Care ar fi numărul adecvat de sportivi dopați pentru o rușine națională ? Zece, poate! Dacă o țară are mai mult de 10 sportivi care nu trec testul anti-doping în decursul a 12 luni, aceasta ar trebui suspendată cel puțin un an pentru a se face curățenie. Apoi, în cazul în care o națiune întreagă riscă o suspendare, cu siguranță că și informațile ar putea veni mai ușor către IAAF, care ar putea oferi și > informatorilor. Adică, în cazul în care o echipă a fost suspendată, sportivii să scape de pedeapsă și să concureze sub steagul olimpic Independent”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER