În prezența a aproape 100 de persoane, colegi de echipă, prieteni și oficiali ai Federației Română de Handbal, Cristian Gațu a lansat joi, la Romexpo, cartea biografică scrisă de Horia Alexandrescu, denumită sugestiv „Steaua lui Gațu”.
Cristian Gațu a prins evenimentele din decembrie ’89, când a căzut și regimul comunist, din postura de vicepreședinte al clubului Steaua și șef al secției de fotbal. „Primul semnal mi-a venit de la Iosif Rotariu, care era acasă, la Timișoara, de unde m-a sunat în 16 decembrie ’89, întrebându-mă ce facem, dacă trebuie să se prezinte la club, în București. I-am spus să stea liniștit acasă, dar situația de acolo era deja complicată…A doua zi însă, cred că era duminică, eram împreună cu Tamara (n.red. – soția lui Cristian Gațu) la Cercul Militar, luând prânzul cu familia colonelului Gavrilă și, între altele, am discutat, desigur, despre zvonurile care circulau, că la mijloc ar fi mâna rușilor, că va cădea Ceaușescu și va veni Iliescu, că se va da drumul din pușcării tuturor hoților etc. Îți dai sema că vorbeam mai mult prin semne și că am continuat discuția îndeosebi pe scară, afară, când am plecat”, a povestit dublul campion mondial la handbal în 1970 și 1974.
Interesant este faptul că, pe 17 decembrie, Nicolae Ceaușescu era încă șeful statului. Prima apariție publică a lui Ion Iliescu a avut loc pe 22 decembrie 1989, în studioul Televiziunii române.
Puiu Iordănescu, reținut prin ordin venit direct de la Generalul Militaru
În capitolul „Decembrie ’89 sau revoluția trăită în Ghencea. Cu Țopescu și Iordănescu”, Cristian Gațu a detaliat apoi cu lux de amănunte cum a petrecut acele zile de la sfârșitul anului ’89. „Nu doresc nimănui să trăiască orele și zilele lungi, de groază, pe care le-am trăit acolo, în timpul revoluției”, a spus Gațu în carte, care apoi a dezvăluit cum s-a răspândit informația că au dispărut …. „cadavrele” cuplului Ceaușescu și din ordinul cui a fost reținut actualul selecționer al României, generalul Anghel Iordănescu.
De remarcat faptul că imediat după Revoluție, odată cu înlăturarea regimului comunist s-a dorit și desființarea cluburilor departamentale Steaua și Dinamo. Până la urmă acest lucru nu s-a produs, ci mai târziu echipele de fotbal s-au desprins de cluburile „mamă”.
Anghel Iordănescu era antrenorul Stelei din 1986, iar cu el pe banca tehnică a câștigat Supercupa României în 1987 și a jucat a doua finală de Cupa Campionilor, în 1989, cu AC Milan.
Avizul dat de Elena Ceaușescu înaintea finalei de la Sevilla, din 1986, dintre Steaua și FC Barcelona
Tot în „Steaua lui Gațu”, personajul central al cărții a relatat cum au ajuns în cele din urmă 1.000 de „turiști” la finala Steaua – FC Barcelona din Cupa Campionilor Europeni În 1986, Cristian Gațu a fost „implicat total în pregătirea parcursului european al echipei, atât din perspectiva responsabilităților care-mi reveneau pe linie de club, cât și sentimental, prin legăturile deja calde pe care le aveam și cu jucătorii, și cu Emy Jenei, ca și cu nea Ion Alexandrescu”, după cum a precizat.
„Atunci când mai era aproximativ o lună până la finală, ne-am trezit că Steaua nu își luase cota de bilete care i se cuvenea, potrivit regulamentului UEFA, în calitatea sa de finalistă. Or, regula spunea că aveam dreptul la… o treime din biletele de la meci, iar frumosul stadion Sanchez Pizjuan avea o capacitate de … 70.200 spectatori. I-am zis aceste lucruri colonelului Gavrilă, dar i le-am spus și lui Valentin Ceaușescu, căruia i-am adăugat și rugămintea jucătorilor, privind prezența soțiilor la finală. Ceea ce știu precis este că Valentin a vorbit în aceeași zi cu mama sa (n.r. Elena Ceaușescu), cea care a aprobat ca la partidă să poată asista și 1.000 de turiști români!”, a dezvăluit Cristian Gațu
Responsabil la vremea respectivă și cu partea de relații internaționale, Gațu avea ulterior să umble prin Spania pentru a intra în posesia celor 1.000 de bilete și să le răscumpere în primă fază fără a plăti contravaloarea acestora, întrucât „eu plecasem cu zero bani pentru acest capitol, la avansul destinat cheltuielilor….. am obținut 200 de bilete de la federația spaniolă, apoi încă 200 de la Real Madrid și încă 200 de la Lluis Nunez, șeful Barcei. Apoi, am recuperat 200 de la Betis și încă 200 de la principala sa adversară locală, Fotbal Club Sevilla. Așa s-au făcut cele 1.000 și nu-ți spun cum a trebuit să-i convingem pe toți că le vom plăti biletele…. după finală, din drepturile financiare cuvenite echipei noastre”.
„Steaua lui Gațu”, retragerea oficială din activitate a dublului campion mondial
În cartea biografică lansată joi, Cristian Gațu prezintă traseul pe care l-a urmat în lumea sportului, de la nici 7 ani, când a fost prezentat de tatăl său, Petre Gațu („părintele statisticienilor din soccerul românesc„), antrenorului Cornel Drăgușin, care pregătea la vremea respectivă piticii de la CCA, și până la începutul anului 2013, când a pierdut alegerile pentru șefia Federației Română de Handbal.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER