E a treia zi de dezvăluiri în cazul titlului luat de Unirea în 2009 și Dinamo a reacționat oficial la acuzele de blat făcute de antrenorul lui Dinamo față de un meci pe care, crede el, tot Dinamo a vrut să-l piardă. Și, culmea pentru fotbalul românesc, Dinamo nu acuză presa de minciuni! „Foarte bine că au apărut aceste lucruri, să se dezbată! Numai așa pot unii care au făcut nereguli să realizeze că lucrurile vor ieși la suprafață. Doamne ajută, să apară și alte detalii!”, a spus finanțatorul Ionuț Negoiță, inventatorul formulei New Dinamo.
Negoiță a venit în club în 2007, pe vremea vechiului Dinamo. „Un om de marketing de la mine era foarte bun prieten cu Mircea Copaci, omul de marketing de la Dinamo. Am decis să intru ca sponsor la club”. Inițial, Negoiță contribuia anual cu 300.000 de euro la bugetul lui Dinamo. Ulterior, suma s-a transformat în servicii oferite de firmele sale. Pe 24 mai 2009, sponsorul Negoiță a asistat la Urziceni la partida care a decis soarta campionatului. Clubul de care își asocia imaginea este acum acuzat de antrenorul readus de Negoiță la Dinamo că a cedat deliberat titlul. Negoiță spune: „Știu că a ieșit cu scandal. Cu tot felul de discuții și bănuieli după meci. Am auzit de la mai mulți varianta aproape integrală pe care am citit-o în ProSport”.
Ionuț Negoiță, alături de Mihai Teja, nepotul lui Ioan Becali, și Daniel Stanciu, fost angajat la firma de impresariat a fraților Becali. Teja și Stanciu au rezistat puțin la Dinamo
DIN EPISOADELE ANTERIOARE
Negoiță crede că varianta lui Rednic e plauzibilă: „E modul lor de lucru”
A cedat Borcea titlul, în complicitate cu prietenii său, verii Ioan, Victor și George Becali, și cu prietenii acestora, Gică Popescu și Dan Petrescu?
„Pare destul de plauzibil. Nu mă miră deloc. E plauzibil ca tipologie, ca mod de lucru pe care l-am bănuit și l-am văzut și în alte situații. Nu mă deranjează, din contră, mă bucură că se discută despre subiect și că Rednic l-a deschis . E foarte bine. Mulți, adică golanii care au făcut parte din gașca respectivă, or să spună: „Domn”e, nu aveți probe!”. Probabil că în anumite detalii nu sunt probe, dar nu suntem toți proști. Nu doar dacă ai probe, un subiect e adevărat, iar dacă nu ai probe, e fals”, spune Negoiță.
Timp de 6 ani, actualul finanțator a stat aproape de oamenii care conduceau clubul, dar – spune el – nu suficient de aproape încât să aibă acces la secretele lor: „Nu aveam acces la grupul lor restrâns. Nu mă interesa și nici nu mă potriveam cu ei. Stăteam în loja centrală. Ei erau un grup, cu Borcea, cu frații, cu Turcu, cu Walter”.
12 milioane de euro era suma minimă pe care ar fi câștigat-o Dinamo de la UEFA pentru participarea în grupele Champions League, dacă ar fi luat titlul în 2009
Practic, în ultimele luni, în media sau în tribunalele din România au apărut mărturii și dovezi că o parte din grupul menționat de Ionuț Negoiță lucra împotriva intereselor clubului Dinamo:
Ioan Becali, Cristian Borcea și Victor Becali, pe vremea când nu erau inculpați în Dosarul Transferurilor
Ionuț Negoiță vorbește, însă, și despre o altă înfrângere a lui Dinamo administrată de propriul președinte executiv, o înfrângere cu valoare de simbol pentru fanii clubului. „De când am intrat în fotbal, mi-am dat seama că până nu fac curățenie nu pot să o bat pe Steaua. Credeam că niște oameni care sunt plătiți la zi vor aprecia și vor fi loiali. De când s-au înrudit marii binefăcători ai fotbalului, Dinamo n-a mai bătut-o pe Steaua. Are legătură, e aceeași poveste”.
MOTIVAREA JUDECĂ‚TORILOR ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR
În privința inculpaților Ioan Becali, Cristian Borcea și Victor Becali, Curtea are în vedere perioada foarte întinsă a activității infracționale, numărul mare al actelor materiale cu referire la toate infracțiunile săvârșite în formă continuată, multitudinea de infracțiuni săvârșite în concurs real, valoarea extrem de mare a prejudiciului infracțional cauzat și modalitatea și împrejurările concrete de comitere a faptelor – forma extrem de elaborată în care inculpații au conceput și au pus în aplicare planul infracțional, faptul că inculpatul Becali Ioan a fost inițiatorul și principalul beneficiar, împreună cu inculpatul Victor Becali, al acestei activități ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea a avut o contribuție esențială, determinată de funcțiile de conducere deținute în cadrul clubului Dinamo București
Fără să pronunțe nume, Negoiță se referă la momentul în care George Becali a devenit nașul de cununie al teoretic rivalului Cristian Borcea, la nunta acestuia cu Alina Vidican. Evenimentul a avut loc pe 28 august 2011. Coincidență sau nu, ultima victorie a lui Dinamo asupra Stelei până acum o săptămână și jumătate fusese înregistrată înainte de nunta lui Borcea. Pe 25 aprilie 2011, Dinamo o învingea pe Steaua în Ghencea cu 1-0 prin golul lui Torje. De atunci, echipa din Ștefan cel Mare a fost învinsă de 9 ori și a reușit doar 3 egaluri.
„Meciul cu Urziceni a fost aranjat. Nu mă surprinde ce spune Rednic. Din păcate pentru cei care iubesc acest sport, sunt persoane în lumea fotbalului care distrug imaginea. Corupți, mafioți” Bruno Simao, fost fundaș Unirea
În această primăvară, după ultima înfrângere în fața Stelei (1-3), Negoiță l-a concediat pe Ștefan Bărboianu pe care l-a acuzat explicit că a trântit partida.
„Steaua a intrat în criză de timp și avea nevoie de ajutor. Și cine i-a ajutat? Un băiat care i-a mai ajutat. Vă vine să credeți că un jucător de 27 de ani a făcut două faulturi în aceeași fază sub ochii lui Balaj? Asta este golănie. Măselele stricate trebuie aruncate. Vă amintiți că Mititelu a spus că acest jucător este un trădător? M-a trădat pe mine, care-l plătesc. Și-a trădat colegii, care aveau 3.000 de euro primă. A trădat toată suflarea dinamovistă. N-a fost reziliere amiabilă, l-am dat afară”, a explicat Negoiță în mai 2015. Impresariat de frații Becali, Bărboianu fusese adus la Dinamo la dorința lui Cristi Borcea, în martie 2011, cu 3 luni înainte de finala Cupei României cu Steaua, în care și-a marcat un autogol stupid.
A donat Bucșaru la campania lui Băsescu din 2009?
Înapoi în 2009, la meciul Unirea – Dinamo. Sub protecția anonimatului, un fost investitor din fotbalul românesc comentează legăturile politice ale lui Bucșaru: „Era prieten bun cu Dorin Cocoș și cu Udrea. Cel mai probabil, o parte din banii pe care i-a câștigat din Liga Campionilor au fost direcționați spre campania electorală din 2009″.
Nu s-a vrut atunci campionatul. Tu ții minte că eu am spus că o să vin să antrenez gratis când pleacă Borcea!? Și i-am reproșat campionatul ăla pentru că mi s-a furat. Și atât, mai multe nu spun Mircea Rednic, despre meciul Unirea – Dinamo 1-0 din 2009
Nu ar fi o surpriză uriașă. În 2008, în anul în care a luat titlul și a mers direct în Champions League, Arpad Paszkany a contribuit cu 230.000 de euro la campania electorală PD-L, după ce cu un an înainte îi trimisese lui Traian Băsescu un memoriu în care reclama un abuz al DIICOT. „Rog analizați și rezolvare legală”, a fost recomandarea președintelui, aceeași ca în cazul lui Dumitru Bucșaru care îi scrisese în 2005 pentru a se plânge că nu primește 3 milioane de euro datorați de SN CFR SA dintr-un contract. La scurt timp, finanțatorul Unirii și-a primit banii. Dosarul lui Paszkany, în care era implicat și tatăl său, nu a fost deschis de DIICOT.
Un jucător de la Dinamo a povestit pentru ProSport că Borcea a fost supus unor presiuni mari înainte de meciul de la Urziceni. O surpriză imensă vine, însă, dintr-o direcție cu totul neașteptată.
Asta surpriză: Dragomir spune că a fost „meci strâmb”
Timp de aproape 20 de ani, Dumitru Dragomir a trimis ziariștii la plimbare atunci când îl întrebau despre blaturile din campionatul pe care îl conducea din calitatea de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. „Fugiți, băi, fraților cu prostiile!”, era expresia lui favorită în emisiunile TV. ProSport l-a contactat săptămâna trecută, înainte de a publica primul episod din seria dedicată meciului Unirea – Dinamo, iar Dragomir a avut o poziție similară celor din trecut: „E o vrăjeală ce zice Rednic. Lăsați-mă-n pace! Eu țin cu el, dar nu-l cred. A simțit numai el? Tot neamul e nesimțit și a simțit numai el…”.
După două zile și două episoade pline de mărturii legate de posibila trucare a meciului, fostul șef al Ligii și-a schimbat declarația: „Singurele meciuri pe care le-am simțit că sunt „strâmbe” au fost ăsta de la Urziceni și Ceahlăul – Dinamo. Nu mai țineți voi minte, dar am făcut atunci scandal cu Mircea Sandu. Am simțit că sunt strâmbe, dar nu am descoperit nimic”. Galamaz și Bucșaru celebrează titlul din 2009. Dragomir spune că meciul care a decis titlul a fost „strâmb”
Când spune Dragomir ce crede cu adevărat? Duminică sau marți?
Dacă este reală, ultima mărturie este cu adevărat istorică. Au trecut 13 ani de la un moment care putea schimba fotbalul românesc, dar care s-a transformat într-o mare farsă.
Pe 10 martie 2002, la Procesul Etapei, Dumitru Dragomir se dezlănțuia în prima și ultima – până ieri – mărturie despre un blat petrecut în curtea sa. Se întâmpla a doua zi după un Ceahlăul – Dinamo 1-2, indicat în avans de rivalii de la Steaua ca fiind trucat. În cronica partidei din ProSport, Cătălin Tolontan titrase „Meciul dinainte jucat”.
„La Piatra Neamț a fost noncombat. Vă mărturisesc că am discutat de două-trei ori cu președintele Mircea Sandu, în timpul meciului, și amândoi eram foarte supărați că nu se juca mai nimic acolo”, a început Dragomir, în direct. Contrat de Gheroghe Ștefan, viitorul om politic PD-L și actualul acuzat în Dosarul Microsoft, șeful LPF a ezitat, dar a terminat în forță, într-o declarație cu iz de autodenunț: „Nu mai sunt dispus să vă acopăr pe niciunul”.
Scandalul iscat de această declarație a dus la o măsură fără precedent. Comitetul Executiv a decis depunctarea celor două formații cu câte 3 puncte. La Apel, decizia a fost întoarsă, iar cazul a fost îngropat.
Pagina doi din ProSport în 11 martie 2002. Dragomir era pornit împotriva blaturilor. S-a liniștit Ce a declarat Dragomir la Procesul Etapei
Totuși, în acele zile, în presă au transpirat mai multe informații despre blaturi făcute de Dinamo și Steaua. Pe adresa ProSport, a venit o casetă audio care conținea înregistrarea unor discuții între finanțatorul de la FC Onești, Nicolae Puiu, și oficiali de la Dinamo. Unul dintre ei era Cristi Borcea, iar Puiu îi cerea banii de la un meci aranjat.
Stenograma discuției poate fi citită mai jos.
Legăturile dintre Cristi Borcea și Gheorghe Ștefan, altele decât cele de la meciul indicat de Dragomir și taxat de ziariști, sunt binecunoscute în lumea fotbalului. Cei doi erau asociați, scrie media, într-un business cu GPL. La începuturile Crimbo Gaz, firma care se ocupa cu îmbutelierea și comercializarea gazului lichefiat, unul dintre primele puncte din provincie în care Borcea făcea afaceri era Piatra Neamț, orașul în care Ștefan a fost primar între 2004 și 2014. Pielea de pe scaunul din biroul primarului avea culoarea portocalie, de la portocaliul PD-L, partidul finanțat de Dorin Cocoș. E același Cocoș, partenerul de afaceri al lui Dumitru Bucșaru. Ștefan, zis și Pinalti, și Cocoș au stat 6 luni în arest în dosarul Microsoft.
Prietenul lui Bucșaru: „Ce zice Rednic sunt povești”
Tot portocalie e culoarea sub care a candidat Gheorghe Babagianu la funcția de primar al orașului Urziceni, în 2008. Deși a beneficiat de o campanie electorală în care a fost sprijinit inclusiv de Dan Petrescu și Mihai Stoica, prietenul din clasa a noua al lui Dumitru Bucșaru a pierdut. A rămas subprefect de Ialomița și, prin soția sa, patron al hotelului Royal, situat la mică distanță de stadionul campioanei surprinzătoare din 2009. E hotelul în care Unirea făcea cantonamentele, iar adversarele ei erau cazate cu o seară înainte de meciuri. Arbitrii stăteau și ei la Royal sau la o altă pensiune, proprietatea aceluiași Babagianu. Gheorghe Babagianu, un om important din județul Ialomița
Aromân, Babagianu a deținut și funcția onorifică de vicepreședinte la Unirea Urziceni. Contactat de ProSport, omul politic a dezmințit declarațiile lui Mircea Rednic. Înainte, l-a avertizat pe reporter că îi trântește telefonul în nas dacă este întrebat despre alte persoane:
Asta că s-au lăsat, că n-au vrut campionatul… Astea sunt povești. Le-am auzit și eu, cum să nu le aud!? Când a fost a doua oară să luăm campionatul, când a bătut CFR Cluj la Craiova… Stătea cineva până în minutul 90 să dea gol? Domnule, astea sunt numai aberații. Eu unul, cât am trăit în lumea fotbalului, nu am auzit de meci trucat, de aranjat, de vorbit cu jucători să se lase. Cred că Dan Petrescu, dacă ar fi auzit așa ceva, dacă ziceai de vreun fotbalist, îl dădea afară!
Era Urziceni o echipă sprijinită politic? Nu, exclus. Cine, dați-mi un exemplu!
Prietenii domnului Bucșaru… Vedeți-vă, domnule, de treabă! Eu nu am auzit așa ceva și nu am văzut oameni politici să vină la meci.
E greu că crezut că ar fi vrut să vină la meciurile Unirii. Și atunci? Stați puțin. Ce putea să facă omul politic? Spuneți-mi mie, concret! Vorbiți dumneavoastră cu domnul Iohannis să ajute pe Timișoara.
Poate să pună un președinte la Ligă. Domnul Ponta l-a pus Gino Iorgulescu. Și ce să facă la Ligă? Joacă tu fotbal și dă gol, să vezi. S-au dus vremurile alea de acum 30 de ani, 25 de ani, când bătea Dinamo cu 15-0. Scornicești. Alea, da! În ziua de azi, ce mai fac, mai fac arbitrii. Dar și ăia sunt oameni. Părerea mea. Nu cred că cineva își mai poate permite să facă ceva, să-și ia foloase necuvenite. Părerea mea că un astfel de om e nebun.
Babagianu este fascinat de amintirea antrenorului Dan Petrescu (foto EVZ, alături de Babagianu). Spre deosebire de prietenul său Bucșaru, care a anticipat titlul abia cu 6 luni înainte de a fi câștigat, politicianul a avut o premoniție mult mai devreme: „Sincer, am simțit că luăm campionatul când a venit Dan Petrescu (n.red. – 2006). Eu am stat mai mult pe lângă ei pentru că serveau masa la mine la restaurant și vreau să vă spun sincer că disciplină și devotament față de fotbal ca la Dan Petrescu nu am întâlnit la niciun antrenor. Au trecut mulți pe la Unirea Urziceni. Acest om când intra pe terenul de fotbal uita de prietenie, uita de amiciție, uita de tot”.
Nu se poate ca Urziceni să pună arbitrul spaniol (n.red. – Cesar Muniz Fernandez). Și acum toate se leagă când am văzut declarațiile. Bucșaru ăla avea datorii la Gigi Becali, la frații Becali, avea datorii la toată lumea. Era normal, că băiatul (n.red. – Bucșaru) nu avea de unde să returneze banii Mircea Rednic
Gheorghe Babagianu e zgârcit cu poveștile. Totuși, exemplifică profesionalismul lui Dan Petrescu prin două episoade amuzante: „La masă, odată, au întârziat Pădurețu și Dănălache. Toată lumea a stat în picioare în fața ușii 25 de minute până au venit ei. Ei, antrenori principali, secunzi, au stat în picioare până au venit ăia doi. Când au venit, au intrat la masă. Dan nu le-a zis nimic celor doi, dar vă dați seama cam ce le-au făcut colegii. Altă dată, la un antrenament, le spunea să nu joace la mișto. Să nu dea pase fanteziste. Unul dintre cei mai buni prieteni de-ai lui, Mara, a dat cu călcâiul și două etape nu a fost titular. A fost rezervă. Dan Petrescu s-a implicat și cu sufletul, profesionist”.
A uitat de întâlnirea cu verii Becali de la nunta fiicei sale?
Discuția curge spre prieteniile lui Dumitru Bucșaru din lumea fotbalului. În anul în care a câștigat titlul, fostul finanțator de la Unirea a fost fotografiat în repetate rânduri într-o cafenea din Dorobanți, acolo unde – potrivit oamenilor din club – juca table cu Victor Becali, cel care a fost condamnat împreună cu Cristi Borcea pentru prejudicierea clubului Dinamo. Victor și Ioan Becali erau impresarii multor jucători din Ștefan cel Mare care au intrat pe teren în mai 2009, la Urziceni.
Când ați intrat în fotbal, vă cunoșteați cu familia Becali?
Întrebarea e facilă. Bagabianu e aromân, la fel ca familia Becali. Răspunsul prietenului lui Bucșaru a fost ferm:
„Nu, cu niciunul. Nici înainte, nici după ce am intrat în fotbal. Cu Gigi Becali cred că am discutat de două sau trei ori când a jucat Steaua la Urziceni și a venit și a servit masa în restaurant la mine. Atât. „Bună ziua, bună ziua”. Cu ceilalți frați, niciodată nu am avut de-a face, au mai venit pe la meciuri și i-am văzut la oficială. „Bună ziua, bună ziua”. În rest, nu am discutat niciodată. Nu am avut afaceri, nu am avut prietenii”.
Curios este faptul că Babagianu și verii Becali au participat în iunie 2011 la aceeași nuntă. Fata politicianului din Urziceni, Oana Babagianu, s-a măritat cu nepotul verilor Becali, fotbalistul Hristu Chiacu. Cei doi au divorțat în 2014. Babagianu nu menționează, însă, acest eveniment pe lista întâlnirilor cu familia înrudită prin alianță, care are acum doi membri după gratii. Cei trei veri au participat la nuntă, iar George Becali a povestit într-o emisiune TV că acolo a și avut o discuție importantă cu Vasile Avram. Citiți cu atenție:
„Vasile Avram mi-a zis, și probabil el i-a spus și lui Mircea Sandu, că cineva mare de la Ligă l-a pus față în față cu un patron de echipă mare, cu șanse la titlu, și i-a promis că dacă îl ajută… Suma nu mi-a spus-o. Dacă recunoaște Avram, bine, dacă nu, când mă întâlnesc cu el, îi zic că e vagabond”.
Hristu Chiacu și fata lui Gheorghe Babagianu, Oana, la nunta din 2011. Cei doi au divorțat trei ani mai târziu
De la întâlniri conspirative, înapoi la Unirea – Dinamo. Întrebat despre legăturile dintre cele două cluburi, Babagianu a răspuns la fel de ferm: „Nu cunosc relația cu Dinamo. Ce relație? Nu, nu, astea sunt povești. Antrenori de la Dinamo au fost Dragnea, Orac. Poate sunt adevăruri, dar nu le știu eu. Nu am auzit de legături între Unirea Urziceni și Dinamo. Îmi aduc aminte vag de niște jucători când Unirea Urziceni începuse deja să se destrame. Nu era o relație specială”.
De Becali știam că e în închisoare. De Borcea nu știam. Dar nu mă miră. Mai mulți oameni din fotbalul românesc ar trebui să fie la închisoare Bruno Simao, fost jucător Dinamo
Aici, memoria îi joacă lui Babagianu feste serioase. În 2003, unul dintre primii fotbaliști trimiși de Dinamo la Urziceni a fost chiar viitorul său ginere, Hristu Chiacu. Faptul că Dinamo și Unirea erau prietene e susținut chiar și de fostul oficial din Ștefan cel Mare, Cristi Tănase: „Pe vremea când Unirea Urziceni era în liga a doua, relațiile cu Dinamo erau prietenești. Aveam o relație cu ei, făceam și jocuri între noi. Am trimis antrenori acolo, Orac, Dragnea. Am trimis și jucători. Predescu, Pădurețu, Alin Cocoș”.
Alin Cocoș, fiul lui Dorin Cocoș, partenerul de afaceri al lui Bucșaru.
Dar nu asta e acum important. Despre relația dintre Bucșaru și cercul de influență din jurul președintelui Traian Băsescu, puteți citi aici, în primul episod al serialului Unirea – Dinamo.
La un moment dat, Babagianu a încercat să demonstreze că echipa lui Bucșaru nu a apelat la manevre pentru a câștiga titlul.
Atenție, vorbim despre soțul celei care apare în acte ca patron la hotelul Royal, unde stăteau adversarii și arbitrii din meciurile Unirii! Babagianu vorbește, logic, ca despre „hotelul meu”.
„Hai să vă spun ceva. Atât echipele de fotbal, cât și arbitrii dormeau la mine la hotel. Sau la pensiune. Am și hotel, și pensiune. Îmi mai permiteam seara să mai glumesc la masă cu ei, la… Câteodată, știți, aveam sentimentul ăla de a încerca să le zici: „Domnule, să aveți grijă cu noi, să nu ne dezavantajați!”. Mai discutam cu stafful, cu conducerea. Niciodată, cel puțin patronul de la acea vreme, nu a agreat și nu a fost adeptul acestei situații. Eu, sincer, aș fi încercat. Sincer vă spun. Eu, da.
O folcloristă ca domnul Ștefan? Bravo, bravo, da! Bucșaru, dacă ar fi auzit că cineva face așa ceva, nu știu ce s-ar fi întâmplat cu el. Și nimeni nu avea curaj să facă așa ceva.
Lovitură de teatru.
Vicepreședintele Unirii, dar în același timp fostul viceprimar de Urziceni și subprefectul de Ialomița, recunoaște că, dacă ar fi fost după capul lui, ar fi încercat să le propună arbitrilor și adversarilor să o ajute pe Unirea. Cu câteva minute mai devreme, același Babagianu declarase, vă amintiți, destul de sigur pe el despre cum se fac blaturile în zilele noastre: „În ziua de azi, ce mai fac, mai fac arbitrii. Dar și ăia sunt oameni”.
De unde știe Babagianu că arbitrii mai fac blaturi? Cine are garanția că nu a și încercat să-și pună în practică dorința cu iz penal?
Răspunsurile la aceaste întrebări vor fi căutate în zilele următoare. Mâine, puteți citi cine a fost omul din umbră care a controlat deciziile lui Bucșaru de la Unirea Urziceni și poveștile lui uimitoare.
CITEȘTE MAI JOS DESPRE RELAȚIILE BĂ‚SESCU-COCOȘ-BUCȘARU-PETRESCU-VICTOR BECALI-BORCEA ȘI MĂ‚RTURIILE UNUI JUCĂ‚TOR DE LA DINAMO
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER