Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București lansează, marți, 15 decembrie la ora 11, „Youth Go„, o aplicație inedită pentru telefoane inteligente, menite să ușureze accesul tuturor locuitorilor Capitalei la cluburile sportive, pentru practicarea diferitelor discipline – în regim de agrement sau de performanță.
Ideea proiectului finanțat de instituția aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, cu sprijinul Comitetului Olimpic și Spotiv Român, aparține Asociației Tinerilor Bucureșteni: „Ei au venit cu această idee, să creem aplicația. Primul pas este destul de simplu – nu este fenomenal, nu este senzațional, nu revoluționează IT-ul, dar este inedit, pentru că este o aplicație a unei instituții de stat. Această aplicație nu face altceva decât să aducă la cunoștință anumite structuri sportive„, a punctat Ștefan Săndulache, director al Direcției Sport și Tineret București, invitat la ProSport LIVE.
Construirea aplicației este sinonimă cu „introducerea bazei de date cu cluburile reale. Nu este o bază închisă, ci una deschisă, pentru că ulterior, bineînțeles, pot să vină către noi și alte structuri sau cluburi, să se înregistreze„, a accentuat fostul baschetbalist și antrenor, ajuns acum la conducerea unei structuri a cărei misiune este să aplice strategia guvernamentală națională pentru partea de sport și tineret, la nivel local.
„Fiind o instituție publică, nu putem să luăm de pe un site o structură sportivă și să o aducem în baza noastră de date. Noi trebuie să ținem o legătură cu acest club, el să își dea acceptul și automat, în momentul în care noi l-am introdus în baza de date, acesta să și răspundă. Am dus o muncă foarte mare atât de lămurire, cât și de identificare, înainte de a introduce unitățile în baza de date, numai cu acordul acestora. Sunt și oameni mai scorțoși, sunt și persoane care nu și-au declarat noul sediu, sau care la un moment dat și-au mutat sediul. Fiecare club a trebuit identificat după certificatul de identitate sportivă. Au fost situații în care sediul declarat la momentul înființării lui, în 2001, în 2005, în 2007 s-a modificat în timp și acest lucru nu a fost adus la cunoștința autorităților, deși teoretic există obligația de a notifica orice modificare. Noi am făcut efortul de identificare a acestor structuri sportive și de a le obține acceptul. Unii au acceptat verbal, la telefon, de îndată ce au fost sunați, alții ne-au solicitat cererea în scris. Le-am trimis adresă în scris, ne-au răspuns și ei, imediat au percutat. Ceea ce ne interesează cu această aplicație este ca baza de date să fie reală, nu baza tuturor celor 1.100 de cluburi existente pe hârtie. Nu am vrut numai să luăm niște documente să le mutăm dintr-o parte în alta, puțin mai în stânga. Avem baza reală, în care cetățeanul – că este tânăr, că este student, că este adult, sau chiar și copil, dacă are posibilitatea să acceseze de pe telefonul mobil aplicația, poate să ia legătura cu un club„, a rezumat principalele provocări în realizarea proiectului Ștefan Săndulache.
Aplicația promite să aducă la un click distanță o ofertă generoasă de cluburi sportive grupate în funcție de zone, astfel încât practicarea sportului preferat să fie cât mai accesibilă. „Alegi un club din sectorul tău, în care se practică ramura sportivă care te interesează. Găsești o ofertă largă în care părintele, cetățeanul, are datele de contact, sună imediat, poate lua legătura cu cineva, care îl poate îndruma mai departe„, afirmă Săndulache.
Inițiativa vine ca susținere a eforturilor de a crește numărul practicanților de sport la nivelul Bucureștiului. „În municipiul București există totuși foarte multe competiții în sportul de masă și în general activități sportive atât în sportul de masă, cât și în sportul de performanță. Există foarte multe structuri sportive, cluburi sportive, atât de stat, cât și de drept privat. Toate acestea își doresc, automat, să aducă în inimile părinților în primul rând idea de sport, astfel încât aceștia să o inoculeze copiilor„, explică Ștefan Săndulache.
Chiar dacă fiind vorba despre activități sportive de masă, o înregistrare exactă a participanților nu este posibilă, directorul DSTMB este convins de importanța succesului unor campanii de atragere a copiilor către sport. „Mesajul este – Vino!, Vino, aleargă!, Vino, joacă fotbal!, Vino la baschet! Vino la judo! Vino la lupte! Vă dau un exemplu: un proiect, la Grupul Școlar Sportiv 4, în București – La început de sport. I-au spus așa pentru că se adresa copiilor de clasa zero, care sunt practic la început de școală. Au venit aproximativ 250 de copii, dintre care 150 s-au și legitimat la una dintre cele patru ramuri sportive care au fost prezentate: karate, baschet, fotbal și lupte„.
Instituția caută să promoveze cât mai multe sporturi, mai ales în contextul în care, susține Săndulache, motive de abandon sunt diverse: „un lucru care nu se cunoaște – dar foarte mulți tineri se opresc din a mai face sport, sau renunță să se apuce de un sport pentru că nu văd rostul în a practica un sport, dacă nu vor putea face mare performanță – spun de ce să mai fac acel sport? Dar tirul, șahul – nu sunt sporturi pe care trebuie să le începi la șase ani. Poți să le pornești și mai târziu și poți să ajungi campion mondial, comparativ cu gimnastica, pe care, dacă nu o începi la o vârstă mică, nu ai cum să pleci la 25 de ani să spui vreau să mă apuc!„
„Eu m-am născut în sport, în baschet: tatăl meu a fost antrenor de baschet, mama profesoară de educație fizică, fostă campioană balcanică de gimnastică. Dar am trecut în democrație, unde apare plăcerea. Am dat și de tehnologie, de telefonia mobilă, de tablete, de un calculator mai performant. Începem ușor-ușor să ne direcționăm copiii într-un mod specializat – ești bun la pian sau ai aptitudini pentru muzică – mergi spre muzică. Nu o să vin să îți spun du-te, pentru că ai 2 m, du-te neapărat la baschet! Deși noi ne-am bucura ca toți copiii să fie de 2 m și să vină la baschet„, prezintă realist situația Ștefan Săndulache.
Peste 900 de cluburi sportive de drept privat funcționează în București, potrivit directorului Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București
„În 2016 ne dorim să punem la punct și să introducem în aplicație și bazele sportive, atât din domeniul public al statului, cât și din domeniul privat – pe cei care și-au cumpărat teren și și-au construit o bază sportivă, astfel încât, tot cu acordul acestora, să putem aduce cetățeanului la cunoștință exact unde poate practica sport în București”, Ștefan Săndulache
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER