de Andru Nenciu
În Herning fanii norvegieni fac zgomot mai tare ca o pianină aruncată pe scări. Au repertoriu vast și zeci de accesorii. Partitura e în mâinile lui Hergeirsson, iar la intrarea nordicelor au efect de wow asupra roș-albilor prăvăliți pe scări. Dar cine va Ryde la urmă!? Thorir cel cu vesta fosforescentă sau Tomas? Orchestra albastră din teren e dirijată de suedez cu ochii minții. Chelia-i ascunde zeci de trasee, pase pe poziții viitoare și dese schimbări de direcții. E pregătit să compună chiar și pe o palmă de podea refrenul schemelor eficiente. Ba chiar să facă pasul înapoi când tonul time-out-ului e dat de Alice. O minune de echipă avem. Asta e cert. Și-un tricolor susținut cu creștetul capului de 100 de suflete. Ce ne mai trebuie? O defensivă compactă, o „sperietoare” în poartă și un refren interpretat de mai multe voci. Nu doar de glasul Cristinei.
Nordicele-s pe picior de fugă. Vor să egaleze Franța din handbalul masculin. Au aur la JO și CE și le mai lipsește doar cel mondial. Dar Oana și colegele ei luptă să scape de fantasma unui deceniu și jumătate de înfrângeri în fața Norvegiei. Va fi greu? Poate da, poate nu. La nordice transfuzia de sânge proaspăt s-a efectuat în anii precedenți. Însă tot Heidi le ridică glicemia în momentele de cădere. La noi? Mica Brădeanu juca și acum 15 ani în Polivalenta din București și toată greutatea fanilor apasă și pe umerii ei. Dar mai ales pe umărul drept găurit al lui Neagu. Și nu! Să nu credeți că Gabi Szucs și-a pus benzi anti-soare sub ochi. Ca Bethanie Mattek-Sands. E doar un preț plătit pentru pătrunderea în semifinale.
Oftedal, de neoprit. Paula a jucat accidentată, dar a impresionat din nou. Neagu a fost luată om la om
Atmosfera se încinge și meciul începe. Neagu e luată om la om și responsabilitatea rămâne în poigne-ul Elizei Buceschi. Fata secundului are priză la minge, reușește dubla în trei minute (2-2, m.3) și nordicele marșează pe dinamita din brațul stâng al Norei Mork. România pare că deține o defensivă compatibilă cu marele vis, dar oftează la fiecare pătrundere inițiată de Oftedal. Nu-i timp de pierdut și Neagu iese la rampă. Încarcă și trage de la 9 metri și fetele se agață cu sufletul de nordice (5-5, m.10). Iar când apărarea își arată fragilitatea, Paula le arată adversarelor că nici o minge de ping-pong n-ar putea să-i penetreze poarta. Inspiră forță! Lărgește zâmbetul cuceritor! Și le ridică nivelul de energie colegelor cu cei doi pumni care taie aerul. Trei parade providențiale în 10 minute (6-6) și fetele rămân în grafic. Însă atacul Norvegiei e variat. Ryde schimbă blocul defensiv și România ține aproape: cu Manea realizând paravane pentru colegele de la 9 metri și cu Geiger aruncând prin evitarea blocajului (10-11, m. 19).
Mingea circulă ca pe ață pentru elevele lui Hergeirsson și campioanele olimpice se distanțează succesiv (10-13, m.20 / 11-15, m.22). Construcția României e lentă, Buceschi se dă și peste cap pentru a ordona atacul, însă defensiva Norvegiei e mobilă și închide toate culoarele (13-16, m.26). În inferioritate numerică, Manea reduce ecartul cu al patrulea gol din patru aruncări (14-17, m.28) și Ungureanu salvează ce a mai rămas de salvat. Scăpăm cu bine din inferioritate numerică, dar ultimul minut e gestionat cum nu se poate mai prost. În loc să împingă spre pasiv ultimul atac, tricolorele accelerează, Buceschi desenează diagonala spre Nechita, dar Ada nu strecoară mingea dintr-un unghi închis. 20 de secunde rămase și Paula se arcuiește pentru a para un 7 metri și pentru a menține tabela intactă. 14-17 după 30 de minute în care extremele n-au găsit soluții, 30 de minute în care elevele lui Ryde nu au reușit să o protejeze ca la carte pe Paula, 30 de minute în care cea mai bună echipă a lumii a desfăcut când a vrut apărarea României. Vor aborda altfel partea a doua Cristina și colegele ei?
Schimbarea în bine din repriza a doua
Neagu dă semnalul unei posibile reveniri și o execută pe Grimsbo cu o aruncare în forță. Se face imediat 16-17 (m.32), după ce Perianu își calculează bine pașii. Cu un om în minus, Norvegia ține ritmul ridicat (16-18, m. 33), dar fetele par că vin cu un plus de varietate în joc. Nechita apare ca al doilea pivot și pune stropul de speranță (17-18, m.34). Oftedal are o viziune extraordinară a jocului, oferă mingi numai pe poziții viitoare și punctează și prin elementele de virtuozitate. Nordicele joacă la limita regulamentului și apelează la orice tertip pentru a o neutraliza pe cea mai bună jucătoare a lumii din 2010. O prind ca în menghină la fiecare încercare de aruncare și după 10 minute, Norvegia are un plus de trei lungimi (20-17, m.40).
Neagu & Co sunt mai lucide în faza ofensivă, dialogul Neagu – Manea curge fără cusur și fiica fostului antrenor de la Sportul, Dumitru Manea, ia prim-planul și mai obține o lovitură de la 7 m. Buceschi transformă cu sânge rece (20-20, m.43) și visul pare palpabil după ce Elisei-Ardean mai bagă niște cărbuni pe focul speranței (21-20, m.44). Și cei 100 de români creează o acustică asurzitoare. Defensiva nu mai pare vulnerabilă și tricolorele posedă un plus de stăpânire de sine în partea a doua. Găsesc breșe, Neagu își valorifică detenta incredibilă de la 9 m (23-21, m.49) și norvegiencele simt că le fuge pământul de sub picioare. Mai sunt 9 minute și tensiunuea atinge cote înalte. Favoritele echilibrează rapid (23-23, m.52), dar România are resurse. Iuțește circulația mingii, iar încrucișările dintre Brădeanu și Neagu devin letale.
Elisei a avut aruncarea decisivă, dar a ratat
Cinci minute decisive sunt precedate de time-out-ul în care fetele sunt obligate să pună în practică recomandările cheie. Elisei face harcea-parcea blocul defensiv al adversarelor (26-26, m.55), dar suspansul crește. Cu 90 de secunde înainte de finalul timpului regulamentar, România are în mânecă asul spre finală. Avem teoretic două atacuri, la 27-27, și șanse mari să închidem jocul. Cu o defensivă avansată, norvegiencele blochează din fașă orice tentativă a liniei de 9 metri, însă tratează cu superficialitate ultimul lor atac. Adrenalina pompează în vene în ultimele 12 secunde, mingea ajunge la Elisei, dar aruncarea focșănencei de la peste 9 metri e respinsă lejer de goal-keeper-ul norvegian. Să fi pierdut cea mai importantă carte a meciului?
Cine va avea o supradoză de inspirație? Cine își va asuma responsabilitatea în cele 10 minute? Extra-time-ul pornește de la 27-27, dar campioana olimpică en-titre pare mai proaspătă. Intră cu un avantaj consistent în mini-repriza secundă (31-29) și Ryde trebuie să schimbe ceva. Totul pare pierdut, dar Perianu, la cei 1,87 m ai săi, se furișează prin spatele unei norvegience, confiscă mingea și înscrie pentru 31-32 când timpul încă mai e de partea noastră. E meciul anului în sportul românesc de echipă, e meciul unei generații. Se joacă cu garda jos, Norvegia menține un avans fragil, dar îl menține. Se termină 35-33 pentru echipa Norei Mork, dar victoria s-a decis în urma câtorva detalii.
„Au fost câteva faze în care am fost dezavantajați”
Alexandru Dedu, președinte FRH
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER