DNA va demara o anchetă în unul dintre cele mai controversate cazuri din ultimul an: lucrările știițifice scrise de „greii” aflați în spatele gratiilor. În total, 411 cărți au fost scrise de condamnații din România în perioada 2013-2015, așa cum rezultă dintr-o analiză făcut de ProSport. Peste 10% din acestea sunt opere ale oamenilor de fotbal condamnați la închisoare.
Publicarea de „opere științifice” care au ca autori condamnați din „lumea bună” a societății din România a devenit o adevărată afacere. S-a ajuns astfel ca personaje precum Gigi Becali, Ioan Becali, Cristi Borcea sau Victor Becali să își pună semnătura pe mai multe cărți. Este o modalitate prin care aceștia încearcă să-și scadă pedeapsa, deși legea spune că doar publicarea unei opere cu caracter știițific poate aduce o reducere de 30 de zile din condamnare. Toate aceste cărți au fost scoase în complicitate cu profesori universitari și tipografii care și-au pus semnătura și și-au dat acordul pentru publicarea lor.
Conform ziuanews.ro, DNA va demara o anchetă în acest caz, pentru a le stopa condamnaților pofta de scris. Potrivit sursei citate, sesizarea fost făcută chiar de Administrația Națională a Penitenciarelor, care a constat că, de exemplu, Ioan Niculae a scris o carte în 22 de ore.
Moda cărților scrise în închisoare a apărut în ultimii doi ani. Dacă până în 2010 a fost publicată doar câte o sigură carte scrisă în sparele gratiilor, numărul acestora a crescut la 69 în 2014 și a explodat în 2015, când au fost publicate nu mai puțin de 311 lucrări. Cei mai harnici scriitori aflați în spatele gratiilor sunt Dinel Staicu (10 cărți), Dan Voiculescu (10 cărți), Virgil Baciu (7 cărți) și Mihai Mucea (7) cărți. Dintre oamenii de fotbal, cei mai împătimiți scriitori sunt Gigi Becali, Georghe Copos, Ioan Niculae și Cornel Penescu – toți cu câte cinci cărți publicate. Cristi Borcea a scris nu mai puțin de patru volume. De altfel, Gigi Becali a rescunoscut că n-a scris el cărțile, dar spune că legea i-a permis acest lucru.
Cât despre poziția ministrului de Justiție, Raluca Prună speră că va găsi cadrul legislativ prin care să potolească această poftă nebună de scris: „Ceea ce vă promit, nu numai că în 2016 cifra nu va crește, ci sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gauss și, dacă nu reușim să abrogăm această dispoziție, să coborâm la numărul rezonabil o lucrare științifică în penitenciar într-un an”, a declarat ministrul Raluca Prună la Digi 24
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER