„Cel mai frumos moment a fost Campionatul Mondial din ”87 de la Rotterdam, cand am luat aurul cu echipa. Dar si Olimpiada din 1988 de la Seul, cand am obtinut 3 medalii de aur”, povesteste Daniela pentru www.suntemcuvoi.ro.
„Gimnastica este un sport minunat de greu si de frumos! Fiecare antrenament trebuie lucrat exact ca la concurs, nu exista buton de replay!” S-a nascut la Deva si s-a apucat de gimnastica la Onesti, la fel ca Nadia. Iar viata de gimnasta si-a inceput-o perfect: cu un 10 la barna care a transformat-o in cea mai buna gimnasta a lumii. Si avea doar 13 ani!
Asta inseamna ca nu era eligibila pentru Campionatele Mondiale de la Montreal din 1985, insa presata de regim, a primit un pasaport fals, care arata ca este nascuta cu doi ani mai devreme. A recunoscut abia in 2002 ca povestea e adevarata, explicand ca a fost decizia regimului, cu care nu s-a putut lupta.
„Noi ne antrenam câte 7-8 ore pe zi. Numai duminică aveam doar 3 ore de antrenament. Iar dacă prindeam 3-4 zile pe an acasa, eram bucuroase!”
„Cel mai greu dupa retragere a fost lipsa colegelor. Cu ele am petrecut 7 ani impreuna, mi-au devenit prietene bune. Tinem legatura si acum dupa aproape 30 de ani. Imediat dupa ce m-am retras, inca mai visam ca sunt in concursuri, dar cu timpul nici macar in vise nu am mai urcat pe aparatele atat de dragi mie”, isi aduce aminte Daniela. Daniela e cu ochii si pe fetele noastre. Crede ca Mondialele de la Glasgow au fost doar un episod nefericit.
„Mi-a parut foarte rau, dar sper ca au invatat ceva din acest esec si vor fii mult mai motivate in pregatire pentru viitoarele concursuri. Cred ca va trece ceva timp pana vor depasi complet acest moment dificil, dar nu trebuie sa ne descurajam. Cum s-a putut in trecut sa fim cei mai buni se va putea si de acum inainte.
Trebuie sa avem rabdare! Fetele trebuie sa formeze o echipa unita! Nu numai intre colege, dar si cu antrenorii. Cu totii muncim pentru acelasi vis!”. „Noi ne antrenam cate 7-8 ore pe zi. Numai duminica aveam doar 3 ore de antrenament. Iar daca prindeam 3-4 zile pe an acasa, eram bucuroase!”, povesteste Daniela. In 2002, Daniela Silivas a fost introdusa in International Gymnastics Hall of Fame pentru performantele ei uriase din timpul carierei.
În 1991 s-a mutat în Statele Unite
Daniela s-a mutat in 1991 in State, dar n-a putut sa stea departe de gimnastica. E antrenoare la o grupa de copii cu varste intre 8-13 ani, din care face parte si Ava, fetita ei. In timpul liber ii place sa asculte muzica si sa se uite la seriale. „Sanatate, iubire si multumiri pentru toti anii pe care i-ati dedicat gimnasticii. Sa va bucurati de o viata cat mai linistita!” este mesajul gimnastei pentru antrenorii Bellu si Bitang. I-a vazut de curand implicati si in campania „Tara, tara, vrem campioane!”, despre care crede ca e un program minunat, facut din inima si care „va forma multe campioane”.
„Bucura-te de fiecare clipa, fie ca e grea sau usoara!” e cel mai important sfat primit in viata de Daniela Silivaș
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER