Liga Campionilor la handbal feminin revine în actualitate după o pauză de 3 săptămâni cu meciurile etapei a 3-a din grupele principale. Cele două mai bune două formații din România vor înfrunta cele mai bune două formații din Ungaria!
La prima vedere, echipele din Ungaria sunt favorite înaintea acestor partide. Par mai închegate și degajă parcă mai multă forță din toate punctele de vedere. Rezultatele de până acum confirmă faptul că Gyor și Ferencvaros sunt printre principalele favorite la calificarea în Final 4, în timp ce HCM Baia Mare și CSM București sunt mai degrabă în tabăra formațiilor cu șansa a doua.
Cum a reușit Ferencvaros să se transforme într-o echipă de titlu în Liga Campionilor
Din puncte de vedere financiar, Gyor este peste formațiile din Liga Națională, dar Ferencvaros nu! Din contră, bugetul echipei din Budapesta nu este de Top 5 în acest sezon al Ligii Campionilor. Și totuși, cum a reușit Ferencvaros să-și facă loc printre „granzii” Europei și fără a avea mari vedete în lot?
Echipa lui Robert Elek are o ascensiune puternică încă din sezonul trecut, când a reușit să o deposedeze pe Gyor de titlu după 7 ani în care echipa din Nord-Vestul Ungariei nu a lăsat nimic rivalei. Nerea Pena, Szandra Zacsik și Zita Szucsanszki sunt jucătoare importante în handbalul european la nivel global, dar nu sunt considerate de Top-Class, precum o parte din jucătoarele de la Gyor. Ferencvaros a reușit însă să compenseze anumite aspecte printr-o combativitate ieșită din comun. Robert Elek are un lot tânăr la dispoziție, dornic de afirmare, care ar putea fi comparat, spre exemplu, cu naționala Germaniei în handbalul masculin, care a surprins pe toată lumea la ultimul Campionat European.
Antrenorul lui Ferencvaros, care a devenit în această săptămână și selecționerul Ungariei alături de rivalul de la Gyor, Martin Ambros, a reușit să-și capaciteze echipa la un nivel ridicat, capabilă acum să se califice în premieră și la turneul Final 4 al Ligii Campionilor. Și în acest sezon, Ferencvaros a reușit să câștige deja un meci cu Gyor, situație care spune multe despre potențial. Robert Elek nu are handbaliste cu contracte substanțiale, dar mesajul lui către acestea a fost cât se poate de clar: „Banii se câștigă prin rezultate!”.
Foto: timeoutmag.com
Dacă Ferencvaros se detașează prin spirit de sacrificiu, prin combativitate, în schimb, Gyor este clubul la care visează să ajungă aproape orice handbalistă de top din Europa. Este stabil financiar și oferă garanția că te poți gândi an de an la câștigarea Ligii Campionilor! Fără îndoială, echipa susținută de concernul Audi este cea mai importantă grupare din handbalul feminin în ultimul deceniu, chiar dacă a câștigat numai în două rânduri Liga Campionilor. Dacă vreți, este un Hypo Viena al anilor 80-90. În ultimul an, formația maghiară a început să-și mai schimbe „efectivele”, s-a confruntat și cu multe accidentări, astfel că rezultatele au avut de suferit. Pentru prima dată în ultimii 7 ani, Gyor nu a ajuns în semifinalele Ligii Campionilor și a pierdut titlul în Ungaria!
Victoria cu Buducnost, de la începutul acestui an (scor 22-20) a fost un semnal că Gyor este o pretendentă la câștigarea Ligii Campionilor și în acest sezon. Lucrurile nu merg totuși de minune, din cauza multiplelor accidentări care au apărut în ultima vreme. Gorbicz și Tomori s-au accidentat la ultimul Mondial, însă Toth, Bodi și Korsos au acuzat probleme la echipă, iar printre cei vizați se află și antrenorul spaniol Ambros Martin. Acesta ar face antrenamente destul de tari și nu mai controlează vestiarul ca în prima perioadă a șederii sale la Gyor. De fapt, Ambros Martin ar fi chiar sub presiune. El își joacă practic postul în această perioadă, întrucât eșecurile de anul trecut nu vor mai fi trecute cu vederea și în acest sezon, chiar dacă are în palmares două titluri de Champions League cu Gyor. Ultimul a fost obținut în 2014.
Gyor joacă din sezonul trecut într-o altă casă, în Audi Arena, cu o capacitate de 5,500 de locuri. Sala este plină aproape la fiecare joc, dar fanii îi duc dorul și vechii arene. Acolo, parcă se simțeau mai aproape de echipă și pentru că tribunele erau mai bine „lipite” de spațiul de joc!
Ferencvaros și Gyor sunt două exemple bune de urmat și pentru cele mai puternice echipe din Liga Națională. Cu bani mai puțini sau mulți (uneori nu este suficient să ai bani mulți) reușesc să-și pună serios amprenta în handbalul feminin la nivel de Champions League. Și n-ar fi exclus să asistăm chiar la o finală maghiară în acest an! Dar poate CSM București și HCM Baia Mare sau măcar una dintre cele două ne vor contrazice ș vor încurca aceste calcule.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER