Banii veniți de la UEFA și FIFA pentru a finanța construirea bazei FRF de la Buftea ar fi fost scoși din circuit prin intermediul unui contract de consultanță cu firma Ralucăi Sandu, fata fostului președinte FRF, conform surselor ProSport. Datele obținute de procurorii DIICOT care au început, marți dimineață, audierile într-un dosar de delapidare și spălare de bani privind circa 1.000.000 de euro par să ducă la Mircea Sandu, fostul președinte al FRF.
Potrivit informațiilor ProSport, procurorii cunosc în acest moment cu certitudine circuitul banilor în acest dosar: când au venit, pe unde au fost plimbați și în ce conturi au ajuns. Audierea martorilor, începută marți cu chemarea foștilor membri ai Comitetului Executiv al FRF din perioada 2009-2011, este faza finală a anchetei. Sursele noastre vorbesc despre suspiciuni de deturnare de fonduri și delapidare.
Surse judiciare au declarat pentru news.ro că banii virați în conturile Ralucăi Sandu au fost apoi „plimbați” prin mai multe firme off-shore. Informațiile obținute de colegii de la news.ro spun că sumele de bani ar fi fost scoase în mod ilegal din FRF prin proceduri evazioniste sau prin societăți „fantomă”.
FRF a ridicat în orașul Buftea, în intervalul 2009-2011, o bază sportivă care a costat circa 3,5 milioane de euro. 2,5 milioane de euro din suma totală au provenit de la instituțiile fotbalistice internaționale. Procurorii DIICOT estimează prejudiciul la 1 milion de euro.
ProSport a prezentat în exclusivitate, în iunie 2014, cazul bazei de la Buftea, unde prețul materialelor de construcție și al terenurilor cu iarbă sintetică a fost umflat de câte 3-4 ori. Constructorul a fost firma SC Baran România SRL, o societate din Israel reprezentată de Sharon Zaid Hanan. Aceasta a primit lucrarea prin încredințare directă, fără o licitație prealabilă și la numai patru zile după ce s-a primit oferta. FRF l-a numit în acel moment administrator al bazei chiar pe Mircea Sandu, cel care a și semnat procesul verbal de recepție a lucrării.
Într-o intervenție la emisiunea ProSport Live de marți dimineață, Mircea Sandu a precizat că n-are nicio emoție, n-a făcut nimic ilegal, iar banii veniți de la UEFA au fost folosiți judicios și au acoperire totală în acte. „Pentru mine e surprinzător că a apărut acest caz. Nu am absolut nicio emoție! Bilanțurile noastre financiare sunt depuse la Ministerul de Finanțe. Din punctul meu de vedere nu există această cauză”, a declarat Mircea Sandu la ProSport Live. „Se spun și se scriu multe. Ne jucăm cu cuvintele. Sigur că e o anchetă în derulare, așteptăm și vedem se ce întâmplă. Nu mă simt vizat în niciun fel.”
Consultanța lui Platini pentru Blatter
Platini și Blatter au lucrat și ei prin contracte de consultanță. FOTO: Mediafax/AFP
Interesant este că un alt contract de consultanță, încheiat între Sepp Blatter și Michel Platini, a stat la originea unui alt mare scandal, de data aceasta la nivel mondial, încheiat cu suspendarea celor doi din fotbal. În 2011, Blatter a efectuat către Platini, cu o întârziere de aproape zece ani, plăți de circa 2 milioane de franci elvețieni (circa 1,8 milioane de euro) reprezentând onorariul pentru un contract de consultanță derulat între 1998 și 2002. Plata s-a făcut cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor pentru șefia FIFA din 2011, când Blatter a luptat pentru președinție cu Mohamed bin Hammam, șeful federației din Qatar supendat, de asemenea, din fotbal pentru dare de mită. Platini a invocat amânarea plății atâția ani prin faptul că Blatter i-a spus, la momentul respectiv (în 2002), că FIFA n-are bani. Francezul a explicat, în fața Comisiei de Etică a federației internaționale, că pentru el a fost suficientă înțelegerea verbală cu Blatter, fiind sigur că își va lua banii atunci când situația financiară a FIFA se va fi îndreptat.
S-a insinuat în presa internațională că Michel Platini ar fi luat acei bani ca să-l susțină pe Blatter. Mircea Sandu, fost președinte FRF și fost membru în Comitetul Executiv al UEFA, a spus însă, într-o intervenție la ProSport Live, că Platini ar fi fost acuzat de altceva: Blatter i-ar fi dat banii ca să nu concureze împotriva sa la președinția FIFA.
În Guatemala, din 1,1 milioane de dolari veniți de la FIFA au dispărut 850.000
Un caz oarecum asemănător cu cel instrumentat acum de DIICOT a avut loc în Guatemala și a fost prezentat, la începutul acestui an, de Reuters. Circa un milion de dolari alocați de FIFA către fotbalul din țara din America Centrală au dispărut, conform unui audit intern al federației guatemaleze văzut de reporterii Reuters.
Anul trecut, federația din Guatemala (Fedefut) a încasat 8,24 milioane de quetzali (moneda națională), echivalentul a circa 1,1 milioane de dolari, în nouă tranșe, de la FIFA. La finalul anului, bugetul prezentat de Fedefut era de aproximativ 1,5 milioane de dolari, dar din această sumă numai 250.000 figurau ca venind de la FIFA. Restul banilor virați de forul mondial n-au fost declarați. Auditul cerut de FIFA la federația guatemaleză a fost urmat de o anchetă și de arestarea mai multor oficiali, sub acuzația de corupție, în luna decembrie 2015.
O lună mai târziu, în ianuarie 2016, poliția din Guatemala îl aresta și pe fostul președinte al federației din această țară, Brayan Jimenez, care era căutat pentru infracțiuni de corupție legate de FIFA și anchetate de FBI. Jimenez este acuzat că a luat mită, alături de Hector Trujillo, fostul secretar general al federației din Guatemala, de asemenea arestat în SUA. Amândoi neagă acuzațiile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER