O decizie pe care TAS trebuie să o dea în perioada următoare ar putea schimba radical raportul de forțe dintre jucătorii aflați pe final de contract și cluburile care-i pedepsesc, deoarece refuză prelungirea. Cazul a pornit de la un fotbalist albanez care a jucat în campionatul Poloniei.
În România este o practică obișnuită ca jucătorii aflați în ultima parte a contractului să fie marginalizați, în cazul în care refuză prelungirea înțelegerii. Aceeași soartă o au și jucătorii care refuză diminuarea salariului. Într-o formă de șantaj, cluburile îi trimit să se antreneze prin parcuri, să joace la echipele secunde sau îi marginalizează de restul echipei. Toate acestea pentru a le forța mâna să semneze. Kirschtein (ACS Poli) și Balic (ASA Târgu Mureș) sunt cele mai recente exemple. (Detalii AICI)
Acest obicei nu există însă doar în România. Chiar și unele cluburi din campionatele puternice apelează la această strategie. Însă nu despre ele vorbim acum, ci despre campionatul Poloniei. Sebino Plaku, atacant albanez, a semnat în 2013 cu Slask Wroclaw. Părea un pas în plus după despărțirea de Kastrioti Kruje.
În 2014, s-a accidentat însă grav și conducerea lui Slask Wroclaw i-a propus să semneze un nou contract, cu un salariu mai mic cu 50%. Potrivit Deutsche Well, pe 28 august 2014 a fost chemat în biroul președintele Pawel Zelem, care i-a transmis că „semnează sau îi distruge cariera”. Sebino Plaku a refuzat propunera, astfel că au urmat cinci luni de coșmar.
Atacantul albanez a fost nevoit să se antreneze singur sau cu echipa de juniori. De asemenea, i s-a interzis să ia contact cu jucătorii echipei de seniori. În vacanța de Crăciun, oficialii lui Slask l-au obligat să se antreneze zi de zi. Toate aceste tachinări au venit ca o formă de șantaj pentru a accepta diminuarea contractului. Plaku s-a filmat însă în toată această perioadă de cinci luni în care a fost marginalizat și a folosit proba în instanță. Jucătorul s-a filmat chiar și când se antrena, schimba scutece, apoi se antrena din nou.
Plaku a depus o plângere la federația poloneză, dar singura decizie a fost ruperea contractului, fără despăgubiri de nicio parte. În urma acestei decizii, Plaku a pierdut nu mai puțin de 200.000 de euro. Potrivit dw.com, atacantul albanez n-a cedat și a mers la TAS. Plaku joacă acum la Skenderbeu Korce și este în așteptarea decizie TAS. În cazul în care Tribunalul de la Lausanne îi va da dreptate și o va obliga pe Slask la despăgubiri, soarta jucătorilor aflați într-o situație similară s-ar schimb la 180 de grade.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER