LPF a anunțat marți, după Adunarea Generală, că acordă o nouă păsuire Rapidului și așteaptă până pe 21 iulie, cu 24 de ore înainte de începerea campionatului, înainte să anunțe dacă echipa participă sau nu la Liga 1. Explicațiile secretarului general Justin Ștefan au că nu e treaba LPF dacă echipa are sau nu jucători, teoretic se poate ca, de pe 21 până pe 22 iulie, să se legitimeze un lot de fotbaliști cu care să se intre în competiție. Aceasta e o schimbare de poziție radicală, după ce LPF înștiințase oficial ProSport, săptămâna trecută, că dacă Rapid nu iese din faliment până azi va fi înlocuită cu ACS Poli Timișoara.
ProSport a consultat specialiști în regulamente de la LPF și de la FRF pentru a afla de ce a apărut această schimbare de direcție la LPF și a aflat că, deși Rapid e în colaps total, cu fără jucători în lot și cu un singur angajat în club care n-a primit preaviz, cu zero lei în cont și în plin proces de lichidare judiciară, nu există bază legală pentru a fi adusă altă echipă în campionat!
Data de 21 iulie a fost fixată de LPF deoarece Curtea de Apel a amânat pentru 20 iulie procesul în care urmează să stabilească dacă suspendă sau nu sentința de intrare în faliment pronunțată de Tribunalul București în cazul Rapid.
„Dacă nu se prezintă la două meciuri vor fi excluși. Dacă se prezintă cu juniorii, vor fi din nou sancționați pentru desconsiderarea competiției”
Regulamentul nu permite nici Ligii, nici Adunării Generale, nici altcuiva să excludă Rapid din Liga 1, deși clubul e în imposibilitatea evidentă de a onora competiția.
Giuleștenii au primit deja, de la FRF, licența pentru Liga 1. Acesta e și motivul pentru care LPF a răspuns ProSport, săptămâna trecută, „(…) nu putem afirma că Rapid nu are conducere sportivă, staff tehnic sau jucătorii necesari. Pentru noi este relevant procesul de licențiere iar Rapidul, așa cum bine știți, a primit licența de participare în Liga 1 Orange. În cadrul procesului de licențiere, au fost verificate deja aceste aspecte, iar perioada de transferuri nu s-a încheiat”. De altfel, astăzi, când părăseau Curtea de Apel, avocații Rapidului au avertizat că „este un abuz” dacă LPF excludă echipa din competiție.
S-a ajuns, astfel, în situația paradoxală ca o echipă-fantomă – al cărei unic angajat a rămas directorul economic Maria Dincă – să dețină actele legale pentru a putea activa în Liga 1. „Singura soluție rezonabilă și rațională e ca șefii Rapidului să accepte evidența și să anunțe, din proprie inițiativă sau la solicitarea LPF, că nu dispun de posibilitatea de a onora competiția. Dacă nu vor face acest lucru, atunci se va intra într-o situație pur și simplu de necontrolat. Liga nu îi poate exclude legal, va fi obligată să-i programeze. Dar lucrurile nu se pot rezolva pentru nimeni așa. Dacă nu se va prezenta la două meciuri, Rapid va fi exclusă automat din competiție și Liga 1 va continua cu 13 echipe. Dacă va reuși, totuși, până la 22 iulie, să legitimeze cumva, să spunem, 23 de juniori și un staff tehnic și medical, echipa va fi oricum exclusă pentru desconsiderarea competiției. E o fundătură”, a explicat pentru ProSport un specialist în regulamente.
Dacă Liga 1 rămâne cu 6 meciuri pe etapă, deținătorii drepturilor TV pot cere renegocierea contractului
Dacă șefii Rapidului vor alege varianta de a nu anunța că sunt în imposibilitatea de a juca, banii din drepturile TV pot fi blocați de LPF în baza bunelor practici. Însă consecințele atrase asupra Ligii 1 sunt imposibil de calculat. Regulamentul nu va permite ca, după etapa a doua, în locul Rapidului să fie adusă altă echipă (în 2013 a fost altă situație). Așa că Liga 1 va continua cu numai 13 cluburi. Dar asta înseamnă doar 6 meciuri pe etapă. Deținătorii drepturilor TV au plătit 27,5 milioane de euro pe sezon pentru un număr de 7 meciuri pe etapă. E de așteptat ca, dacă LPF nu e capabilă să asigure numărul de jocuri prevăzut în contract, să urmeze niște presiuni pentru reducerea sumei.
Ieșirea din toată această situație de-a dreptul halucinantă pentru un fotbal care se pretinde profesionist de 25 de ani este una singură: patronul clubului Rapid, Valerii Moraru, trebuie să facă rost, până pe 20 iulie, de 4,5 milioane de euro, bani necesari achitării datoriilor. În caz contrar, totul nu va fi decât prelungirea unei agonii cu sfârșit previzibil, deoarece clubul e în plin proces de lichidare judiciară.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER