Sportul din Rusia se află în vâltoarea unui scandal internațional, cu repercusiuni încă nebănuite. În urmă cu câteva zile a fost dat publicitării un raport întocmit de profesorul universitar Richard McLaren, specializat în drept sportiv, care l-a cererea Agenției Mondiale Antidoping (WADA) a investigat posibilele abateri ale Rusiei de la normele doping. Conluziile raportului său au arătat că „laboratoarele antidoping din Moscova și Soci au protejat sportivii ruși dopați, în cadrul unui sistem de dopaj de stat securizat, condus, controlat și supervizat de ministerul rus al Sporturilor, cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete ruse”. Imediat, mai multe comitete olimpice și agenții antidoping naționale au cerut excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
În conformitate cu statutele sale, dar și la presiunea „contestatarilor”, Comitetul Internațional Olimpic a luat în discuție acest caz, iar astăzi a anunțat că va explora toate opțiunile legale, de la o excludere colectivă a Rusiei de la Rio de Janeiro și până la dreptul la justiția individuală al sportivilor ruși. CIO așteaptă de fapt decizia Tribunalului de Arbitraj în Sport de la Lausanne, care joi va judeca apelul depus de 68 de atleți ruși, în urma suspendării Federației ruse de atletism.
Ce ar însemna o ediție a Jocurilor Olimpice fără Rusia? Pentru unele țări, o șansă în plus la medalii. Pentru altele, inclusiv și România, o posibilă șansă de a prinde câteva locuri-cotă la potou. Pentru valoarea competiției, ar fi o lovitură. Ca și pentru spiritul olimpic universal al Jocurilor inventate de Pierre de Coubertin.
„SPORTUL TREBUIE SĂ‚ CREEZE PUNȚI DE PRIETENIE”
Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, cel mai bine cotat român în structurile sportive internaționale, speră să nu se ajungă la un astfel de verdict. „Cred că excluderea Rusiei ar fi un act nedrept față de o parte importantă a sportivilor ruși. Cei care au greșit, să fie pedepsiți. Însă nu este normal să plătească și sportivii corecți, care s-au pregătit timp de patru ani, poate și mai bine, cu gândul la Jocurile Olimpice. Eu nu văd o ediție a Jocurilor Olimpice fără Rusia. Ce facem, ne întoarcem la războiul rece? Sportul trebuie să creeze punți de prietenie, fair-play, înțelegere și respect între oameni, nu disensiuni. Sper să să nu se ajungă la o astfel de decizie”, a declarat Marius Vizer pentru ProSport.
Dincolo de relația sa de prietenie cu Vladimir Putin, Marius Vizer a fost dintotdeauna un susținător al principiilor universal valabile ale sportului. Peste toate acestea, orădeanul știe că pentru judo, sportul pe care îl conduce, eliminarea Rusiei ar duce la scăderea spectaculozității luptelor de pe tatami. Iar judoul nu ar fi un caz izolat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER