Liga Națională de handbal masculin, redenumită Liga Zimbrilor, debutează marți cu partidele HC Dobrogea Sud Constanța – Poli Timișoara (TVR 2, Ora 16:00) și Dinamo București – CSM Satu Mare (Dolce Sport, DigiSport, ora 19:30). Ediția a 59-a a întrecerii masculine se anunță și cea mai disputată din ultimii ani, la start aliniindu-se mai multe echipe cu pretenții.
La prima vedere, Dinamo și CSM București sunt principalele favorite la câștigarea campionatului și în sezonul 2016-2017, fiecare echipă reușind să-și păstreze în proporție foarte mare loturile cu care au încheiat ultima ediție a LN. În plus, fiecare a „adăugat” câțiva jucători de valoare importantă, atât din România, dar mai ales din afara țării.
HC Dobrogea Sud Constanța, nou-promovată care se bazează pe scheletul defunctei HCM Constanța, HC Odorhei și Steaua București, se anunță însă formații foarte periculoase în bătălia la vârf, în care se pot implica în orice moment. Poli Timișoara, Dunărea Călărași și Potaissa Turda sunt alte trei formații care arată mult mai bine pe hârtie față de sezonul 2015-2016.
Și în partea de jos a clasamentului din sezonul trecut, echipele s-au întărit – cazurile HC Vaslui, CSM Focșani – sau și-a păstrat lotul cu care a confirmat – cazul Adrian Petrea Reșița. CSU Suceava, CSM Făgăraș și CSM Satu Mare sunt echipele nou-sosite în Liga Națională, alături de HCDS Constanța, și toate au adus jucători cu trecut în prima liga, astfel încât să se ridice la nivelul întrecerii. La prima vedere, între prima echipă Dinamo și ultima sosită, CSM Satu Mare, formații care se vor afla față în față în prima etapă, nu mai există diferența de anul trecut dintre Dinamo și Danubius Galați, spre exemplu.
3 posturi de televiziune transmit Liga Zimbrilor în sezonul 2016-2017, DigiSport, Dolce Sport și TVR
Chiar dacă sunt încă oficiali care și-au manifestat dezacordul pentru aducerea jucătorilor străini într-un număr mai mare în Liga Națională, aceștia aduc cu siguranță un plus de valoare întrecerii, având în vedere și condițiile impuse de FRH, să fie jucători cu selecții la echipele naționale sau să provină din primele trei campionate ca valoare.
În total, în România au fost aduși, în acestă vară, 27 de jucători străini, dintre care 8 au evolut în sezonul 2015-2016 în Liga Campionilor.
55 de jucători din afara granițelor țării figurează în loturile echipelor din Liga Națională
259 de handbaliști am numărat, până în prezent, în loturile celor 14 echipe
20,93% din totalul jucătorilor legitimați la echipele din Liga Națională sunt de naționalitate străină. În acest calcul nu sunt trecuți și cei 5 handbaliști din Rep. Moldova.
82 de transferuri s-au făcut până în acest moment în Liga Națională
Interesant, doar o echipă din cele care au activat și în sezonul trecut în Liga Națională și-a schimbat antrenorul în aceasră vară. Dunărea Călărași a încheiat colaborarea cu Aihan Omer și l-a numit „principal” pe Caslav Dincic. Dintre echipele nou-promovare, doar CSM Satu Mare a adus pe banca tehnică un antrenor principal nou, pe Iuliu Varady, care în urmă cu un an a câștigat titlul național la juniori I cu Academia Minaur Baia Mare.
Din cele 7 campioane all-time ale handbalului românesc, doar trei mai sunt în Liga Național, bineînțeles dacă o socotim și pe Poli Timișoara, care și-a schimbat forma juridică: Steaua – 28 titluri, Dinamo – 13 titluri, Poli Timișoara – 1 titlu
Componența celor 14 echipe
Dinamo București (18 jucători)
CSM București (21 jucători)
SCM Poli Timișoara (19 jucători)
Potaissa Turda (20 jucători)
HC Odorhei (17 jucători)
CSA Steaua (16 jucători)
Dunărea Călărași (17 jucători)
HC Adrian Petrea Reșița (18 jucători)
HC Vaslui (18 jucători)
CSM Focșani (20 jucători)
HC Dobrogea Sud Constanța (19 jucători)
CSM Făgăraș (19 jucători)
CSU Suceava (19 jucători)
CSM Satu Mare (18 jucători)
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER