Liga Campionilor va suferi câteva modificări începând cu 2018 și noile reguli urmează să avantajeze campionatele puternice și echipele de legendă. Va fi modificat și sistemul de calcul al coeficienților, astfel încât să fie favorizate echipele care au luat trofeul. Avantajele se vor regăsi în coeficienți și în bonusurile financiare.
Sub presiunea marilor cluburi, care vor să înființeze o Superligă, UEFA a decis să supună Liga Campionilor unui proces de transformare, astfel încât să gâdile orgoliul campionatelor puternice și marilor echipe. Forul continental a anunțat că, din 2018, cluburile care au reușit să câștige trofeul vor primi atât avantaje în bani, cât și puncte la coeficient. Măsura ar urma să aducă bani mai mulți echipelor care au făcut și fac performanță în Liga Campionilor.
UEFA n-a oferit însă prea multe detalii despre modul în care ar urma să fie avantajate cluburile care au câștigat trofeul Ligii Campionilor. Jurnaliștii de la The Times au reușit totuși să obțină câteva informații despre noul sistem de punctaj.
Practic, Steaua ar fi cea mai avantajată echipă românească de noul format, însă în continuare va fi departe de crema Europei. Spre exemplu, steliștii vor primi 5 puncte pentru trofeul câștigat în 1986. Însă Real Madrid, cea mai titrată echipă din Ligă – cu 11 trofee – va primi nu mai puțin de 90 de puncte. Real Madrid a câștigat de două ori trofeul în ultimii cinci ani, de trei ori după 1992 și de șase ori înainte de 1992.
Ce se schimbă în Liga Campionilor și Europa League din 2018
– Primele trei campionate din clasamenul coeficienților UEFA vor trimite câte patru echipe în faza grupelor – Câștigătoarea Eurpa League se va califica direct în grupele Champions League (în prezent exista posibilitatea ca această echipă să joace în play-off) – Un nou sistem de calculare a coeficienților UEFA pentru cluburi – Succesul istoric în competiție va fi de asemenea luat în considerare în calcularea coeficientului (puncte acordate pentru titluri europene câștigate în trecut cu un sistem „echilibrat” pentru trofeele UEFA Champions League și UEFA Europa League) – Cluburile din ambele competiții europene vor încasa o mai mare parte din venituri – Modificări ale bonusurilor încasate pentru participarea în grupe (bonus inițial, performanță în competiție, coeficient individual al clubului și market pool) vor face ca performanțele sportive să fie răsplătite mai bine, în timp ce cota market pool va scădea.
Ce rămâne neschimbat
– Se va menține sistemul actual din preliminariile Champions League – Ruta campioanelor și Ruta non-campioanelor – pentru a asigura că toate campionatele au șansa să trimită o echipă în faza grupelor – UEFA Champions League va avea tot 32 de echipe, dintre care 16 vor ajunge în fazele eliminatorii. UEFA Europa League va avea tot 48 de formații
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER