Sala de sport de la marginea comunei Țepu a luat locul maidanului de altădată, cu acces pentru oricine vrea să facă mișcare. Voinici cam la 20 de ani se bagă des la „un fotbal”, iar printre ei și o fetiță. Are opt ani, e fâșneață, cu lipici la minge, iute și aleargă de parcă n-ar avea plămâni, astfel că se descurcă de minune printre băieții din teren. O imagine întâlnită cam de două ori pe săptămâni.
Așa începea în urmă cu șapte ani filmul fotbalistei Carmen Marcu, iar acum continuă cu scene impresionate. Joaca de copil a devenit pasiune arzătoare, a ajuns fotbalistă la FC Universitatea, echipa gălățeană din liga secundă, iar ultima ispravă a ei este o raritate. În ultimul meci disputat, cu Real II Craiova, a fost victorie cu 10-0, pe care adolescenta din Țepu îl va ține minte toată viața: a marcat șapte goluri. La doar 15 ani, împliniți recent, pe 30 august, într-un campionat de senioare!
În plus, a fost un meci de referință și pentru prietena și fosta colegă de clasă din Țepu, Laura Panfile: debutul la FC Universitatea. Întâlnirile lor de acasă se transformau mereu în „antrenamente”, iar în campionatul școlii erau „de bază” alături de băieții din echipa clasei. Mândria dirigintelui Adrian Mazgras, omul care a ajutat-o enorm să-și urmeze pasiunea. Profesorul din Țepu a îndrumat-o pe Carmen spre fotbalul organizat și tot el a învins reticența părinților, convingându-i să o lase să-și urmeze visul.
Astfel, în luna decembrie a anului trecut, a venit la selecție. I-a luat extrem de puțin să-i convingă pe antrenorii Gabriel Călinescu și Alexandru Caracas, după primul antrenament aceștia ]i comunicau mamei unde va locui și unde va învăța, iar după al doilea făcea pozele pentru legitimare. Așa a ajuns și să fie singura fotbalistă dintr-o clasă cu baschetbaliste, atlete și halterofile, la Liceul cu Program Sportiv.
Gol chiar de la debut
A debutat încă de la primul meci programat în campionat, pe 13 martie 2016, în deplasare, la Reghin. „A fost sigura dată când am avut emoții uriașe la intrarea în teren, dar s-au dus repede, odată cu prima atingere a mingii. Atunci am dat și primul meu gol, când eram conduse cu 3-0. Ne-a dat încredere acel gol și până la urmă am reușit să egalăm, s-a terminat 3-3. Suntem prietene toate, indiferent de vârstă, asta cred că e principalul atu al echipei noastre”, rememorează Carmen Marcu primul său meci.
Joacă pe postul de atacant și este stângace, însă, surprinzător, doar pe terenul de fotbal. I se trage tot de la dragostea pentru fotbal, n-a putut sta departe de minge nici măcar când a avut o accidentare. „Am avut o rană dureroasă la degetul mare de la dreptul, așa că am avut de ales, fie, fie să dau cu stângul”, a explicat Carmen.
Mărturisește că nu are modele din fotbalul feminin, idolii săi fiind Ronaldinho și Messi. Visul său este să ajungă în echipa națională și să progreseze atât de mult încât să ajungă la o echipă profesionistă din străinătate.
Carmen Marcu într-un meci demonstrativ cu echipa jurnaliștilor gălățeni.
FC Universitatea, o necesitate
FC Universitatea este o echipă înființată relativ recent, spre sfârșitul verii de anul trecut. Încă fără sprijin financiar de la autoritățile locale, funcționează doar pe bază de voluntariat, din pasiunea jucătoarelor și a celor doi antrenori care au înființat-o.
Carmen Marcu și părinții săi luaseră prima dată decizia de merge la fotbalul practicat în formă organizată exact în momentul în care se desființa echipa feminină de la Oțelul. Cum nu mai aveau altă variantă locală, erau pe punctul de a alege între plecarea la Iași sau București. Destin, exact atunci s-a înființat FC Universitatea. O echipă de care Galațiul are nevoie, pentru fete precum Carmen Marcu, care spune fără ezitare, răspicat, ce înseamnă fotbalul pentru ea: „Totul!”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER